Τμηματική ανακήρυξη της ΑΟΖ

Γράφει ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΑΠΟΥΤΣΗΣ

Πολύ προσεκτικά προετοιμάζεται, σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση, να προχωρήσει σε μια εντυπωσιακή, όσο και ριψοκίνδυνη απόφαση στην εξωτερική πολιτική. Πρόκειται για την ανακήρυξη της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ). Φαίνεται πως η κυβέρνηση έχει πειστεί ότι υπάρχει αξιοποιήσιμος υποθαλάσσιος ορυκτός πλούτος εντός της ελληνικής επικρατείας και κυρίως μέσα στα όρια της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Η κυβέρνηση θα προχωρήσει σταδιακά στην ανακήρυξη της ΑΟΖ,

παράλληλα με την πρόοδο των γεωφυσικών ερευνών, που θα πιστοποιούν την ύπαρξη υδρογονανθράκων στον ελληνικό βυθό. Όμως, δεν είναι καθόλου εύκολη ή ανώδυνη η ανακήρυξη και στη συνέχεια η οριοθέτησή της. Γι’ αυτό η ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ θα ξεκινήσει από το Ιόνιο και μετά νότια της Κρήτης, ενώ η οριοθέτηση θα μετατεθεί χρονικά μέχρι οι συνθήκες να επιτρέψουν τον εποικοδομητικό διάλογο και τη συμφωνία με τα όμορα κράτη.
Επομένως, στο επόμενο διάστημα η ελληνική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε τμηματική ανακήρυξη της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης χωρίς, όμως, και να την οριοθετήσει. Πάντως, το μήνυμα-απάντηση της Τουρκίας είναι σαφές. Η Άγκυρα δεν είναι διατεθειμένη αυτήν τη στιγμή να συζητήσει θέμα οριοθέτησης της ΑΟΖ στο Αιγαίο, εκτός και αν η Ελλάδα δεχτεί την τουρκική πρόταση για ελληνοτουρκική συνεργασία στην αξιοποίηση και στη συνεκμετάλλευση των πετρελαϊκών κοιτασμάτων σε απόλυτα ισομερή βάση, δηλαδή μοίρασμα του Αιγαίου!
Η ελληνική κυβέρνηση, από την πλευρά της, βολιδοσκοπεί τις διαθέσεις των υπόλοιπων διά θαλάσσης όμορων κρατών (Αίγυπτος, Λιβύη, Κύπρος, Ισραήλ, Αλβανία, Συρία), προκειμένου να λάβει τις αποφάσεις της για τον χρόνο ανακήρυξης και οριοθέτησης της ΑΟΖ σε συγκεκριμένες περιοχές.

Η επιρροή
Οι συζητήσεις για την ΑΟΖ, που έχει κάνει ο Δ. Αβραμόπουλος με κυβερνητικά στελέχη στην Αίγυπτο και τη Λιβύη, κατά τις πρόσφατες επισκέψεις του σε Κάιρο και Τρίπολη, δεν είναι και πολύ ενθαρρυντικές, αφού φαίνεται ότι η τουρκική επιρροή είναι μεγαλύτερη και αυτά τα αραβο-μουσουλμανικά κράτη υιοθετούν απόψεις σχετικά με την ΑΟΖ, που είναι εγγύτερα των απόψεων της ισλαμικής κυβέρνησης της Τουρκίας του κ. Ερντογάν.
Είναι χαρακτηριστικό ότι, κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, ο Δ. Αβραμόπουλος, παρά τις προσπάθειές του, δεν κατόρθωσε να πείσει τους Λίβυους κυβερνητικούς αξιωματούχους για την αναγκαιότητα της άμεσης οριοθέτησης της ΑΟΖ μεταξύ Λιβύης και Ελλάδας (η ελληνική ΑΟΖ νότια της Κρήτης συνορεύει με αυτήν της Λιβύης).
Η μοναδική χώρα που ενθαρρύνει την Ελλάδα να ανακηρύξει άμεσα την ΑΟΖ είναι το Ισραήλ, ενώ φαίνεται ότι η κυβέρνηση έχει λάβει θετικές υποσχέσεις για την υποστήριξη της Γερμανίας, σχετικά με το θέμα της ελληνικής ΑΟΖ, ειδικά στο Αιγαίο. Επίσης, αξιόπιστες διπλωματικές πηγές υποστηρίζουν ότι και οι ΗΠΑ συμφωνούν με την ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ.
Σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, ένα παράκτιο κράτος αποκτά ΑΟΖ με μονομερή δήλωση ανακήρυξης. Στη συνέχεια, συνάπτει συμφωνίες οριοθέτησης με τα γειτονικά κράτη. Εάν δεν καταστεί δυνατή η συμφωνία οριοθέτησης, ο τρόπος με τον οποίο οι γειτονικές χώρες λύνουν τη διαφορά τους είναι με παραπομπή στο Διεθνές Δικαστήριο. Σε όλα αυτά, κομβικό σημείο για την ανακήρυξη της ΑΟΖ στην Αν. Μεσόγειο είναι το Καστελόριζο και αυτό διότι η Τουρκία διατείνεται ότι αυτό δεν ανήκει στο Αιγαίο, αλλά στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Τουρκική διπλωματία υποστηρίζει ακόμη ότι το σύμπλεγμα των 13 νησίδων της περιοχής του Καστελόριζου διέπεται από ειδικό καθεστώς, των αποκομμένων νησίδων που επικάθονται επί της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Άρα, δεν διαθέτουν ούτε ΑΟΖ, ούτε και δική τους υφαλοκρηπίδα!
Αν γίνει αποδεκτή η τουρκική άποψη, ότι το Καστελόριζο δεν διαθέτει ΑΟΖ, τότε η Ελλάδα δεν θα έχει δυνατότητα οριοθέτησης της ΑΟΖ με την Κύπρο και την Αίγυπτο, αφού θα παρεμβάλλεται εκείνη της Τουρκίας. Έχουν συνειδητοποιήσει, λοιπόν, οι διπλωμάτες, Έλληνες και Τούρκοι, τη γεωγραφική ιδιαιτερότητα, αλλά και τη γεωστρατηγική σημασία που έχει το Καστελόριζο. Γι’ αυτό, άλλωστε, η ελληνική κυβέρνηση με διπλωματικές και πολιτικές παρεμβάσεις, προσπαθεί και σωστά να θωρακίσει το Καστελόριζο και με τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, που σαφώς προβλέπει ότι το Καστελόριζο έχει και υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ.
Ωστόσο, από την άλλη πλευρά, δεν διαφαίνεται πρόθεση της Τουρκίας να δεχτεί τη διεθνή νομιμότητα, ειδικά στην περίπτωση του Καστελόριζου, και να προχωρήσει στην οροθέτηση της ΑΟΖ, όπως καθορίζεται από τη σχετική Σύμβαση του ΟΗΕ. Το ανησυχητικό είναι ότι η Τουρκία, όπως και οι ΗΠΑ, δεν έχει υπογράψει και, συνεπώς, δεν δεσμεύεται από τη Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982, την οποία όμως εφαρμόζει στη Μαύρη Θάλασσα, προκειμένου να διασφαλίσει τα συμφέροντά της…
Η επιλεκτική εφαρμογή του Δικαίου της Θάλασσας από την Τουρκία «δικαιολογείται», διότι αν συμφωνήσει η Άγκυρα να οριοθετηθούν και στο Αιγαίο οι θαλάσσιες ζώνες, όπως και στη Μαύρη Θάλασσα, τότε το 85% του Αιγαίου θα περιέλθει στην ελληνική ΑΟΖ. Η Άγκυρα, όμως, αμφισβητεί ότι τα ελληνικά νησιά έχουν υφαλοκρηπίδα και υποστηρίζει ότι αυτά επικάθονται σε τουρκική υφαλοκρηπίδα. Ο ισχυρισμός αυτός δεν ευσταθεί, εάν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ και η διαπραγμάτευση διεξαχθεί με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας. Διευκρινίζουμε ότι η ΑΟΖ είναι οικονομική και όχι γεωλογική έννοια όπως η υφαλοκρηπίδα. Αυτός είναι ο λόγος που η τουρκική διπλωματία επιμένει να μιλάει μόνο για υφαλοκρηπίδα και όχι για ΑΟΖ, όπως άλλωστε και αρκετοί Έλληνες «ειδικοί» και διανοούμενοι της καρεκλοκένταυρης Αριστεράς του σοσιαλισμού και της προόδου, όπως ο πρώην ΥΠΕΞ και νυν ευρωβουλευτής Δ. Δρούτσας!

