Στην Ι.Μ. της Παναγίας Σουμελά στον Πόντο, ο Βαρθολομαίος

Για τέταρτη φορά στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά, στον Πόντο, τέλεσε τη λειτουργία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.

Δεν έκρυψε τη χαρά και τη συγκίνησή του ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος κατά την τέλεση της λειτουργίας στην Παναγία Σουμελά.

Το θρησκευτικό κέντρο του ποντιακού Ελληνισμού άνοιξε για τέταρτη φορά με την άδεια των τουρκικών αρχών.

Ο Προκαθήμενος της Ορθοδοξίας δεν έκρυψε τη χαρά του και με συγκίνηση δήλωσε ότι οι ψυχές των μοναχών, που κράτησαν για
αιώνες αναμμένη τη φλόγα του χριστιανισμού, τριγυρίζουν στον ιερό χώρο.

Με ξεχωριστή λαμπρότητα γιορτάστηκε η Παναγία και στο Βέρμιο, στη νεότερη Παναγία Σουμελά. Σημαντικό γεγονός αποτέλεσε η μεταφορά από την Αθήνα των βαλσαμωμένων καρδιών του αρχηγού της Φιλικής Εταιρείας Αλέξανδρου Υψηλάντη και του αδελφού του Γεώργιου.

Με δηλώσεις του ο υπουργός Μακεδονίας – Θράκης, Θ. Καράογλου, επισήμανε ότι η Παναγία αποτελεί σημείο αναφοράς για τον απανταχού ελληνισμό και στέλνει μήνυμα πίστης και ενότητας.

Μήνυμα

Στην Τήνο η γιορτή της Παναγίας συνοδεύτηκε με εκδηλώσεις για την επέτειο του τορπιλισμού της «Ελλης». Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης. Σε δηλώσεις του τόνισε: «Αυτό που νιώθουμε σήμερα είναι ότι η πατρίδα μας περνά δύσκολες στιγμές. Οι θυσίες του ελληνικού λαού, όμως, δεν θα πάνε χαμένες, γιατί αντλούμε από την Ιστορία μας. Η Ελλάδα έχει δύο κιβωτούς: τις θρησκευτικές της αξίες και τη δύναμη του ελληνισμού».

Σε κλίμα κατάνυξης πραγματοποιήθηκε ο εορτασμός και στην Πάρο. Στην αρχιερατική λειτουργία στην Εκατονταπυλιανή χοροστάτησαν οι μητροπολίτες Παροναξίας Καλλίνικος, Φθιώτιδας Νικόλαος και Λαυρεωτικής Νικόλαος.

Keywords
Τυχαία Θέματα