Τιτάνιες προσπάθειες για να μην ξεφύγει η ύφεση στο 7%

Του Δ. Κεμπέ

Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι από την τριήμερη σύσκεψη του Σιμόν Πέρες στην Ελλάδα και ο εντεταλμένος Ισραηλινός πρέσβης στην Αθήνα, Άριε Μέκελ, έπιασε αμέσως δουλειά κλείνοντας σημαντικές συμφωνίες με τον Γιάννη Στουρνάρα στις αρχές της εβδομάδας, στους τομείς της ενέργειας, του τουρισμού, των ακινήτων και των υπηρεσιών. Την ώρα που ο υπόδικος πρόεδρος

της Στατιστικής Αρχής, Γ. Γεωργίου, ανακοίνωνε ότι η ύφεση κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους (σ.σ. την περίοδο δηλαδή όπου Παπαδήμος και Βενιζέλος υπόσχονταν έξοδο από την κρίση) ανήλθε στο εφιαλτικό 6,2%, ο Αντώνης Σαμαράς προσπαθούσε να κεφαλαιοποιήσει τα οφέλη των επαφών του με τους Ισραηλινούς, ενώ, πριν την έλευση Γιούνγκερ στην Ελλάδα στις 22 Αυγούστου, θα έχει εκ νέου συνάντηση με τους κυβερνητικούς εταίρους για την οριστικοποίηση των ισοδύναμων μέτρων των 11,5 δις ευρώ, προκειμένου στα τέλη της εβδομάδας να παρουσιάσει σε Ολάντ και Μέρκελ την τελική πρόταση της ελληνικής πλευράς, που θα αποτελέσει την αφετηρία για τη συγκράτηση της εφιαλτικής κατάστασης.

Βαθιά κρίση

Η κατάσταση, παρότι ο πρωθυπουργός αισιοδοξεί, όχι μόνο δεν εμπνέει εφησυχασμό, αλλά απαιτεί τη μέγιστη δυνατή εγρήγορση σε όλα τα επίπεδα, κυρίως αυτά των μεταρρυθμίσεων στη δημόσια διοίκηση, των περικοπών στις δαπάνες και στις αποκρατικοποιήσεις, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής η ύφεση είναι πολύ πιθανόν υπό τις παρούσες συνθήκες να διαμορφωθεί πάνω από το 7% στο τέλος του έτους.
Άλλωστε τα μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες δείχνουν ότι η ελληνική οικονομία παραμένει σε βαθιά κρίση. Στην οικοδομή, πάλαι ποτέ «ατμομηχανή» της οικονομίας, οι νέες άδειες μειώθηκαν κατά 31,2% το Μάιο. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ανεργία σκαρφάλωσε σε νέο υψηλό ποσοστό (23,1%) τον ίδιο μήνα. Στη βιομηχανία, η παραγωγή σημείωσε οριακή αύξηση τον Ιούνιο, ενώ συνολικά στο πρώτο εξάμηνο μειώθηκε κατά 45,8%. Ακόμα, ενδεικτική της κατακόρυφης πτώσης της εγχώριας ζήτησης είναι και το γεγονός ότι οι εισαγωγές υποχώρησαν κατά 18,2% τον Ιούνιο. Όπως διευκρινίζει η ΕΛΣΤΑΤ, τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου αναθεωρήθηκαν με βάση τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου των λογαριασμών της γενικής κυβέρνησης (που καταρτίστηκαν στο τέλος Ιουνίου), καθώς και νεότερες εκτιμήσεις των βραχυχρόνιων δεικτών. Όπως έχει επισημανθεί σε προηγούμενες ανακοινώσεις της ΕΛΣΤΑΤ, λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της γενικής κυβέρνησης και τη διαθεσιμότητα στοιχείων για μια πολύ μικρή χρονική περίοδο (1ο τρίμηνο 2009 – 2ο τρίμηνο 2012), όπου πρέπει να εφαρμοστεί η εποχική διόρθωση, σε συνδυασμό με τις σημαντικές μεταβολές που σημειώνονται στους οικονομικούς δείκτες, βάσει των οποίων εκτιμάται το τριμηνιαίο ΑΕΠ, η εφαρμογή της εποχικής διόρθωσης δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα. Έτσι, τα στοιχεία που δημοσιεύονται είναι μόνο τα μη εποχικά διορθωμένα, το οποίο σημαίνει ότι θα υποβαθμιστούν χειρότερα.

Φρεν

Keywords
Τυχαία Θέματα