Το τετραήμερο του τρόμου

Του ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΠΑΓΙΑΝΝΗ

Ένα τετραήμερο τρόμου με την τρόικα στην Αθήνα βρίσκεται σε εξέλιξη από την Πέμπτη το απόγευμα, όταν οι εκπρόσωποί της συνάντησαν τον Γ. Στουρνάρα, χωρίς να ανοίξουν τα χαρτιά της. Όπως διαπίστωσαν τα στελέχη του οικονομικού επιτελείου, οι εκπρόσωποι των δανειστών μας έχουν εντελώς διαφορετική στάση από αυτή που κράτησαν στις συζητήσεις του Δεκεμβρίου,

όπου είχαν κυριαρχήσει οι εντάσεις και οι διαφωνίες. Οι Τόμσεν, Μορς και Μαζούχ αυτήν τη φορά άκουσαν όλες τις προτάσεις που τους παρουσιάστηκαν. Ωστόσο, όπως έλεγε ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών, «δεν έκλεισε απολύτως τίποτα. Όλα τα θέματα παραμένουν ανοιχτά». Ενδεικτική είναι και η δήλωση του Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος αμέσως μετά σημείωσε πως «έχει δουλειά. Δεν θα κλείσει τίποτα, αν δεν κλείσουν όλα».
Καμία αντίδραση δεν έδειξε η τρόικα και στην εισήγηση της ελληνικής πλευράς για το νέο τέλος ακινήτων, γεγονός που προβληματίζει το οικονομικό επιτελείο τα στελέχη του οποίου παραμένουν επιφυλακτικά και προσπαθούν να αποκρυπτογραφήσουν τη στρατηγική που ακολουθούν αυτήν τη φορά οι δανειστές μας.
Μάλιστα, την επομένη, ο υπουργός Οικονομικών, σε νέες δηλώσεις που έκανε σε παρουσίαση βιβλίου για την κρίση σημείωσε πως «τα πράγματα με την τρόικα είναι δύσκολα, αλλά έχουμε να επιδείξουμε πρόοδο», προσθέτοντας πως «καλύψαμε τα δύο τρίτα της δημοσιονομικής εξυγίανσης και τα τρία τέταρτα της ανταγωνιστικότητας, αλλά, όπως σε κάθε μαραθώνιο, τα τελευταία μέτρα είναι τα πιο δύσκολα, γιατί είναι ο δρομέας εξαντλημένος».
Νωρίτερα ο Γ. Στουρνάρας, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, είχε παρουσιάσει στους εκπροσώπους των δανειστών τις τελικές θέσεις της κυβέρνησης σχετικά με τη φορολογία ακινήτων, την κινητικότητα δημοσίων υπαλλήλων, τις ληξιπρόθεσμες οφειλές και το deal ΕΤΕEurobank για το οποίο οι τροϊκανοί έχουν εκφράσει ανοικτά τις ενστάσεις τους.

Παραμένουν οι εκκρεμότητες

Εκτός από τα ζητήματα αυτά, όμως, οι δανειστές μας δίνουν μεγάλη έμφαση και στις υποχρεώσεις του μεσοπρόθεσμου προγράμματος, στο οποίο υπάρχουν αρκετές εκκρεμότητες και καθυστερήσεις, όπως στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, το οποίο πρέπει να προχωρήσει τάχιστα. Επίσης, η τρόικα έχει ζητήσει περαιτέρω μείωση στην κρατική ενίσχυση των ΟΤΑ, γεγονός που δημιουργεί πρόβλημα, καθώς οι πιστώσεις για το 2013-2014 έχουν ήδη βγει.
Ένα άλλο σοβαρό ζήτημα είναι οι αναπηρικές συντάξεις, των οποίων ο αριθμός ζητά η τρόικα να περιοριστεί στο μισό, καθώς οι έλεγχοι που έχουν γίνει μέχρι τώρα από το υπουργείο Εργασίας περίπου στο 30% των δικαιούχων απέδειξαν ότι σχεδόν το 50% από αυτές ήταν «μαϊμού». Πληροφορίες αναφέρουν πως οι δανειστές μας πιέζουν, όταν ολοκληρωθούν οι έλεγχοι, να τεθεί θέμα επιστροφής των συντάξεων που λάμβαναν όσοι δεν δικαιούνταν.
Στο τραπέζι παραμένει και το αίτημα για 12.500 απολύσεις από το Δημόσιο μέχρι τον Ιούνιο, με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχει καθυστερήσει αρκετά στο θέμα αυτό, ενώ ήδη υπάρχουν 2.500 βεβαιωμένες υποθέσεις επίορκων υπαλλήλων.
Για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων, πάντως, δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, καθώς όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ολιβιέ Μπαγί, «σε αυτού του είδους τις αποστολές δεν υπάρχουν συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα, γιατί γνωρίζουμε ότι χρειάζεται χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων».
Με τις καθυστερήσεις αυτές, όμως, στην κυβέρνηση δημιουργείται προβληματισμός, καθώς βλέπουν ότι βρίσκεται για άλλη μία φορά στον «αέρα» η εκταμίευση της δόσης του Μαρτίου, ενόψει και του άτυπου Eurogroup της 12ης Απριλίου, όπου θα συζητείτο το θέμα. Το τέλος των συναντήσεων θα δείξει, τελικά, τι θα γίνει…

Θα φύγουν αφού κλείσουν τα θέματα

Τουλάχιστον μια εβδομάδα εξαιρετικά σκληρών διαπραγματεύσεων με την τρόικα, οι οποίες μάλιστα σχεδόν προεξοφλείται ότι θα απειληθούν ευθέως από το αίτημα για νέα μέτρα, προκειμένου να καλυφθούν οι «μαύρες τρύπες» στα έσοδα και τις ασφαλιστικές εισφορές, έχει μπροστά της η κυβέρνηση.
Η διεύρυνση της «μαύρης τρύπας» στα 2,5 έως 3,1 δισ. ευρώ, η οποία αποδίδεται στη βαθύτερη από την προβλεπόμενη ύφεση, αλλά και τις εξελίξεις στην Κύπρο, δυσχεραίνει σημαντικά τη διαπραγματευτική θέση της Αθήνας, η οποία ευελπιστούσε ότι αυτήν τη φορά η επίσκεψη της τρόικας θα ήταν περίπου τυπική και θα της έδινε τη δυνατότητα να βάλει στο τραπέζι τα ζητήματα της μείωσης του ΦΠΑ στην εστίαση και τον φόρο του πετρελαίου.

Κορυφώνεται η αγωνία

Παρότι από το Μέγαρο Μαξίμου διαμηνύουν ότι και τα δύο ζητήματα (μείωση ΦΠΑ στην εστίαση και φόρου πετρελαίου) θα τεθούν με ένταση, άπαντες στο κυβερνητικό στρατόπεδο αντιλαμβάνονται ότι το περιβάλλον υπό το οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα έχει μεταβληθεί επί τα χείρω.
Ενδεικτική του κλίματος υπό το οποίο διεξάγονται οι διαπραγματεύσεις, αλλά και της αγωνίας που επικρατεί στο παρασκήνιο, είναι η σπουδή της κυβέρνησης να διαμηνύσει προς κάθε κατεύθυνση ότι η χώρα, οι πολίτες και η ίδια η κυβερνητική συνοχή δεν αντέχουν άλλες οριζόντιες περικοπές, αλλά και να κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την ανάγκη περαιτέρω θωράκισης του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, προκειμένου να μην υποστεί ρωγμές από το «κυπριακό τσουνάμι». Ο μαραθώνιος των διαπραγματεύσεων συνεχίζεται…

Keywords
Τυχαία Θέματα