Συνελήφθη εθελοντής πυροσβέστης, ως ύποτπος για εμπρησμό

Στελέχη της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, συνέλαβαν έναν 40χρονο οικοδόμο- εθελοντή πυροσβέστη, ο οποίος κατηγορείται ως υπεύθυνος για τις πυρκαγιές που έλαβαν χώρα στις 12 και 13 Αυγούστου στην περιοχή του Αγίου Σούλα, στη Ρόδο. Ο συλληφθείς, αρχικά, οδηγήθηκε στον Εισαγγελέα Ρόδου, με την κατηγορία του εμπρησμού από πρόθεση και αύριο Τρίτη, θα οδηγηθεί στον ανακριτή.

Σύμφωνα με πηγές της Πυροσβεστικής ο κατηγορούμενος

ήταν μέλος εθελοντικού συλλόγου στη Σορώνη και συνελήφθη με βάση μαρτυρίες που αναφέρουν πως κινούνταν με μια μαύρη μοτοσικλέτα τύπου “εντούρο” σε σημεία που εκδηλωνόταν πυρκαγιά. Μάλιστα, πήγαινε στα σημεία, που είχαν εκδηλωθεί πυρκαγιές, χωρίς ωστόσο να βοηθάει στην πυρόσβεση. Ο 40χρονος αρνείται τις κατηγορίες, όμως σύμφωνα με όσα έλεγαν αξιωματικοί της Πυροσβεστικής, έχει πέσει σε αντιφάσεις.

Ο Σύλλογος Περιβάλλοντος Σορώνης μέσω ανακοίνωσης που εξέδωσε, τονίζει πως θα ταχθεί υπέρ της αθωότητας του κατηγορουμένου και κάνει λόγο για εικασίες και ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος σημειώνει πως :”δεχθήκαμε τηλεφώνημα από τον Διοικητή της ΠΥ Ρόδου, ο οποίος και μας ζήτησε να βοηθήσουμε με ημερήσιες περιπολίες για μία εβδομάδα, σε συγκεκριμένα μέρη της περιοχής μας, ώστε να βοηθήσουμε στον εντοπισμό υπόπτων. Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του Διοικητή, με τρία μέλη του Συλλόγου μας, τα οποία άμεσα άρχισαν τις περιπολίες, ο δε Διοικητής και οι υφιστάμενοί του, είχαν καθημερινή ενημέρωση από εμάς, για τις ώρες των περιπολιών μας, τις θέσεις μας και για τα οχήματα που χρησιμοποιούσαμε. Ανάμεσα στα τρία μέλη μας, ήταν και ο σημερινός κατηγορούμενος και φερόμενος ως εμπρηστής!”

Επιπλέον, αναφέρει, ότι:”σε όλες της πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν στην περιοχή μας, τα μέλη μας, ως είναι λογικό, έφταναν ή πρώτοι ή ταυτόχρονα με τις δυνάμεις της ΠΥΡ που βρίσκονταν στην περιοχή. Δεν μπορούμε να κατανοήσουμε λοιπόν, πως γίνεται, η συνεχής παρουσία των εθελοντών μας για την πρόληψη ή την κατάσβεση των πυρκαγιών, πολλές φορές μάλιστα με κίνδυνο της σωματική ακεραιότητάς μας, με δικά μας έξοδα και μέσα, να χρησιμοποιούνται ως ενοχοποιητικά στοιχεία, ώστε σήμερα να κατηγορείται ως εμπρηστής το συγκεκριμένο μέλος μας”.

Ακόμη, τονίζει ότι:”χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο, από εικασίες, ανεπαρκή αποδεικτικά στοιχεία και ανώνυμες καταγγελίες σε μύλους, τις οποίες έγραψαν ή κάποιοι ανεγκέφαλοι ή κάποιοι προβοκάτορες. Με τέτοιες ενέργειες εξεύρεσης εξιλαστήριων θυμάτων, το μόνο που επιτυγχάνεται είναι η ουσιαστική καταδίκη του εθελοντισμού και η αποχή του κόσμου από αυτόν”.

Κλείνοντας την ανακοίνωση, τα μέλη του Συλλόγου τονίζουν πως:”εμείς πιστεύουμε στην αθωότητα του μέλους μας, γιατί είναι άνθρωπος που γνωρίζουμε χρόνια και ξέρουμε καλά την προσφορά του στην περιοχή μας. Θα τον στηρίξουμε με κάθε νόμιμο μέσο, όσο είναι κατηγορούμενος και ταλαιπωρείται κρατούμενος, με ελλιπή και φαιδρά αποδεικτικά στοιχεία και θα ήμαστε στο πλευρό και αυτού και της γυναίκας του και των δύο ανήλικων παιδιών του”.

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος (ΕΑΠΣ), Γιάννης Σταμούλης, τονίζει πως θα έπρεπε να γίνει εξονυχιστική΄έρευνα για όλες τις εθελοντικές ομάδες και πιστοποίηση για τα μέλη τους από την Ακαδημία της ΠΥ, ακόμα και εξέταση από ψυχολόγους, γιατί “τους βλέπουμε δίπλα μας σε φωτιές και κανείς μας δεν ξέρει ποιοι είναι”.

Ο κ. Σταμούλης καταχώρησε στο μπλογκ του αναφορές για εθελοντές ή/και επαγγελματίες πυροσβέστες που έχουν κατηγορηθεί για εμπρησμό.

Χαρακτηριστικά, αναφέρει ένα απόσπασμα από ένα πυροσβεστικό βιβλιαράκι του 1981, σχετικό με την ανίχνευση στοιχείων των εμπρησμών που αναγράφει”…ενίοτε τα ανώμαλα αυτά άτομα -εμπρηστές και πυρομανείς- είναι δυνατόν να παράσχουν βοήθεια εις την Πυροσβεστική Υπηρεσία κατά την κατάσβεση της πυρκαγιάς και δι αυτής ή ετέρων πράξεων πράξεων προκαλούν την προσοχή προς αυτούς”.

Είκοσι χρόνια αργότερα, το 2001, σε έκδοση του Αρχηγείου του Π.Σ. για την ” εγκληματολογική προσέγγιση των εμπρηστών» ο τότε Διευθυντής της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού Α.Γκουρμπάτσης διατυπώνει την άποψη « …βέβαια δεν είναι σπάνιες και οι περιπτώσεις που προκαλεί(ο πυρομανής) πυρκαγιά, για να εμφανιστεί στην καταστολή της, ως εθελοντής πυροσβέστης,που συντελεί σε αυτή, επιδιώκοντας την κοινωνική του καταξίωση, ή την πρόσληψή του στο Πυροσβεστικό Σώμα…».

Keywords
Τυχαία Θέματα