Συλλήψεις προκαλεί νομοσχέδιο για την ομοφυλοφιλία

Στην έναρξη της κοινοβουλευτικής συζήτησης για την απαγόρευση της προαγωγής ομοφυλοφιλικών προτύπων σε παιδικό κοινό,η αστυνομία της Ρωσίας προχώρησε σε συλλήψεις έξω από το κτίριο της ρωσικής Δούμας. Οι συμπλοκές άρχισαν μετά την συγκέντρωση υπερασπιστών των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων έξω από το κτίριο του ρωσικού κοινοβουλίου στη Μόσχα.

Η ρωσική αστυνομία συνέλαβε όχι μόνο υποστηρικτές αλλά και αντιπάλους της νομοθεσίας. Ανάλογοι νόμοι έχουν εγκριθεί σε ρωσικές πόλεις και επαρχίες,όπως στην Αγία Πετρούπολη.

Οι αντίπαλοι της ρύθμισης ισχυρίζονται ότι πρόκειται για νομοσχέδιο αφαίρεσης δικαιωμάτων όσων δεν έχουν ετεροφυλοφιλικό σεξουαλικό προσανατολισμό και όχι για προσπάθεια προστασίας της παιδικής ηλικίας.

Το σχέδιο νόμου βρίσκεται στην πρώτη φάση έγκρισής του από τη Δούμα και ακολουθούν άλλες τρεις.Εν συνεχεία πρέπει να εγκριθεί από την Άνω Βουλή και να υπογραφεί από τον πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Πρόστιμο 5.000 ρουβλίων (124 ευρώ) προβλέπει για όσους «προωθούν την ομοφυλοφιλική συμπεριφορά μεταξύ ανηλίκων», ενώ το πρόστιμο για όσους είναι αξιωματούχοι του ρωσικού κράτους μπορεί να είναι έως και δεκαπλάσιο.
Επιχειρήσεις και σχολεία κινδυνεύουν να πληρώσουν έως και 12.400 ευρώ.
Εάν η ρύθμιση νομιμοποιηθεί στο ρωσικό κράτος,κάθε εκδήλωση υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλόφιλων θα μπορούσε να απαγορευθεί και οι διοργανωτές της να υποστούν κυρώσεις,σύμφωνα με αναλυτές.
Το 2012,το Ανώτατο Δικαστήριο της Μόσχας απαγόρευσε τις πορείες ομοφυλόφιλης υπερηφάνειας στη ρωσική πρωτεύουσα για τα επόμενα 100 χρόνια.
Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχει επιβάλει πρόστιμο στη Ρωσία για τη σχετική απαγόρευση.
Η ομοφυλοφιλία έπαψε να θεωρείται αδίκημα στη ρωσική νομοθεσία το 1993.
Keywords
Τυχαία Θέματα