Τέρμα το βρεφικό γάλα από τα σούπερ μάρκετ

Νέα επιβάρυνση μέχρι και 300 ευρώ το εξάμηνο περιμένει τις οικογένειες με νεογέννητα παιδιά έπειτα από την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να απαγορεύσει την πώληση τροφών βρεφικού γάλακτος εκτός φαρμακείων.
Αποδεχόμενο σχετική αίτηση του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, το Δ’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ’ αριθμ. 307/2012 απόφασή του ανέστειλε την υπουργική απόφαση της 30ης Δεκεμβρίου 2011, που επέτρεπε τη διάθεση των βρεφικών τροφών και σε καταστήματα κι όχι μόνο φαρμακεία.
Οι

τιμές μεταξύ φαρμακείων και σούπερ μάρκετ είχαν σημαντική απόκλιση μέχρι τώρα και η απόφαση των ΣτΕ ουσιαστικά επιβαρύνει τα νοικοκυριά με περίπου 50 ευρώ το μήνα επιπλέον. Συνεπώς, μέχρι να συμπληρώσει το παιδί του έξι μήνες η οικογένεια θα έχει πληρώσει 300 ευρώ περισσότερα.
Το ΣτΕ στη απόφασή του τονίζει ότι η διάθεση αυτών των προϊόντων εκτός φαρμακείων εγκυμονεί κινδύνους βλάβης της υγείας των παιδιών.
Στο σκεπτικό τους οι δικαστές αναφέρουν:
«Η διάθεση των παρασκευασμάτων για βρέφη πρώτης βρεφικής ηλικίας (έως 6 μηνών) εκτός φαρμακείων μπορεί να συνδέεται με αυξημένους κινδύνους δυσεπανόρθωτης ή και ανεπανόρθωτης βλάβης της υγείας της εν λόγω ιδιαίτερα ευαίσθητης και ευπαθούς ομάδας του πληθυσμού, ιδίως σε περιπτώσεις που η διάθεση των ως άνω παρασκευασμάτων εκτός φαρμακείων, χωρίς καθοδήγηση και εποπτεία ειδικού επιστήμονος υγείας, όπως ο φαρμακοποιός, συνδυασθεί με ακατάλληλη πρακτική σίτισης ή πλημμελή συντήρηση των εν λόγω τροφίμων, δηλαδή με καταστάσεις ικανές να προκαλέσουν αύξηση της νοσηρότητας ή και θνησιμότητας των βρεφών».

Keywords
Τυχαία Θέματα