Τετραγωνίσαμε τους… κύκλους του πολιτικού σκηνικού

Του Γιάννη Βασιλακόπουλου

Ο όρος «κύκλοι» στη δημοσιογραφική διάλεκτο εφευρέθηκε από την αρχέγονη ανάγκη του δημοσιογράφου να μην «πουλάει» τις πηγές του. Ακόμη εξυπηρετούσε τη διασφάλιση της «ακρίβειας» μιας πληροφορίας, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα να «χρεωθεί» αλλού αν φτάσει η πληροφορία στον ρεπόρτερ αλλοιωμένη ή λανθασμένη. Εδώ και χρόνια οι «κύκλοι», που είναι άνθρωποι κινούμενοι κοντά στα κέντρα αποφάσεων, επιχείρησαν -και εν πολλοίς κατάφεραν- να αποτελούν θεσμικές σκιές και σε πολλές περιπτώσεις η αναφορά τους απαντά στο ερώτημα «ποιος κυβερνά αυτόν τον τόπο». Το «Π», επιχειρώντας

σήμερα να «τετραγωνίσει» αυτούς τους «κύκλους», κάνει και μια προσωπογραφία ανθρώπων που παίζουν κομβικό ρόλο, ως μη όφειλαν, στο πολιτικό προσκήνιο, παρασκήνιο, αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών και της χώρας.
Οταν λέμε τον όρο «κύκλοι» περιγράφουμε τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά σε πρόσωπα που συγκροτούν αυτό που λέμε «κέντρα αποφάσεων». Σήμερα, στην Ελλάδα του μνημονίου, με την πρωτόγνωρη για τα πολικά μας πράγματα συγκυβέρνηση και συστατικά τους δύο πολιτικούς παραδοσιακούς αντιπάλους του πολιτικού χάρτη, ο ρόλος των «κύκλων» γίνεται πιο σύνθετος, πιο ευρύς, αλλά και αντιφατικός όταν υπάρχει αναφορά στις στοχεύσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Οι άνθρωποι που φέρονται να κινούν τα νήματα στο Μέγαρο Μαξίμου είναι παραδοσιακά παλιοί συνεργάτες και γνώριμοι του πρωθυπουργού που σε πολλές περιπτώσεις με διαρροές τους είτε διευκολύνουν είτε δυσκολεύουν -το δεύτερο γίνεται συχνότερα στην παρούσα φάση- τη ζωή του Αντώνη Σαμαρά. Ο Γιώργος Μουρούτης θεωρείται από πολλούς σαρξ εκ σαρκός του πρωθυπουργού από τα χρόνια της πολιτικής του μοναξιάς και απομόνωσης. Στα θετικά του πιστώνεται το γεγονός ότι δεν τον εγκατέλειψε ποτέ και ήταν ο άνθρωπος πίσω από την κουίντα που διαχειριζόταν την εικόνα του, ακόμα και την εποχή που ο Αντώνης Σαμαράς δεν είχε δημόσια εικόνα. Ως μανιώδης χρήστης των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, φαίνεται να έχει αναλάβει τον λεγόμενο «ηλεκτρονικό πόλεμο», μόνο που πολλές από τις παρεμβάσεις του είτε αφορούν διαδικτυακούς καβγάδες με στελέχη άλλων κομμάτων -συχνά, δε, και ανθρώπους που ανήκουν στον ευρύτερο χώρο της ΝΔ- είτε αφορούν πληροφορίες που συνήθως κάνουν το άσπρο-μαύρο έχει φέρει πολλές φορές σε δύσκολη θέση τον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Η σχέση του με τους δημοσιογράφους περνάει από τότε που ο πρόεδρος της ΝΔ και πρωθυπουργός πήρε στα χέρια του τα ηνία του κόμματος και αργότερα της χώρας ένα βαρομετρικό χαμηλό, υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής του κλεισίματος της ΕΡΤ και για πολλούς εμπνευστής του «μαύρου», το οποίο προανήγγειλε με διάφορους τρόπους πριν από την περσινή 11η Ιουνίου. Αυτό χειροτέρεψε τα πράγματα.
Ο Χρύσανθος Λαζαρίδης, παλαιός αριστερός, μέλος της ΕΚΟΝ Ρήγας Φεραίος και υποστηρικτής του συνασπισμού της Αριστεράς μέχρι πρόσφατα, κάτοικος Παπάγου και ευρύ και γρήγορο πνεύμα, θεωρείται ο άνθρωπος που προσπάθησε να μεταλαμπαδεύσει τα «καλά» της Αριστεράς στον τρόπο σκέψης του Αντώνη Σαμαρά. Φέρεται να έχει χτίσει επαφές με κάποια μέσα μαζικής ενημέρωσης κυρίως εφημερίδες και διαδικτυακά ΜΜΕ και να τους δίνει «γραμμή». Με τη διαφορά πως, όπως ακούγεται τελευταία, έχει παραγκωνιστεί από τις συσκέψεις κορυφής, η άποψή του δεν έχει την ίδια βαρύνουσα αξία σε σχέση με παλιά και η υφέρπουσα μονομαχία του με τον Γ. Μουρούτη φαίνεται να παίζει κάποιον ρόλο στην επιδείνωση της κυβερνητικής εικόνας προς τα έξω. Θεωρείται εμπνευστής της «θεωρίας των άκρων», η οποία, όμως, όπως του χρεώνουν, δεν απέδωσε τα αναμενόμενα.
Ο παλαιός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, Δημήτρης Σταμάτης, υπουργός Επικρατείας στη σημερινή κυβέρνηση συνεργασίας θεωρείται από τους περισσότερους ως ο πιο μετρημένος, σοβαρός και με αίσθηση της πραγματικότητας από τους άμεσους συνεργάτες του. Για αυτό και μιλάει σπάνια, ανακατεύεται λιγότερο στο παρασκήνιο και παρεμβαίνει μόνο όταν έχει κάτι να πει. Αυτοί οι άνθρωποι προσωποποιούν τους σημερινούς πρωθυπουργικούς κύκλους. Από τους καλά γνωρίζοντες λέγεται ότι επηρεάζουν σε μεγάλο βαθμό την καθημερινότητα της κυβέρνησης και της κοινωνίας. Επειδή, όμως, η εποχή δεν συγχωρεί θέσφατα, όπως το «μη μου τους κύκλους τάραττε», αυτοί οι «κύκλοι» μπαίνουν καθημερινά στο στόχαστρο. Και δεν είναι οι λίγες οι φορές που συγκρούονται ή έρχονται σε επαφή με ακόμη δύο ανθρώπους, οι οποίοι με λιγότερη βέβαια επιρροή, αλλά πλούσια προσκηνιακή και παρασκηνιακή δράση, παίζουν τον ρόλο τους στο καθημερινό πολιτικό γίγνεσθαι. Ο διευθυντής του γραφείου του Αντώνη Σαμαρά, Κώστας Μπούρας, και ο γραμματέας του υπουργικού συμβουλίου, Τάκης Μπαλτάκος, είναι και αυτοί κρίκοι μιας αλυσίδας «κύκλων» που άλλοτε μπερδεύονται μεταξύ τους κι άλλοτε -σπανιότερα- συμπλέουν. Το «κερασάκι στην τούρτα» βάζει σε αυτό το μπιρό νουάρ της κυβέρνησης ο Σίμος Κεδίκογλου, ο οποίος πολλές φορές δεν δημοσιοποιεί μόνο κυβερνητικές αποφάσεις, πράξεις ή απόψεις, αλλά επιχειρεί να έχει ρόλο στη συνδιαμόρφωσή τους. Ο «μικρός» κυβερνητικός εταίρος, το ΠΑΣΟΚ, έχει «καεί» από… κύκλους. Ο Ευάγγελος Βενιζέλος είχε πάντα «μουτζαχεντίν» που, ενίοτε, μιλούσαν για λογαριασμό του. Ο Πάρις Κουκουλόπουλος, πάλαι ποτέ δήμαρχος και τα τελευταία χρόνια βουλευτής Κοζάνης, είναι ο πιο αναγνωρίσιμος από τους «κύκλους» του προέδρου. Ανθρωπος-κλειδί, ωστόσο, θεωρείται ο Διονύσης Παναγιωτάκης που φέρεται να έχει μείζονα λόγο τόσο στην εικόνα όσο και στις κινήσεις του Ευ. Βενιζέλου. Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης φέρεται να στηρίζεται αρκετά στη Β. Ελλάδα και στο «λόμπι» των καθηγητών. Από εκεί, άλλωστε, ξεπήδησε και ο πιο «δικός» του υπουργός, ο Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Αθανάσιος Τσαφτάρης.
Οι «κύκλοι» του ΣΥΡΙΖΑ ποικίλλουν όσο και οι αποχρώσεις στο εσωτερικό του… Ο διευθυντής του γραφείου του Αλέξη Τσίπρα, Νίκος Παπάς, θεωρείται από όλη την πολιτική πιάτσα «άνθρωπος ορχήστρα», ένας αξιόπιστος συνομιλητής «λίγων και εκλεκτών» που ξέρει τι λέει και σε ποιους. Η Ρένα Δούρου, ως δημοσιογράφος, ξέρει καλά το παιχνίδι της επικοινωνίας και διαχειρίζεται μεγάλο όγκο πολύτιμων δημοσιογραφικών πληροφοριών. Συχνός συνομιλητής του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης φέρεται να είναι ο οικονομολόγος Γιάννης Βαρουφάκης, που λέγεται πως ξέρει όλα όσα αφορούν τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα με ανθρώπους της οικονομίας και της αγοράς. Τέλος, ο Νίκος Κωνσταντόπουλος και η κόρη του, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, φέρονται να βρίσκονται, αν και με διακυμάνσεις στη «θερμοκρασία» των σχέσεών τους, στον στενό κύκλο συνομιλητών του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Αποκαλυπτικό πολιτικό ρεπορτάζ από το ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ που κυκλοφορεί

The post Τετραγωνίσαμε τους… κύκλους του πολιτικού σκηνικού appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα