Τι ψηφίζουμε στις μυστικές δημοσκοπήσεις

Τι κυλιόμενες έρευνες κοινής γνώμης διαβάζουν και ξαναδιαβάζουν τα κομματικά επιτελεία της Ν.Δ. και του ΣΥΡΙΖΑ για να βρουν ποιο κόμμα θα κόψει πρώτο το νήμα των εκλογών της Κυριακής.

Σύμφωνα με πολύ αξιόπιστες πηγές του «Π» στην παρούσα φάση το πλεονέκτημα το έχει η Ν.Δ. αλλά είναι αναστρέψιμο και ουδείς να μπορεί να υποστηρίξει ότι το «ντέρμπι» έχει κριθεί.

«Το πλεονέκτημα αυτό αρχίζει να αποκτά σημάδια σταθερότητας», έλεγε με νόημα έγκυρη κομματική πηγή και εξηγούσε ότι η ατζέντα του νόμου και της τάξης ευνοεί

σαφώς τη Ν.Δ.

Το ίδιο στέλεχος υποστήριζε επίσης ότι οι κυλιόμενες έρευνες δείχνουν ότι η Ν.Δ. ευνοείται από τις μετακινήσεις ψηφοφόρων των άλλων κομμάτων και ιδίως από το χώρο του ΠΑΣΟΚ.

Εξηγούσε ωστόσο, ότι υπάρχουν ποιοτικά ευρήματα που ευνοούν τον ΣΥΡΙΖΑ.

«Έχουν σχέση με τα ισχυρά ερείσματα του ΣΥΡΙΖΑ σε στρώματα του πληθυσμού όπως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι δημόσιοι υπάλληλοι», έλεγε και εξηγούσε ότι η Ν.Δ. έχει το προβάδισμα στους συνταξιούχους, τις νοικοκυρές και τον μη ενεργό πληθυσμό.

Με βάση αυτά τα δεδομένα γίνεται σαφές η αναμέτρηση παραμένει ντέρμπι και δεν είναι τυχαίο ότι η φράση που χρησιμοποιούν όλο και περισσότεροι ότι «δεν έχει απαντηθεί ακόμη το ποιος θα πάρει το μόνους των 50 εδρών».

Οι ετεροδημότητες

Τα δεδομένα αυτά καθιστούν σαφές ότι το «κλειδί» για την επικράτηση στις εκλογές της Κυριακής είναι οι ετεροδημότητες.

Και αυτό γιατί η αποχή στις εκλογές της 6ης Μαΐου παρατηρήθηκε στην επαρχία και όχι στα μεγάλα αστικά κέντρα, κάτι που σημαίνει ότι όποιος έχει την καλύτερη κινητοποίηση θα πετύχει και το στόχο της πρωτιάς.

Δανεική ψήφος

Όσον αφορά στα ποσοστά που θα πάρουν Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, η εκτίμηση είναι πως αθροιστικά θα κινηθούν πέριξ του 60%.

Μια άλλη επισήμανση είναι ότι σ’ αυτές τις εκλογές θα κυριαρχήσει η λεγόμενη «δανεική ψήφος».

Αυτό σημαίνει ότι πολλοί θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ γιατί ελπίζουν ότι θα μπει τέλος στο Μνημόνιο και άλλοι Ν.Δ. γιατί δε θέλουν η χώρα να γνωρίσει την περιπέτεια μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Keywords
Τυχαία Θέματα