Τα “αγκάθια” στη Σύνοδο Κορυφής…

Με καθυστέρηση τριών ωρών ξεκίνησε πριν λίγο η Σύνοδος Κορυφής για το νέο Ευρωπαϊκό προϋπολογισμό 2014-2020. Ο πρόεδρος του Ευρωπαικού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθυστέρησε την έναρξη της Συνόδου καθώς είχε όλο το μεσημέρι αλλεπάλληλες διμερείς επαφές με τους ηγέτες, προκειμένου να τους ενημερώσει για το συμβιβαστικό κείμενο το οποίο θα παρουσιαστεί στη συνεδρίαση.

Μάλιστα λίγο πριν την έναρξη της Συνόδου υπήρξε τετραμερής συνάντηση του Βαν Ρομπάι με τους Φρανσουά Ολάντ, Άνγκελα Μέρκελ και Ντέιβιντ Κάμερον, ώστε να επεξεργαστούν τις επιμέρους ρυθμίσεις της συμφωνίας.

Το μεγάλο αγκάθι στην εξεύρεση ενός κοινοτικού προϋπολογισμού παραμένει η στάση του Μάριο Μόντι,ο οποίος λίγες ημέρες πριν τις ιταλικές εκλογές επιδιώκει μια καλύτερη συμφωνία που θα διασφαλίζει όπως σημείωσε, πόρους για την ανάπτυξη και «ισορροπημένο προϋπολογισμό».

Παράλληλα τριγμούς προκαλεί η στάση του Βρετανού πρωθυπουργού, καθώς ο Ντέιβιντ Κάμερον επιμένει μαζί με τις χώρες του ευρωπαϊκού Βορρά σε οριζόντιες περικοπές ύψους 30 δις ευρώ. Όπως όλα δείχνουν η συγκεκριμένη Σύνοδος θα εξελιχθεί σε μια μετωπική σύγκρουση μεταξύ των κρατών που συνεισφέρουν και των χωρών που επωφελούνται από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό
Keywords
Τυχαία Θέματα