Στην κατάργηση 127 ΔΟΥ προχωρά το ΥΠΟΙΚ

Την αναδιάρθρωση των ΔΥΟ σε ολόκληρη τη χώρα ανακοίνωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Σταϊκούρας.

Σύμφωνα με τη νέα διάρθρωση των Δημόσιων Οικονομικών Υπηρεσιών, έως το τέλος του έτους, θα καταργηθούν 127 ΔΟΥ, ουτοσώστε «να βελτιωθεί η λειτουργία τους», όπως είπε ο κ. Σταϊκούρας, να μειωθούν τα έξοδα του κράτους, να ελαχιστοποιηθεί η φοροδιαφυγή και να αυξηθούν τα έσοδα.

Συγκεκριμένα:

• Στην

Αττική θα παραμείνουν 41 ΔΟΥ (καταργούνται 28).

• Στη Θεσσαλονίκη θα παραμείνουν 11 ΔΟΥ (καταργούνται 6).

• Σε 13 νομούς θα παραμείνουν από 2 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 35), ήτοι: Αιτωλοακαρνανία, Αργολίδα, Αχαΐα, Βοιωτίας, Δωδεκάνησα, Έβρος, Ηράκλειο, Κοζάνη, Κυκλάδες, Λάρισα, Μαγνησία, Πέλλα και Χαλκιδικής.

• Σε 36 νομούς θα παραμείνει 1 ΔΟΥ (καταργούνται συνολικά 58).

Σύμφωνα με το πόρισμα, οι ΔΟΥ που θα παραμείνουν εν λειτουργία (114) επιλέχθηκαν με οικονομικά κριτήρια, όπως η φοροδοτική ικανότητα και ο αριθμός συναλλασσομένων (φυσικά και νομικά πρόσωπα).

Επιπλέον, σύμφωνα με τεχνικά κριτήρια, όπως η επάρκεια των κτιρίων και το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους, επιλέχθηκαν τα κτίρια τα οποία θα στεγάσουν τις ενοποιημένες ΔΟΥ.

Τέλος λήφθηκαν υπόψη και κοινωνικά και γεωγραφικά κριτήρια, όπως η δυσκολία πρόσβασης, ο νησιωτικός και ορεινός χαρακτήρας, καθώς και οι ακριτικές-παραμεθόριες περιοχές, με σκοπό, όπου καταργούνται ΔΟΥ, να δημιουργηθούν Γραφεία Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Τα Γραφεία αυτά θα στεγαστούν στα υφιστάμενα κτίρια των ΟΤΑ ή των ΚΕΠ, με σκοπό τόσο την εξυπηρέτηση των πολιτών σε ενιαίους χώρους, όσο και την επίτευξη συνεργιών μείωσης του συνολικού κόστους λειτουργίας τους.

Το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι από τις ενοποιήσεις των ΔΥΟ θα κερδίσει 800.000 ευρώ το μήνα, ενώ το αντίστοιχο κόστος θα ανέλθει σε 4 εκατ. ευρώ και συνεπώς θα αποσβεστεί σε 5 μήνες περίπου. Ως εκ τούτου, το συνολικό όφελος για το κράτος κατά τη διετία 2013-2014 θα ανέλθει σε 15 εκατ. ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα