Συνάντηση Αβραμόπουλου – Μπαν Κι Μουν

Συνάντηση και συζήτηση εφ’ όλης της ύλης θα έχουν απόψε στη Νέα Υόρκη, ο Υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.

Μεγαλύτερη έκταση αναμένεται να δοθεί στο ζήτημα της ονομασίας της πΓΔΜ, όπως και στο Κυπριακό, ένα θέμα για το οποίο ο Έλληνας υπουργός, είπε,

σε συνέντευξή του στην ομογενειακή εφημερίδα της Νέας Υόρκης, «Greek News», ότι θα βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης, διότι, όπως είπε, «πρέπει να διασφαλίσουμε τον ενεργό ρόλο του ΟΗΕ και να θωρακίσουμε τη διαδικασία υπό τη σκέπη του».

Σημείωσε επίσης ότι θα συζητηθούν η κατάσταση στα Δυτικά Βαλκάνια, το ζήτημα της ονομασίας και οι εξελίξεις στο Κόσοβο. «Και φυσικά, θα εξετάσουμε την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», πρόσθεσε.

Ο κ. Αβραμόπουλος, ερωτώμενος επίσης για τις προσπάθειες της Λευκωσίας να αξιοποιήσει την κυπριακή ΑΟΖ, επισήμανε ότι «η Ελλάδα χαιρετίζει και στηρίζει την απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να προχωρήσει στην έρευνα και εκμετάλλευση του φυσικού της πλούτου». «Η απόφαση αυτή, που είναι πλήρως εναρμονισμένη με το Διεθνές Δίκαιο, και το γεγονός της ανακάλυψης αξιόλογων κοιτασμάτων φυσικού αέριου, θα μπορούσε να έχει γίνει καταλύτης για σύγκλιση και πρόοδο στις διαπραγματεύσεις», πρόσθεσε ο υπουργός Εξωτερικών.

Τέλος να σημειωθεί πως μετά τη συνάντησή του με τον Μπαν Κι Μουν, ο υπουργός Εξωτερικών θα μεταβεί στην ελληνική μόνιμη αντιπροσωπεία όπου θα συναντηθεί με τον ειδικό απεσταλμένο του γ.γ. του ΟΗΕ στις συνομιλίες μεταξύ Ελλάδας και πΓΔΜ για το θέμα της ονομασίας, Μάθιου Νίμιτς.

Keywords
Τυχαία Θέματα