Θεσσαλονίκη: Αναβιώνει το έθιμο του Κλήδονα

Το πανάρχαιο έθιμο του Αη Γιάννη του Κλήδονα θα αναβιώσει το Σάββατο, 23 Ιουνίου, στις 8 το βράδυ, στο Πάρκο Πρασίνου απέναντι από τον κήπο Καλού, στη Θεσσαλονίκη.
Η αναβίωση του εθίμου πλαισιώνεται με μια σειρά μουσικοχορευτικών εκδηλώσεων και μετατρέπεται σε γιορτή που διοργανώνει η 5η Δημοτική Κοινότητα του κεντρικού δήμου σε συνεργασία με το Σύλλογο Μικρασιατών Νικομήδειας «Οι Κιζδερβενιώτες».
Σύμφωνα

με το έθιμο, μια ανύπαντρη κοπέλα με τη συνοδεία χορευτικών συλλόγων μεταφέρει το αμίλητο νερό από βρύση ή από πηγάδι, χωρίς να μιλήσει. Στη συνέχεια, το αδειάζει σε ένα δοχείο όπου κάθε ελεύθερη κοπέλα ρίχνει και από ένα μικρό προσωπικό της αντικείμενο, το λεγόμενο ριζικάρι. Το δοχείο σκεπάζεται με ένα κόκκινο πανί και τοποθετείται έξω για να “ξαστριστεί”.
Το βράδυ, τα κορίτσια περιμένουν να δουν στον ύπνο τους ποιόν θα παντρευτούν. Η επιστροφή των αντικειμένων γίνεται την επομένη, με το άνοιγμα του Κλήδονα από μια ηλικιωμένη γυναίκα, η οποία δίνοντας τα αντικείμενα απαγγέλλει πειραχτικά στιχάκια. Το έθιμο συμπληρώνεται από το άναμμα μεγάλης φωτιάς.

Keywords
Τυχαία Θέματα