Στο Μαξίμου το κεφάλι της Gazprom, στη σκιά των πιέσεων

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Το ότι ο πρόεδρος της Gasprom Αλεξάντερ Μίλερ, περνά το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου κουβαλά μια προοπτική και μια, ίσως, βεβαιότητα, όπως τουλάχιστον λένε έγκυρες αναλύσεις , ότι οι Ρώσοι έχουν πλέον βρει και περιφρουρήσει τη θέση τους στο ενεργειακό πόκερ με επίκεντρο την Ελλάδα. Η «παρτίδα» της αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ ‘’κλείνει’’

στις 12 Απριλίου και οι δυο Ρωσικοί κολοσσοί έχουν δώσει τις μεγαλύτερες προσφορές. Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα πάντα με τις εκτιμήσεις πηγών που βρίσκονται κοντά στη διαδικασία, , ότι η πολιτική απόφαση που έχει παρθεί, παρά τις πιέσεις που ασκούνται, είναι ο Αντώνης Σαμαράς να «μοιράσει» το καρπούζι στα δυο. Τα Ρωσικά δις, αλλά και η τεχνογνωσία των δυο Ρωσικών εταιρειών, συνιστούν, όπως φαίνεται, ανυπέρβλητα εμπόδια, στην επιχείρηση της παρεμπόδισης της Ελληνορωσικής συνεργασίας στο πεδίο της ενέργειας.

Όσο για την συνάντηση του πρωθυπουργού Α. Σαμαρά με τον κορυφαίο Ρώσο οικονομικό παράγοντα – και πολιτικό στην πραγματικότητα, δεδομένου του προσωπικού ενδιαφέροντος του προέδρου Πούτιν για την εν λόγω επένδυση- αυτή πιστώνεται στον Σίμο Κεδίκογλου, αλλά και στην παρέμβαση όπως λένε πληροφορίες κορυφαίος ελληνορώσο επιχειρηματία που δραστηριοποιείται τελευταία στην Ελλάδα Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος , εκτός του ότι είναι άριστος γνώστης των Ρωσικών θεμάτων, ταξίδεψε προ ημερών στη Μόσχα και, σύμφωνα με πληροφορίες, έκανε συναντήσεις με κορυφαίους παράγοντες τόσο της πολιτικής όσο και της οικονομικής ζωής της χώρας. Οι πληροφορίες, μάλιστα κάνουν λόγο για ένα δείπνο κορυφαίων παραγόντων που έχουν πρόθεση και διάθεση επενδύσεων στην Ελλάδα, σε πολλούς και ποικίλους τομείς. Που εκτείνονται από την ενέργεια ως και τον τουρισμό. Είναι πάντως δεδομένο το ότι ο κ. Μίλερ θα θέσει το ζήτημα της προσπάθειας των έξωθεν παρεμβάσεων, εις βάρος της Ρωσίας, ενόψει της διαδικασίας αποκρατικοποίησης της ΔΕΠΑ και της ΔΕΣΦΑ, ενώ ο Αντώνης Σαμαράς, έχει ως πάγια θέση το ότι η Ελλάδα υπολογίζει πάντα στην παραδοσιακή φιλία και την στρατηγική συνεργασία της με τη Ρωσία.

Το ειδικό βάρος της συνάντησης του πρωθυπουργού στο Μεγάρου Μαξίμου, με τον κορυφαίο αξιωματούχο τηςGazprom, προκύπτει και – με τον πιο επίσημο τρόπο – από τον τρόπο που ο ίδιος ο Βλαντιμίρ Πούτιν θέτει υπό την προστασία του Ρωσικού κράτους όλες τις στρατηγικής σημασίας Ρωσικές επενδύσεις στο εξωτερικό:

Με διάταγμα , που δημοσιοποιήθηκε στις αρχές Φλεβάρη, ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υποβάλει στην έγκριση της κεντρικής εξουσίας την τροποποίηση των συμφωνιών που συνήψαν “στρατηγικές” επιχειρήσεις με ξένους εταίρους “καθώς και όλα τα άλλα έγγραφα που αφορούν την εμπορική πολιτική σε χώρες του εξωτερικού”.

Keywords
Τυχαία Θέματα