Συνεδριάζει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας

Οι διοικητές των κυπριακών τραπεζών και οι βασικοί μέτοχοί τους ασκούν έντονες πιέσεις τόσο στην κυπριακή κυβέρνηση όσο και στην κεντρική τράπεζα της Κύπρου με σκοπό να μην πουληθούν οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα,

η Κύπρου, η Λαϊκή και η Ελληνική.

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες η πρόταση των Κυπρίων ήταν να υπάρξει «κούρεμα» και στις καταθέσεις των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, χωρίς να πουληθούν οι δραστηριότητες, αποκομίζοντας έτσι περίπου 1,5 δισ. ευρω. Με τον τρόπο αυτό θα συμμετάσχουν και οι Έλληνες καταθέτες στην ανακεφαλαιοποίηση των κυπριακών τραπεζών.

Σύμφωνα με το bankingnews.gr στην πορεία διαπιστώθηκε ότι εάν υπήρχε haircut και στις καταθέσεις των Ελλήνων στις κυπριακές τράπεζες, το σοκ που θα προκαλούνταν θα ήταν τεράστιο. Έτσι αποφασίστηκε η λύση της πώλησης των δραστηριοτήτων στη χώρα μας. Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι Κύπριοι τραπεζίτες αντιδρούν στην πώληση των δραστηριοτήτων στην Ελλάδα και στην περιχαράκωση τους στην Κύπρο, προωθώντας εσχάτως τη διατήρηση της παρουσίας τους στον ελλαδικό χώρο. Έτσι, συμβαίνει το εξής: ενώ υπάρχουν εν δυνάμει αγοραστές δεν υπάρχουν πωλητές για τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, περιπλέκοντας ακόμη περισσότερο την κατάσταση για το νησί.Στο πλαίσιο αυτό, συνεδριάζει εκ νέου, σύμφωνα με πληροφορίες, το απόγευμα το ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας με αντικείμενο της μεταβίβαση των στοιχείων του ενεργητικού και παθητικού των τριών κυπριακών τραπεζών που δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα.

Σημειώνεται ότι ενδιαφέρον έχουν εκδηλώσει και οι τρεις συστημικές τράπεζες, ο όμιλος της Εθνικής -Eurobank, της Alpha Bank και της Τράπεζας Πειραιώς, η κάθε μία βέβαια με διαφορετικούς όρους και επιμέρους προτάσεις. Ανοικτό παραμένει πάντα και το ενδεχόμενο οι κυπριακές τράπεζες στην Ελλάδα να περάσουν στο Tαχυδρομικό Tαμιευτήριο.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε το Σάββατο ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας, παρουσία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργου Προβόπουλου, το όλο έργο της εξεύρεσης των ενδιαφερομένων για την απόκτηση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα έχει αναλάβει η ΤτΕ.

Πρόκειται για την Τράπεζα Κύπρου, την Cyprus Popular Bank (πρώην Marfin Popular Bank) και τηνΕλληνική Τράπεζα με δίκτυο, που ξεπερνά τα 330 υποκαταστήματα και συνολικά τους 5.000 εργαζόμενους ενώ οι τρεις τράπεζες διαθέτουν συνολικό ενεργητικό στην Ελλάδα ύψους 25 δισ. ευρώ, οι καταθέσεις ανέρχονται σε 14 δισ. ευρώ και τα δάνεια σε 20 δισ. ευρώ.

Τέλος, σύμφωνα με συγκλίνουσες εκτιμήσεις τραπεζών, οι συνολικές επιστροφές καταθέσεων από το κυπριακό τραπεζικό σύστημα το ελληνικό στη διάρκεια των τελευταίων μηνών εκτιμούνται στα 2,5 δισ. ευρώ.Σύμφωνα με τις ίδιες εκτιμήσεις, από τις εκροές καταθέσεων προς το κυπριακό τραπεζικό σύστημα, που είχαν παρατηρηθεί πριν τις διπλές ελληνικές εκλογές, παραμένουν έως σήμερα περίπου 1,5 με 2 δισ. ευρώ.Στις καταθέσεις που «έφυγαν» από το ελληνικό τραπεζικό σύστημα προς το κυπριακό συμπεριλαμβάνονται και ποσά μικρόκαταθετων που κυμαίνονται από 5.000 μέχρι 15.000 ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα