Τα δύο μέτωπα του φθινοπώρου για το Μαξίμου

Το Μαξίμου θέλει να κλείσουν γρήγορα και με τους μικρότερους δυνατούς κραδασμούς τα θέματα του Δημοσίου και των πλειστηριασμών

Του Κώστα Παπαδόπουλου

Τα δύο «καυτά» μέτωπα για την κυβέρνηση δεν είναι άλλα από αυτά του Δημοσίου (κινητικότητα – απολύσεις) και των πλειστηριασμών, με το δεύτερο να δείχνει ικανό ακόμα και να διαταράξει τη συνοχή του κυβερνητικού σχήματος Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ. Η εκτίμηση, που κυριαρχεί στην παρούσα φάση, είναι πως νέα

οριζόντια μέτρα λιτότητας και κυρίως η άρση του «παγώματος» πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας, δεν «περνάνε» με τίποτα από τη Βουλή. Ηδη «γαλάζιοι» και «πράσινοι» βουλευτές που βρέθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στις εκλογικές τους περιφέρειες ή στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, έγιναν δέκτες παραπόνων από τους πολίτες που δεν νιώθουν να αλλάζει κάτι στην πράξη, παρά τις διακηρύξεις για το ελληνικό success story.

Καμία παλινδρόμηση

Για το φλέγον θέμα του Δημοσίου, ο Αντώνης Σαμαράς έχει ήδη ξεκαθαρίσει στους υπουργούς ότι τα στενά χρονικά περιθώρια δεν επιτρέπουν παλινδρομήσεις και ότι οι σχετικές ενέργειες πρέπει να έχουν γίνει εγκαίρως, ώστε να μην επαναληφθεί το σκηνικό του Ιουλίου και να μην υπάρξει εμπλοκή με την τρόικα. Με την πόρτα των απολύσεων να έχει ανοίξει για τα καλά, στόχος του Μεγάρου Μαξίμου είναι να πείσει τους δανειστές να συμπεριληφθούν στο στόχο των 15.000 απολύσεων μέχρι το τέλος του 2014 αποχωρήσεις εργαζομένων στο Δημόσιο που θα προκύψουν έτσι κι αλλιώς, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.
Την ίδια ώρα, θα πρέπει άμεσα να ξεκαθαρίσει και το θέμα της άρσης αναστολής των πλειστηριασμών που κινδυνεύει να εξελιχθεί στο μοιραίο για την κυβέρνηση. Ο Αντώνης Σαμαράς θα έχει συνάντηση με τον Ευάγγελο Βενιζέλο πριν από τη Διεθνή Εκθεση Θεσσαλονίκης, προκειμένου να αποφασίσουν ποια θα είναι η τελική στάση της κυβέρνησης.

«Αντάρτικο»

Η αίσθηση, πάντως, που υπάρχει είναι ότι κάθε υποχώρηση όμως από την παράταση προστασίας της πρώτης κατοικίας αναμένεται να προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων στις κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, όπου μάλιστα «γαλάζιοι» και «πράσινοι» βουλευτές με επικεφαλείς τους Νικήτα Κακλαμάνη και Πάρι Κουκουλόπουλο έχουν συγκροτήσει μέτωπο πίεσης για την παράταση του σημερινού καθεστώτος προστασίας.
Τέλος, το κυβερνητικό επιτελείο θα πρέπει να διαχειριστεί επικοινωνιακά και τη… φοροκαταιγίδα που έρχεται για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίοι θα κληθούν να πληρώσουν έως και τέσσερις φορές φόρο για το ίδιο ακίνητο μέσα σε λίγους μόλις μήνες. Μάλιστα, η υπερβολική φορολόγηση αντί για αύξηση των εσόδων έχει μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα, για αυτό και βασική προτεραιότητα του πρωθυπουργού είναι να επιταχυνθεί το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.

Περισσότερο πολιτικό ρεπορτάζ στο ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί
Keywords
Τυχαία Θέματα