Το «πρώτο αποτύπωμα στον Άρη» από το Curiosity

Με μια πρώτη ματιά, νομίζεις ότι είναι το αποτύπωμα του πρώτου βήματος που είχε κάνει ο Νίλ Άρμστρονγκ στη Σελήνη στις 20 Ιουλίου 1969, αλλά αυτή η φωτογραφία παρουσιάζει το εντυπωσιακό αποτύπωμα της ρόδας του εξάτροχου ρόβερ στην επιφάνεια του Άρη.

Η διαφορά μεταξύ των δυο αποτυπωμάτων είναι ότι αυτό της Σελήνης θα παραμείνει αναλλοίωτο για εκατομμύρια χρόνια, καθώς στη Σελήνη δεν υπάρχει ατμόσφαιρα, ενώ το αποτύπωμα στον Άρη θα εξαφανιστεί σε περίπου δυο χρόνια, όπως  έγινε με τα αποτυπώματα του παλαιότερου διαστημικού ρόβερ Spirit.

Το ρομπότ Curiosity,

το οποίο προσεδαφίσθηκε στον Άρη στις αρχές Αυγούστου, έχει ήδη ταυτοποιήσει το πρώτο πέτρωμα, μεγέθους γροθιάς, ενώ έχει ανακαλύψει ενδείξεις πως κάποτε έτρεχε νερό στον πλανήτη, γεγονός που επιβεβαιώνει προηγούμενες ανάλογες εκτιμήσεις.

Όλα τα αποτελέσματα των επιτόπιων αναλύσεών του και το υλικό των 17 καμερών του θα στέλνονται στη Γη μέσω των κεραιών που το όχημα – εργαστήριο διαθέτει, ενώ παράλληλα θα δέχεται από τους επιστήμονες στη Γη συνεχώς νέες εντολές για το πού θα κατευθυνθεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα