Θανάτωσαν γιγαντιαίο σαλιγκάρι στην Αυστραλία

Ένα γιγαντιαίο αφρικανικό σαλιγκάρι, το οποίο θεωρείται ένα από τα πιο απειλητικά είδη-εισβολείς, εντοπίστηκε πολύ μακριά από το φυσικό του περιβάλλον και πιο συγκεκριμένα σε μία αποθήκη κοντέινερ, στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας.

Το συγκεκριμένο γεγονός θορύβησε τις τοπικές αρχές βιοασφαλείας, οι οποίες ανέλαβαν αμέσως δράση και θανάτωσαν το ζώο με “μη βάναυσο τρόπο”, όπως διαβεβαίωσαν, ενώ κατά τη διάρκεια

των ερευνών που διενήργησαν για τον εντοπισμό περαιτέρω σαλιγκαριών του ίδιου είδους ή κάποιων αυγών αυτού, δεν εντοπίστηκε κάτι.

Το μήκος του εν λόγω ζώου μπορεί να φθάσει τα 30 εκατοστά, ζυγίζει έως και 1 κιλό, ενώ γεννά εκατοντάδες αυγά το χρόνο. Τρέφεται με πάρα πολλά είδη φυτών, αντέχει σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και μπορεί να μεταφέρει ένα παράσιτο που προκαλεί μηνιγγίτιδα στον άνθρωπο.

Το υπουργείο Γεωργίας, Αλιείας και Δασών της Αυστραλίας σε ανακοίνωση που εξέδωσε για το συμβάν αναφέρει ότι “το γιγαντιαίο αφρικανικό σαλιγκάρι είναι ένα από τα μεγαλύτερα και καταστροφικότερα είδη σαλιγκαριού στον κόσμο” και προσθέτει πως το συγκεκριμένο ζώο “αναπτύσσεται πολύ, όμως το πρόβλημα για εμάς δεν είναι τόσο το μέγεθός του όσο οι ρυθμοί αναπαραγωγής του”.

Τέλος, οι έλεγχοι στην περιοχή θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες σε μια προσπάθεια να αποτραπεί μια «επέλαση» σαλιγκαριών, ιδιαίτερα στις καλλιέργειες του Μπρίσμπεϊν. Το 1997, η Αυστραλία είχε βρεθεί ξανά αντιμέτωπη με εισβολή γιγαντιαίων αφρικανικών σαλιγκαριών. Χρειάστηκε να περάσουν οκτώ μήνες μέχρι οι αρμόδιες αρχές στο Κουίνσλαντ να εξολοθρεύσουν εκατοντάδες εισβολείς ενώ σημειώνεται ότι σύμφωνα με το αυστραλιανό υπουργείο, το σαλιγκάρι έχει τις ρίζες του στην ανατολική Αφρική, όμως απαντάται πλέον στα περισσότερα νησιά του Ειρηνικού και του Ινδικού Ωκεανού, όπου σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρθηκε εσκεμμένα.

Keywords
Τυχαία Θέματα