Το 12,5% του βόειου κρέατος περιείχε αλογίσιο κρέας

Σύμφωνα με τον Ενιαίο Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ), ελήφθησαν 288 δείγματα διαφόρων κατηγοριών προϊόντων από τα οποία τα 36 βρέθηκαν θετικά σε DNA αλόγου. Το 12,5% του βόειου κρέατος περιείχε αλογίσιο κρέας, χωρίς να το γνωρίζουν οι καταναλωτές. Ο ΕΦΕΤ ανακοίνωσε αναλυτικά τα αποτελέσματα του από τα οποία προκύπτουν τα εξής:

Από το σύνολο των 288 δειγμάτων, τα 62 αφορούσαν πρώτη ύλη βόειου κρέατος, όπως για παράδειγμα κιμά. Σε αυτή την κατηγορία τα δύο ήταν θετικά και τα 60 αρνητικά.

Τα υπόλοιπα 226 ήταν τελικά προϊόντα, όπως κεφτεδάκια, σουτζουκάκια, μπιφτέκια, κεμπάπ κ.α . Από τη συγκεκριμένη κατηγορία τα 34 ήταν θετικά στην ανίχνευση γενετικού υλικού αλόγου και τα 251 αρνητικά. Από το σύνολο των 288 για δύο δείγματα οι εργαστηριακές αναλύσεις είναι σε εξέλιξη.

Ο ΕΦΕΤ έλεγξε συνολικά 349 επιχειρήσεις, από τις οποίες οι 176 ήταν εγκαταστάσεις επεξεργασίας κρέατος, τα 26 catering, οι 63 εισαγωγείς, οι 70 επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου και τα 14 εστιατόρια.

Επίσης έλαβε και 36 δείγματα κρέατος τα οποία απέστειλε στο Γενικό Χημείο του Κράτους για τον προσδιορισμό της ουσίας φαινυλοβουταζόνης. Έως τώρα έχουν εκδοθεί 24 αποτελέσματα τα οποία και είναι αρνητικά.

Από την όλη ελεγκτική δραστηριότητα προκύπτει ότι οι χώρες προέλευσης της πρώτης ύλης βόειου κρέατος που ενοχοποιείται για την παρουσία DNA αλόγου ήταν κατά βάση η Ρουμανία και κατά δεύτερο λόγο η Πολωνία και η Ιταλία, ενώ τελικά προϊόντα που εισήχθησαν στη χώρα μας είχαν παρασκευαστεί σε Λετονία, Γαλλία, Ρουμανία και Ολλανδία.

Για όλες τις παρτίδες τροφίμων που βρέθηκαν θετικές στην ύπαρξη DNA αλόγου και τις εμπλεκόμενες επιχειρήσεις, σύμφωνα με τον ΕΦΕΤ, ακολουθούνται ήδη από τις ελεγκτικές υπηρεσίες όλα τα προβλεπόμενα από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία, τόσο ως προς τις διοικητικές επιπτώσεις όσο και ως προς τις ποινικές και για κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Keywords
Τυχαία Θέματα