Το παρασκήνιο του Eurogroup, το αρνάκι με πατάτες και τα σοκολατάκια της Λαγκάρντ

Κύπριος αξιωματούχος που μίλησε στη WSJ παραδέχτηκε πως η συμφωνία της 25ης Μαρτίου ήταν χειρότερη από την προηγούμενη. «Δεν υπάρχει αμφιβολία στην κυβέρνηση πως η πρώτη συμφωνία ήταν πολύ καλύτερη. Μπλοφάραμε και χάσαμε. Η όλη υπόθεση ήταν ένα φιάσκο». Η Κύπρος «πλήρωσε» την εβδομάδα που μεσολάβησε ανάμεσα στα δυο Eurogroup.

Το παρασκήνιο που αποκάλυψε

η εφημερίδα Wall Street Journal και αναδημοσιεύουν σήμερα «Τα Νέα» είναι αποκαλυπτικό του τι συνέβη στις Βρυξέλλες πριν οι Ευρωπαίοι «στραγγαλίσουν» την Κύπρο.

Στο δείπνο του Κύπριου προέδρου με τους διεθνείς δανειστές σερβιρίστηκε αρνάκι με πατάτες, αποκαλύπτει η Wall Street Journal. Εκεί, έγινε η ύστατη προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διάφορες και να βρεθεί λύση για την Κύπρο.

Και εκεί ο πρόεδρος της Κύπρου είχε έντονο διάλογο με τους συνδαιτυμόνες του και φέρεται να είπε: «αν επιμείνετε, θα γυρίσω στην Κύπρο, θα παραιτηθώ και θα πάμε σε πρόωρες εκλογές για να αποφασίσει ο Κυπριακός λαός». Ήταν η αντίδρασή του στην επιμονή των δανειστών να «σπάσει» σε «καλή» και «κακή» η Τράπεζα Κύπρου και να συγχωνευτούν τα υγιή κομμάτια της Κύπρου και της Λαϊκής. Μόνο που ο πρόεδρος του Eurogroup του απάντηση κοφτά πως δε δίνει δεκάρα για το πολιτικό μέλλον του κ. Αναστασιάδη παρά μόνο για το μέλλον του ευρώ!

Ο πρόεδρος της Κύπρου παρουσίασε άλλη πρόταση, η οποία δεν περιελάμβανε το κλείσιμο της Λαϊκής, κάτι που λίγες ώρες πριν είχε ψηφίσει η Κυπριακή Βουλή. Η νέα πρόταση της Λευκωσίας προκάλεσε την «έκρηξη» του Γερούν Ντάισελμπλουμ, που είπε ωμά τον Κύπριο πρόεδρο πως αν δε μπορεί να συνεργαστεί, να τα μαζέψει και να φύγει!

Και όσο περνούσαν οι ώρες χωρίς λύση, ο εκνευρισμός του Γερμανού υπουργού Οικονομικών γινόταν όλο και πιο έντονος. Για να τον ηρεμήσει, η Κριστίν Λαγκάρντ του προσέφερε M&M’s, κάτι που σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους κάνει συχνά όταν οι διαπραγματεύσεις γίνονται μεταμεσονύχτιες.

Keywords
Τυχαία Θέματα