Τι θα συμφωνήσουν σήμερα Σαμαράς-Βενιζέλος

Γράφει ο Βαγγέλης Γιακουμής

Ο ίδιος και όχι κάποιος από τους συνεργάτες του, έγραψε το πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας πάνω στο οποίο θα κινηθεί ο Ευάγγελος Βενιζέλος θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να δείξει τη σημασία της συμφωνίας με τον κ. Σαμαρά.

Σήμερα το απόγευμα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα περάσει το κατώφλι του Μεγάρου Μαξίμου συζητώντας με τον Αντώνη Σαμαρά

στο πλαίσιο της προγραμματικής συμφωνίας, όπως αυτό το έχει διατυπώσει πολλές φορές μέχρι σήμερα ο Βενιζέλος. Σύμφωνα με τους συνεργάτες του, δεν αποκλείεται σήμερα κιόλας εκτός απροόπτου το κείμενο της συμφωνίας να δοθεί στη δημοσιότητα.

Το πλαίσιο στο οποίο κινείται η συμφωνία, επικεντρώνεται με βάση την επικαιρότητα και στο δίπτυχο : Όχι νέα μέτρα, όχι εκλογές, κάτι που ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε σε όλους τους τόνους και χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, δείχνοντας έτσι πως κινείται στην ίδια κατεύθυνση με τον κ. Σαμαρά.

Σύμφωνα με στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη ο κ. Βενιζέλος θα διατυπώσει τις απόψεις του με απόλυτη καθαριότητα και σαφήνεια. Και θα περιγράψει τις κόκκινες γραμμές πάνω στις οποίες θα κινηθεί.

Εθνική συμφωνία

Στη ουσία ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιθυμεί η συμφωνία με τη ΝΔ και την κυβέρνηση να έχει χαρακτηριστικά ενός εθνικού σχεδίου εξόδου από το μνημόνιο και την κρίση. «Ένα εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης, που δίνει τέλος στο μνημόνιο και θα εφαρμόζουμε το δικό μας εθνικό σχέδιο ανασυγκρότησης που πρέπει να το πιστέψουν όχι απλά τα κόμματα που κυβερνούν , αλλά όλο το πολιτικό φάσμα, όλοι οι παραγωγικοί φορείς, όλες οι δυνάμεις του τόπου, προκειμένου να βγούμε οριστικά από την κρίση». Αυτό είχε πει ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ σε συνεδρίαση της Κ.Ο μέσα στο καλοκαίρι και αυτό περίπου αναμένεται να επαναναλάβει και σήμερα.

Παράλληλα θα ξεκαθαρίσει τι ενώνει το ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ και τι το χωρίζει. Και όπως αναφέρουν συνεργάτες του , με τη Νέα Δημοκρατία το ΠΑΣΟΚ συνεργάζεται για λόγους εθνικής ανάγκης, με τεράστιες διαφορές ιστορικές, ιδεολογικές, αξιακές αλλά και με συμβιβασμούς. Ο συμβιβασμός προϋποθέτει ειλικρίνεια, αμοιβαίο σεβασμό και αποδοχή της θεσμικής ισοτιμίας.

Οι στόχοι του κ. Βενιζέλου όπως τον θέτουν στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη είναι οι εξής:

Να αποκλειστεί η λήψη μέτρων δημοσιονομικού χαρακτήρα και παράλληλα να διασφαλιστεί η εξάντληση της τετραετίας αφού οι εκλογές δεν βοηθούν αυτή την ώρα τη χώρα.Να εξομαλυνθούν τα προβλήματα στη λειτουργία της Κυβέρνησης.Να αντιμετωπιστούν σε πρώτη προτεραιότητα τα ανοικτά θέματα στη δημόσια διοίκηση.Αξιολόγηση προσώπων και δομών της δημόσιας διοίκησης.Να επανέλθει στο τραπέζι του διαλόγου το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για την ανεργία.Να οριστικοποιηθεί η πολιτική για τη φορολογία.Να εξεταστούν οι κινήσεις για τη βιωσιμότητα του χρέους.Να ανασχεδιαστεί η λειτουργία του ΕΣΥ και του ΕΟΠΥΥ και να ληφθούν μέτρα για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών.Να βρεθούν αξιόπιστες λύσεις για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά.Να επιταχυνθούν οι διαδικασίες απορρόφησης των κονδυλίων του ΕΣΠΑ

The post Τι θα συμφωνήσουν σήμερα Σαμαράς-Βενιζέλος appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα