Θρίλερ με το δημοψήφισμα της Κριμαίας – Το Συμβούλιο Ασφαλείας το καταδικάζει

Εκτάκτως θα συνεδριάσουν αύριο τα κράτη μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας προκειμένου να ψηφίσουν ένα σχέδιο μέσω του οποίου θα παρθεί μια κοινή απόφαση για τις χώρες της Δύσης, βάσει του οποίου θα καταδικάζεται το δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί την Κυριακή στην Κριμαία.

Η συνεδρίαση θα πραγματοποιηθεί στις 11 το πρωί (17:00 ώρα Ελλάδας), ύστερα από αίτημα των ΗΠΑ, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των διπλωματών η Ρωσία

αναμένεται να ασκήσει βέτο εναντίον του σχεδίου απόφασης.

Η Κίνα που συνήθως υποστηρίζει την Ρωσία στο Συμβούλιο Ασφαλείας και κυρίως όσον αφορά στις ψηφοφορίες που έχουν διεξαχθεί για τη Συρία, θεωρείται πιο αβέβαιη, καθώς «οι Κινέζοι νιώθουν αμηχανία» ανέφερε ένας διπλωμάτης από μια δυτική χώρα.

Παράλληλα, τόνισε ότι δύο από τις βασικές αρχές της κινεζικής διπλωματίας, τις οποίες μάλιστα επανέλαβε και ο πρεσβευτής της Κίνας κατά τη διάρκεια των έξι συνεδριάσεων του Συμβουλίου με θέμα την ουκρανική κρίση, είναι αυτές της μη-επέμβασης στα εσωτερικά μιας κυρίαρχης χώρας, καθώς και ο σεβασμός της εδαφικής ακεραιότητας.

Με το δημοψήφισμα της Κυριακής στην Κριμαία οι αρχές αυτές όμως τίθενται υπό αμφισβήτηση.

«Ο μοναδικός στόχος αυτού του ψηφίσματος είναι να επιτευχθεί η αποχή της Κίνας και να υπογραμμιστεί με αυτόν τον τρόπο η εντεινόμενη απομόνωση της Ρωσίας» συμπλήρωσε ένας άλλος διπλωμάτης του Συμβουλίου.

Ακριβώς για τον λόγο αυτό το κείμενο του σχεδίου απόφασης έχει συνταχθεί με πολύ προσεκτικές διατυπώσεις από τις ΗΠΑ, έτσι ώστε να το αποδεχθεί και το Πεκίνο.

Δεν στοχοποιεί ονομαστικά τη Ρωσία και δε ζητά ρητώς την απόσυρση των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων από την Κριμαία, καθώς επίσης και δεν απειλεί με την επιβολή κυρώσεων.

Το σχέδιο του ψηφίσματος επιβεβαιώνει ότι: «το δημοψήφισμα δεν μπορεί να έχει καμία εγκυρότητα και δε μπορεί να αποτελέσει τη βάση για την παραμικρή τροποποίηση του καθεστώτος της Κριμαίας», ενώ παράλληλα ζητά από όλα τα κράτη μέλη να μην αναγνωρίσουν το αποτέλεσμά του, αλλά και να «μην προβούν σε οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως μια αναγνώριση μιας αλλαγής της κατάστασης» της Κριμαίας.

Πρόκειται για μια σύνθετη διατύπωση, έτσι ώστε να ζητηθεί από τη Ρωσία να μην προχωρήσει στην προσάρτηση της Κριμαίας.

Επιπλέον το Συμβούλιο επιβεβαιώνει «τη δέσμευσή του στην εθνική κυριαρχία, στην ανεξαρτησία και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας στα διεθνώς αναγνωρισμένα σύνορά της» και ζητά από τη Μόσχα να και το Κίεβο «να ξεκινήσουν έναν απευθείας πολιτικό διάλογο».

The post Θρίλερ με το δημοψήφισμα της Κριμαίας – Το Συμβούλιο Ασφαλείας το καταδικάζει appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα