Το παρασκήνιο της κόντρας Βενιζέλου-Στουρνάρα


Στο «κόκκινο» βρίσκονται οι σχέσεις του Γιάννη Στουρνάρα με τον Ευάγγελο Βενιζέλο όπως έγινε σαφές από το θερμό φραστικό επεισόδιο που είχαν στη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών. Η κόντρα των δυο ανδρών έχει μπόλικο παρασκήνιο και φημολογείται ότι αρχίζει από την εποχή της πρωθυπουργίας του Κώστα Σημίτη.

Ότι δηλαδή, ο Ευάγγελος Βενιζέλος

ως υπουργός πολιτισμού, τότε, είχε ζητήσει κάποια επιπλέον κονδύλια από το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ο Γιάννης Στουρνάρας που εκείνη την εποχή ήταν ένας από τους στενούς συνεργάτες του κ. Σημίτη, δεν του έκανε το χατήρι.

Από τότε άρχισε μια απίστευτη κόντρα που έγινε σαφέστατη στον τελευταίο ανασχηματισμό του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος λέγεται ότι πρότεινε στον κ. Στουρνάρα τη θέση του υπουργού Οικονομικών. Κάτι τέτοιο όμως αρνήθηκε ο κ. Βενιζέλος και έθεσε ως βέτο για να αναλάβει τη θέση του τσάρου να μην μπει στην κυβέρνηση κ. Στουρνάρας.

Μετά την άρνηση του κ. Βασίλη Ράπανου να αναλάβει υπουργός Οικονομικών, ο Γιάννης Στουρνάρας προέβαλε ως μοναδική λύση. Φημολογείται ότι ο κ. Βενιζέλος άσκησε πάλι βέτο αλλά αυτή τη φορά δεν του πέρασε. Οι σχέσεις τους επιδεινώθηκαν όλο αυτό το διάστημα καθώς ούτε ο ένας ούτε ο άλλος σήκωσε το τηλέφωνο για να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με την οικονομία στη χώρα.

Ο κ. Βενιζέλος του χρεώνει έλλειμμα στρατηγικής έναντι της τρόικας με αποτέλεσμα να δέχεται αβασάνιστα ότι ζητούν οι εκπρόσωποι των δανειστών για το «πακέτο» των 11,5 δισ ευρώ. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει επίσης ότι το πακέτο των μέτρων αποτελεί βασικό διαπραγματευτικό χαρτί στις συναντήσεις που θα γίνουν σε υψηλό επίπεδο τον Αύγουστο, με στόχο την επιμήκυνση.

Ωστόσο ο κ. Στουρνάρας θεωρεί ότι το μήνυμα της τρόικας για τα μέτρα δεν επιδέχεται αμφισβήτησης και φέρεται να καταλογίζει στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ στρατηγική με αυξημένο δείκτη επικινδυνότητας για τη χώρα.

Ο Αντώνης Σαμαρά επιχείρησε να σβήσει τη φωτιά, αλλά είναι σαφές πως ο πόλεμος των δυο θα έχει πολλά επεισόδια.

Keywords
Τυχαία Θέματα