Το κόλπο των τραγουδιστών και οι “φιλανθρωπίες”

Βαρέλι δίχως πάτο φαίνεται να αποτελεί η κατάσταση με τα “νόμιμα” κόλπα που χρησιμοποιούν Έλληνες καλλιτέχνες – τραγουδιστές, οι οποίοι μέσω πολιτιστικών εταιρειών με φιλανθρωπικό σκοπό ή σκοπούς συνδεόμενους με αγώνα κατά ασθενειών, έκαναν συναυλίες με εισιτήρια είτε αθεώρητα είτε θεωρημένα πλην όμως μηδενικής αξίας.

Σύμφωνα με την εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, οι πολιτιστικές αυτές εταιρείες εκμεταλλεύονταν τον μέχρι πρόσφατα ισχύοντα νόμο, προκειμένου να διοργανώνουν έως και δύο συναυλίες – εκδηλώσεις το χρόνο με

εισιτήρια αθεώρητα και δίχως υποχρέωση καταβολής ΦΠΑ ή θεωρημένα μηδενικής όμως αξίας.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι το άθροισμα αυτών των εισιτηρίων ισούται από άποψη εσόδων με το μηδέν, ενώ υπαρκτά είναι μόνο τα βασικά έξοδα για ηχητικά, φωτιστικά και τα υπόλοιπα τεχνικά, καθώς και οι αμοιβές των μουσικών. Συνεπώς λοιπόν, τα έξοδα που θα εμφανίζονται μπορούν να είναι μηδαμινά και οι τραγουδιστές και οι μουσικοί τους να εμφανίζουν ένα ελάχιστο ποσόν “κόστους” ή ακόμη και να φαίνεται ότι συμμετέχουν δωρεάν.

Κομματικοί μηχανισμοί όμως έχουν επίσης κατά καιρούς καλύψει φορολογικά συναυλίες καλλιτεχνών με μεγάλο αριθμό εισιτηρίων – εισπράξεων. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί πολύ γνωστός τραγουδιστής, ο οποίος για συναυλία σε χώρο 7.000 θεατών στη Βόρεια Ελλάδα, έκοψε απόδειξη παροχής υπηρεσιών μόλις 800 ευρώ ενώ το τοπικό Εργατικό Κέντρο έσπευσε, ύστερα από κομματικές εντολές, να καλύψει το φορολογικό “κενό” με μια σειρά αποδείξεων.

Η εφημερίδα πάντως αναφέρει πως ο καλλιτέχνης δεν πήρε μόνο 800 ευρώ, αλλά έφυγε με την αμοιβή που είχε συμφωνηθεί προφορικά, η οποία έφτανε τα 16.000 ευρώ!

Keywords
Τυχαία Θέματα