Τέρμα στις (Ν)τροπολογίες από υπουργούς και συμφέροντα!


Του ΓΙΑΝΝΗ ΝΤΑΣΚΑ

Τέρμα στις γνωστές αθλιότητες με τις (ν)τροπολογίες της τελευταίας στιγμής από Υπουργούς -υπηρέτες διαφόρων συμφερόντων;
Θεωρητικά θα τεθεί τέρμα αφού πια κανένας υπουργός δεν θα μπορεί να αλλάξει τίποτα την τελευταία στιγμή στο νομοσχέδιο, ούτε ένα ΚΑΙ.

Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου του 2012 υπουργοί είχαν την γνωστή δυνατότητα. Με (προσυμφωνημένη σε σκοτεινούς θαλάμους) τροπολογία η “νομοτεχνική διόρθωση” άλλαζαν τα πάντα στο νόμο ή έδιναν στους εαυτούς τους τη δυνατότητα

να βγάζουν υπουργικές αποφάσεις και να αλλάζουν νόμους.
Μια τέτοια τροπολογία είχε βάλει στις 15 Μαρτίου του 2010 ο τότε Υπουργός Οικονομικών Παπακωνσταντίνου και άλλαζε αρμοδιότητες για έλεγχο φοροφυγάδων δημιουργώντας “στεγανό”, ειδικό κλιμάκιο, έξω από το ΣΔΟΕ και τον άλλο μηχανισμό με δυνατότητα δική του σε υπουργικές αποφάσεις. Φωτογραφική (ν)τροπολογία για τη λίστα Λαγκάρντ που κανείς δεν πήρε “ είδηση” και αποκαλύφθηκε “τεχνηέντως” από κατάθεση στους Οικονομικούς Εισαγγελείς…
Στις 31 Κεκεμβρίου 2010 λοιπόν δημοσιεύθηκε πράξη νομοθετικού περιεχομένου με την οποία αναβαθμίζεται ο ρόλος του Γραμματέα της Κυβέρνησης Τάκη Μπαλτάκου και γίνεται γραμματέας του Υπουργικού Συμβουλίου με κατοχυρωμένη στο νόμο αρμοδιότητα να ελέγχει και το “και” της τελευταίας στιγμής σε κάθε νόμο η τροπολογία αλλιώς αν δεν φέρει την υπογραφή του για το καλώς έχει” δεν θα παραλαμβάνεται απο τη Βουλή!
Αρα τέρμα οι (ν)τροπολογίες εκτός και αν τις περάσει ο ίδιος ο κ.Μπαλτάκος.
Αυτό, προς το παρόν τουλάχιστον, αποκλείεται γιατί εδώ και χρόνια είναι ο υπ αριθμόν 1 έμπιστος του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Και βέβαια νομικός.
Για όσους δίνουν σημασία στην ουσία δημοσιεύουμε κατα λέξη τη σχετική διάταξη της πράξης νομοθετικού περιεχομένου:

«Αρμοδιότητες Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης
Άρθρο 21
Συμπλήρωση αρμοδιοτήτων

Στην παρ. 5 του άρθρου 74 του π.δ. 63/2005 (Α΄ 98) προστίθενται εδάφια στ, ζ, η και θ, ως ακολούθως:
«στ) Αποδέχεται μετά από σχετική εισήγηση του Νομικού Γραφείου και προσυπογράφει τα νομοσχέδια, με σκοπό την προώθησή τους στη Βουλή προς ψήφιση, λαμβάνοντας ιδιαίτερα υπ’ όψη του τις σχετικές παρατηρήσεις της Κεντρικής Νομοπαρασκευαστικής Επιτροπής. Οι υπηρεσίες της Βουλής δεν δικαιούνται να παραλάβουν νομοσχέδιο, αν αυτό δεν φέρει την υπογραφή του Γενικού Γραμματέα της Κυβέρνησης.
ζ) Αποδέχεται και προσυπογράφει υπουργικές τροπολογίες, νομοτεχνικές βελτιώσεις, προσθήκες, διορθώσεις ή οποιανδήποτε άλλη παρέμβαση στα κατατεθειμένα νομοσχέδια, άλλως οι ως άνω παρεμβάσεις δεν παραλαμβάνονται από τις υπηρεσίες της Βουλής, θεωρούνται ως μη γενόμενες και δεν εισάγονται προς ψήφιση στην Ολομέλεια.
η) Αποδέχεται και προσυπογράφει όλα τα προεδρικά διατάγματα, πριν αυτά αποσταλούν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για νομική επεξεργασία. Μετά την επεξεργασία τους από το Συμβούλιο της Επικρατείας τα αποστέλλει για υπογραφή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εφόσον κρίνει ότι η Διοίκηση έχει συμμορφωθεί προς τις υποδείξεις του Συμβουλίου της Επικρατείας ή ευλόγως απείχε της συμμόρφωσης αυτής.
θ) Θεωρεί τα δοκίμια των φύλλων της Εφημερίδας της Κυβέρνησης, με σκοπό τη δημοσίευση τους από το Εθνικό Τυπογραφείο. Αν κρίνει, μετά από σχετική εισήγηση της νομικής υπηρεσίας, ότι υπάρχει τυπικό ή ουσιαστικό νομικό κώλυμα για τη δημοσίευση συγκεκριμένης απόφασης, διαγράφει την απόφαση αυτή και την επιστρέφει στην αρμόδια υπηρεσία, με υποδείξεις για τη διόρθωση και ορθή επανυποβολή της. Αν η υπηρεσία επιμένει ότι η απόφαση είναι νόμιμη και συντρέχει κατεπείγον λόγος για τη δημοσίευσή της, ο Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης δίνει εντολή για τη δημοσίευση αυτής, με ευθύνη της επισπεύδουσας υπηρεσίας, και μεριμνά για τη νομοθετική επίλυση του προκύψαντος προβλήματος».

Keywords
Τυχαία Θέματα