Τουρκικές γελοιότητες
Ο τουρκικός Τύπος εσχάτως «ανακάλυψε» ότι στην Ελλάδα υπάρχουν στρατόπεδα στα οποία εκπαιδεύονται Κούρδοι αντάρτες του κουρδικού Εργατικού Κόμματος της Τουρκίας (ΡΚΚ).
Σε μεγάλης κυκλοφορίας τουρκικές εφημερίδες και στον τουρκικό ηλεκτρονικό Τύπο υπάρχουν εκτενή δημοσιεύματα περί ύπαρξης στρατοπέδου εκπαίδευσης στον καταυλισμό του «Ερυθρού Σταυρού» και του ΟΗΕ στο Λαύριο. Μάλιστα, υποστηρίζουν ότι για κάθε βομβιστική ενέργεια στην Κωνσταντινούπολη, οι δράστες, που είναι Κούρδοι τρομοκράτες, έχουν εκπαιδευτεί στο στρατόπεδο στο Λαύριο.
Το θέμα αυτό παίρνει και νέες διαστάσεις, αφού οι πράκτορες της ΜΙΤ και της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας της Τουρκίας «ανακάλυψαν», σύμφωνα με τον τουρκικό Τύπο, και νέα «στρατόπεδα» στην Κινέττα και στο Δήλεσι, όπου επίσης εκπαιδεύονται Κούρδοι και, μάλιστα, από Έλληνες στρατιωτικούς, εν ενέργεια και απόστρατους!
Το θέμα εδώ δεν είναι αν αληθεύουν τα δημοσιεύματα, διότι είναι προφανές ότι είναι γελοία και ψευδέστατα, αλλά το ερώτημα είναι ποια πολιτική σκοπιμότητα εξυπηρετούν. Ειδικά τώρα, που η κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή είναι έκρυθμη λόγω Συρίας, Αιγύπτου, Ιράν, Λιβάνου και του Παλαιστινιακού, ενώ παράλληλα υπάρχει μια νέα αναζωπύρωση του Κουρδικού, καθώς το αίτημα για ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους επανέρχεται και προωθείται από διάφορες πλευρές, και κυρίως, από την αμερικανική διπλωματία.
Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Γρ. Δελαβέκουρας, απάντησε στα δημοσιεύματα του τουρκικού Τύπου: «Η συνεχιζόμενη, παντελώς αβάσιμη και ψευδής, προπαγάνδα περί εκπαίδευσης τρομοκρατών στην Ελλάδα, που δημοσιεύεται σε καθημερινή βάση στον τουρκικό Τύπο έχει καταντήσει γελοία. Το θέμα από ύποπτο αρχίζει να γίνεται ανιαρό».
Σκληρές δηλώσεις για τη χώρα μας έκανε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας, Τ. Ερντογάν, ο οποίος επιτέθηκε στους οίκους αξιολόγησης, υποστηρίζοντας ότι δεν μπορούν να αναβαθμίζουν την Ελλάδα «που έχει βουλιάξει η οικονομία της και πουλάει τα νησιά της» και να κρατά στάσιμη την Τουρκία. Ο υπουργός Εξωτερικών, Δ. Αβραμόπουλος, απαντώντας, χαρακτήρισε «χαιρέκακες» τις δηλώσεις του πρωθυπουργού της Τουρκίας «που αναπαράγουν ψευδή στερεότυπα και ανακριβή στοιχεία». Όσο για την πώληση νησιών, ο Δ. Αβραμόπουλος διαβεβαίωσε τον Τ. Ερντογάν ότι «κανένα ελληνικό νησί δεν πωλείται, γιατί οι αξίες ενός έθνους δεν έχουν ποτέ τιμή».
Είναι σαφές ότι οι τουρκικές αθλιότητες σε βάρος της Ελλάδας σχετίζονται με τα εσωτερικά της Τουρκίας. O πρωθυπουργός της Τουρκίας επιχειρεί «εξαγωγή» των σοβαρών εσωτερικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει η χώρα του, καθώς είναι πλέον ορατή η απειλή, εξαιτίας του Κουρδικού, να διαταραχθεί η εσωτερική συνοχή της Τουρκίας. Εκτός και αν ο ισλαμιστής πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας «απαντά» στις προθέσεις της ελληνικής κυβέρνησης να προχωρήσει στην ανακήρυξη της ΑΟΖ.

Βόμβες στο… ΠΑΡΑΣΚΗΝΙΟ
••• Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, όταν βρεθεί μπροστά σε μικρόφωνα, απευθύνει συγχαρητήρια στους στρατιωτικούς διότι, όπως λένε, «έχουν αποσυνδέσει τις δραστικές μειώσεις στα μισθολογικά από την προσφορά τους στην εκτέλεση του καθήκοντος». Αν είναι έτσι, να κόψετε και άλλο τις αποδοχές των ήδη πενόμενων στρατιωτικών, αφού το αντέχουν! Πάντως, καλό θα είναι να τελειώνει αυτό το αστείο, διότι και οι γραφικότητες και ο εμπαιγμός έχουν τα όριά τους και, κυρίως, διότι οι στρατιωτικοί (με «τιμητική» ίσως εξαίρεση τους δύο υφυπουργούς Π. Καράμπελα και Δ. Ελευσινιώτη) δεν τρώνε κουτόχορτο!

••• «Πολιτική της Ελλάδας είναι η οριοθέτηση όλων των θαλάσσιων ζωνών με όλους τους γείτονές της και αυτό το επιδιώκουμε όχι μόνο για τα προφανή οικονομικά οφέλη που έχει, αλλά και γιατί είναι ένα αποφασιστικό βήμα για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας στην περιοχή μας. Αυτές οι συμφωνίες είναι που ενισχύουν την ειρήνη και γι’ αυτόν τον λόγο είμαστε σε συνομιλίες με όλους τους γείτονές μας» απάντησε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας στην ερώτηση του Χρ. Καπούτση «εάν προχωρούν οι συνομιλίες της Ελλάδας με τη Λιβύη και την Αίγυπτο για την οριοθέτηση της ΑΟΖ», κατά την τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών.

••• Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τη διερεύνηση της υπόθεσης της ΜΚΟ «Κύκλος της Πάτμου», ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε τα εξής: «Το θέμα αυτό ερευνάται από τη Δικαιοσύνη και αφορά σε δραστηριότητες της ΜΚΟ του παρελθόντος (το 2012 δεν χρηματοδοτήθηκε καμία ΜΚΟ και επανεξετάζονται όλα τα προγράμματα που εκκρεμούν από μηδενική βάση). Η αρμόδια Υπηρεσία Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας του υπουργείου Εξωτερικών συνεργάζεται πλήρως με τη Δικαιοσύνη και παρέχει κάθε διαθέσιμη πληροφορία στο πλαίσιο των ερευνών, προκειμένου να διαλευκανθεί πλήρως η υπόθεση».

••• Εκατόν σαράντα Έλληνες εξαγωγείς πραγματοποίησαν την Τετάρτη 19.12.2012 περισσότερες από 450 επιχειρηματικές συναντήσεις με στελέχη των Γραφείων Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων του υπουργείου Εξωτερικών. Η ημερίδα έλαβε χώρα στο Αμφιθέατρο Κρανιδιώτη του υπουργείου Εξωτερικών, στο πλαίσιο του ειδικού προγράμματος «Ημέρες Πληροφόρησης Επιχειρηματιών». Tο πρόγραμμα έχει στόχο την ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών επιχειρήσεων με την παροχή εξειδικευμένης πρωτογενούς πληροφόρησης.

Keywords
αοζ, κρητη, αιγαιο, ελλαδα, αιγυπτος, λιβυη, κυπρος, αβραμοπουλος, επιρροή, ηπα, οηε, υφαλοκρηπίδα, ρκκ, σταυροι, μιτ, νέα, προσφορες, μκο, τελη κυκλοφοριας, εφημεριδες, υπουργειο εσωτερικων, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, υπουργειο δικαιοσυνης, μειωση μισθων, βασεις 2012, εκλογες ηπα, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, τελη κυκλοφοριας 2016, χωρες, το θεμα, αλβανια, βημα, ηγεσια, ηπα, θαλασσα, θεμα, ιονιο, ιραν, ισραηλ, καθημερινη, κωνσταντινουπολη, μκο, νησι, νησια, οηε, οικονομια, πλαισιο, προγραμμα, πωλειται, υφαλοκρηπίδα, αγκυρα, ανησυχητικο, γινει, γινεται, διαστημα, δηλεσι, δυνατοτητα, δηλωση, δηλωσεις, δικη, υπαρχει, ειρηνη, ενεργεια, ενημερωση, εννοια, επιρροή, ερντογαν, εσωτερικων, ζωνες, ιδρυση, υπηρεσια, καστελοριζο, κυβερνηση, λαυριο, λογο, μιτ, ορια, προγραμματα, συνεχεια, συγχαρητηρια, τυπος, τουρκια, τριπολη, χρονικα, ανηκει, εφαρμογη, ελληνικα, χωρα, μπροστα, ορυκτος πλουτος, πηγες, πληροφοριες, πωληση
Τυχαία Θέματα