Τα εγκαίνια του Καυταντζόγλειου Σταδίου

Σαν σήμερα:

Στις 27 Οκτωβρίου του 1960: Παρουσία των βασιλέων, ο πρωθυπουργός Κωνσταντίνος Καραμανλής εγκαινιάζει στη Θεσσαλονίκη το Καυταντζόγλειο Στάδιο, που θεμελιώθηκε τέσσερα χρόνια νωρίτερα, στις 26 Οκτωβρίου 1956. Την ίδια μέρα εγκαινιάζονται οι εγκαταστάσεις του Αλεξάνδρειου Μέλαθρου και του Ν.Ο. Θεσσαλονίκης.

Χτίστηκε το 1960 με δωρεά του ιδρύματος Λυσίμαχου Καυτανζόγλου. Ο Λυσίμαχος Καυτατζόγλου ήταν διακεκριμένος διπλωμάτης και νομικός παλαιάς οικογένειας της Θεσσαλονίκης. Ο πατέρας του,Λύσανδρος Καυτανζόγλου (1811-1885), θεωρείται από τους σημαντικότερους Έλληνες αρχιτέκτονες. Σχεδίασε δεκάδες σημαντικά κτίρια, κυρίως στην πόλη την Αθηνών, με σημαντικότερα το κτίριο του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου και το Αρσάκειο. Ο παππούς του, Ιωάννης Γούτας Καυτανζόγλου, ήταν μέλος και χρηματοδότης της Φιλικής Εταιρίας. Η περηφάνια του Λυσίμαχου Καυτανζόγλου για τον παππού του τον ώθησε να αφήσει την περιουσία του για την ανέγερση μνημείου στην πόλη της Θεσσαλονίκης, για να τιμηθεί η μνήμη όσων αγωνίστηκαν και έδωσαν την ζωή τους για την ελευθερία της Ελλάδας, από την Άλωση της Κωνσταντινούπολης έως την Ελληνική επανάσταση του 1821 και το Μακεδονικό Αγώνα.

Μέχρι το 1982 ήταν το μεγαλύτερο σε χωρητικότητα στάδιο της Ελλάδας. Το 2000 έγινε μια μικρή ανακαίνιση με τοποθέτηση καθισμάτων και έτσι η χωρητικότητα του μειώθηκε στις 28.200 θέσεις. Βρίσκεται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, κοντά στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και έχει εύκολη πρόσβαση από τον περιφερειακό.

Από το 2002 μέχρι το 2004 το στάδιο ήταν κλειστό επειδή γίνονταν εργασίες ανακαίνισης, ώστε το στάδιο να μπορεί να χρησιμοποιηθεί στουςΟλυμπιακούς Αγώνες του 2004. Αποτέλεσε, μαζί με το Παγκρήτιο Στάδιο, το Παμπελοποννησιακό Στάδιο και το Πανθεσσαλικό Στάδιο, τις αθλητικές εγκαταστάσεις εκτός Αττικής που χρησιμοποιήθηκαν στου Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004. Στα πλαίσια των Αγώνων έλαβαν στο Καυτανζόγλειο Στάδιο χώρα αγώνες ποδοσφαίρου, προκριματικοί, ημιτελικοί και ο μικρός τελικός των ανδρών.

Η ποδοσφαιρική ομάδα του Ηρακλή το χρησιμοποιεί ως έδρα, ενώ κάθε καλοκαίρι διοργανώνεται εκεί το Ολυμπιακό Μήτινγκ Στίβου.

Το ρεκόρ εισιτηρίων στο Καυτανζόγλειο Στάδιο είναι 47.458, και είχαν διατεθεί σε αγώνα για τα προκριματικά του Μουντιάλ 1970, Ελλάδα -Ελβετία 4-1, στις 15 Οκτωβρίου 1969.

Οι σημαντικότεροι ποδοσφαιρικοί αγώνες που έχουν τελεστεί στο Καυτανζόγλειο Στάδιο ήταν ο τελικός για το Κύπελλο Κυπελλούχων Ευρώπης1973 (Μίλαν - Λιντς Γιουνάιτεντ 1-0) και ο μικρός τελικός για το Ποδοσφαιρικό Τουρνουά (Θερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες 2004), Ιταλία - Ιράκ 1-0.

Σχετικά άρθρα

Το φαγοπότι του 2004 με αριθμούςΠοιος σπουδαίος συγγραφέας έφυγε από τη ζωήΗ απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης

Tweet

Keywords
Τυχαία Θέματα