Συλλεκτική πλοήγηση στους χάρτες του παρελθόντος

Ακολουθώντας τα σημάδια της γης και της ιστορίας, η μοναδική έκθεση πρωτότυπων παλαιών χαρτών, που ανήκουν στη συλλογή του Καθηγητή Παναγιώτη Ν. Σουκάκου, εγκαινιάζεται στο Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη την Πέμπτη 6 Σεπτεμβρίου, στις 8 το βράδυ.

Στην έκθεση, που καταλαμβάνει τους 3 εκθεσιακούς χώρους του Ιδρύματος, παρουσιάζονται 200 σχεδόν ιδιόμορφοι και περίτεχνοι χάρτες, που, αποτυπώνοντας την αρχαία και σύγχρονη γεωγραφία μέσα από μία χαρτογραφική ξενάγηση στην πορεία του ελληνισμού, απεικονίζουν τον ευρύτερο ελλαδικό χώρο και την ανατολική Μεσόγειο με κάποια

από τα πιο αντιπροσωπευτικά δείγματα της εξέλιξης της χαρτογραφίας, από τον 15ο έως τον 19ο αιώνα.

Η συλλογή που εκτίθεται περιλαμβάνει έργα από χαρτογράφους, οι οποίοι έπαιξαν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της χαρτογραφίας και αποτελείται από χάρτες του χερσαίου και νησιωτικού χώρου, ιστορικούς, θρησκευτικούς και σατιρικούς χάρτες, προμετωπίδες και σελίδες τίτλου από μνημειώδεις χαρτογραφικές εκδόσεις-σταθμούς.

Οι ιστορικοί χάρτες, με πηγές τους την ελληνική και ρωμαϊκή μυθολογία, αναφέρονται σε μυθολογικά και ιστορικά δρώμενα και γεγονότα, ενώ, προχωρώντας στον χρόνο, ιδιαίτερης σημασίας είναι η ανάπτυξη της δωδεκάφυλλης Χάρτας του Ρήγα Βελεστινλή -που τυπώθηκε το 1797 στη Βιέννη και είναι ένα από τα πιο σημαντικά έργα του Νεοελληνικού Διαφωτισμού.

Οι θρησκευτικοί χάρτες της έκθεσης καταγράφουν τη γεωγραφία της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, με επίκεντρο τους Αγίους Τόπους, ενώ η πρωτότυπη ενότητα των πολιτικοσατιρικών χαρτών ξεφεύγει από την αυστηρότητα της επιστημονικής χωροταξικής αποτύπωσης, χρησιμοποιώντας με έξυπνο τρόπο το γεωγραφικό ανάγλυφο, για να καταδείξει το πολιτικό παρασκήνιο και να ασκήσει κριτική.

Πληροφορίες

Ίδρυμα Εικαστικών Τεχνών και Μουσικής Β. & Μ. Θεοχαράκη Βασιλίσσης Σοφίας 9 & Μέρλιν 1, Αθήνα, τηλ. : 210 3611206. Διάρκεια έκθεσης: 7 – 23 Σεπτεμβρίου. Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα, Τρίτη, Τετάρτη, Σάββατο, Κυριακή: 10:00 -18:00, Πέμπτη, Παρασκευή: 10:00 – 20:00. Τιμές εισιτηρίων: 6, 3 (μειωμένο) ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα