Σύσκεψη που κρίνει το μέλλον της συγκυβέρνησης


Η σημαντικότερη, δυσκολότερη, αλλά και κρισιμότερη μέχρι τώρα σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών που στηρίζουν την κυβέρνηση θα λάβει χώρα τη Δευτέρα. Δυσκολότερη γιατί το ύψος τον μέτρων που καλούνται να «κλειδώσουν» ο Αντώνης Σαμαράς, ο Φώτης Κουβέλης και ο Ευάγγελος Βενιζέλος προκαλεί ίλιγγο και θα έχει τεράστιες

κοινωνικές επιπτώσεις. «Πακέτο» 11,5 δισ. Ευρώ για την επόμενη διετία.

Σημαντικότερη, γιατί από το αποτέλεσμά της κρίνεται το μέλλον της χώρας, με την τρόικα να έχει «κατσικωθεί» στην Αθήνα, μέχρι να έχει στα χέρια της κοστολογημένα μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, τα νέα μέτρα και στη συνέχεια να ετοιμάσει τη έκθεσή της.

Κρισιμότερη, γιατί πέρα των άλλων θα θέσει σε γερή δοκιμασία την αντοχή της τρικομματικής κυβέρνησης. Το βάρος των μέτρων είναι τεράστιο και ο φόβος των πολιτικών αρχηγών είναι ότι αναλόγου μεγέθους θα είναι και το πολιτικό κόστος, με αποτέλεσμα τα επιτελεία τους να αναζητούν εναγωνίως τρόπους να χειριστούν επικοινωνιακά το θέμα με τον καλύτερο τρόπο.

Το ζητούμενο είναι ποιος θα «φορτωθεί» τα μέτρα. Όλοι μαζί ή περισσότερο ένας από τους άλλους δυο. Η διάθεση των πολιτικών αρχηγών, όπως καταγράφεται από τις τελευταίες διαρροές είναι να δώσουν ένα μήνυμα ενότητας και να λάβουν τις αποφάσεις στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, όμως το βάρος των μέτρων είναι τόσο μεγάλο και το τοπίο τόσο εύθραυστο που όπως λέγεται κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει δραματικές εξελίξεις.

«Αγκάθια» για τη συμφωνία των αρχηγών αποτελούν:

- Η αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης κατά δύο έτη

- Το ύψος του πλαφόν στις συντάξεις

- Η κατάργηση της 13ης – 14ης επικουρικής σύνταξης

- Το «ψαλίδισμα» 30 ευρώ στις συντάξεις του ΟΓΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα