Στήριξη εφ’ όλης της οικονομίας της Κύπρου

Πλήρες μνημόνιο (και όχι light, όπως αρχικά ήταν οι κυβερνητικές προβλέψεις) πήρε η Κύπρος που θα αποτελέσει στήριξη εφ΄ όλης της οικονομίας και όχι μόνον στήριξη των τραπεζών. Η ΕΕ απέρριψε κυπριακό αίτημα για light μνημόνιο,

επειδή θέλει να διασφαλίσει ότι στην κυπριακή οικονομία θα προωθηθούν αλλαγές, καθώς θεωρεί ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν ληφθεί έως τώρα.
Η χρηματοδότηση της Κύπρου, από τις Βρυξέλλες υπολογίζεται περίπου 10 δισ. ευρώ θα προέλθει κατά 66% από τα ευρωπαϊκά ταμεία EFSF/ ESM και κατά 33% από το ΔΝΤ, στο πρότυπο των μνημονίων Ελλάδας, Ιρλανδίας και Πορτογαλίας.
Τη Δευτέρα έχει ανακοινωθεί η κάθοδος της τρόικας στην Κύπρο που θα αξιολογήσει την κατάσταση και θα καταρτίσει ένα οικονομικό πρόγραμμα, το οποίο- κατά την τρόικα- θα βοηθήσει την Κύπρο να ανταποκριθεί στις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζει.
Την ίδια ώρα συνεχίζεται με ένταση η αντιπαράθεση των κυπριακών πολιτικών κομμάτων για το ποιος έχει την ευθύνη που οδηγήθηκε η Κύπρος στο μνημόνιο. Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Κόμματος (ΔΗΚΟ) κ. Νικ. Παπαδόπουλος (υιός του πρώην Προέδρου Τάσσου Παπαδόπουλου) κατηγόρησε υπουργό, ο οποίος , όπως είπε, παρακαλούσε στο παρελθόν οίκους αξιολόγησης να παραποιήσουν στοιχεία για την κυπριακή οικονομία.
Και ενώ η τρόικα έχει ανακοινωθεί ότι φθάνει στη Λευκωσία και πιάνει αμέσως δουλειά την ημέρα μάλιστα που η Κύπρος αναλαμβάνει την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η κυπριακή κυβέρνηση αφήνει ακόμα ανοιχτό το θέμα του ρωσικού δανείου. Η κυβέρνηση του κ. Δ. Χριστόφια, παρά τις εξελίξεις που σημειώθηκαν με τον μηχανισμό στήριξης, δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια για την εξασφάλιση των απαιτούμενων χρημάτων για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών του κράτους, υπό μορφή διακρατικού δανείου.
Πηγή: tovima.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα