Β. Βενιζέλος: Να ασκήσουμε πίεση στη Συρία προκειμένου να μετάσχει στη Διάσκεψη

Ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, συμμετέχει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις Βρυξέλλες.

Επίκεντρο της συνεδρίασηςη συζήτηση για τη στάση της Ε.Ε. στο ζήτημα της Συρίας και, ιδίως, στις συνομιλίες της επικείμενης Διάσκεψης της Γενεύης για τη Συρία (Γενεύη ΙΙ), μετά και την πρόσκληση συμμετοχής που απευθύνθηκε στο

Ιράν.

Ο κ. Βενιζέλος στην ομιλία του τόνισε ότι, δύο ημέρες πριν τη Γενεύη ΙΙ, το σημαντικότερο είναι να διαφυλαχθεί η αξιοπιστία και η νομιμοποίηση της διαδικασίας.

Από αυτή την οπτική γωνία, είναι, συνεπώς, ζωτικό, πρώτον, να αποφευχθεί οποιαδήποτε εντύπωση διαφωνίας μεταξύ του Συμβουλίου Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε. και του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, ο οποίος είναι ο οικοδεσπότης της Διάσκεψης και ο θεσμικός εγγυητής της διαδικασίας και, δεύτερον, να συνεχισθεί, μέχρι την τελευταία στιγμή, η πίεση προς τη μετριοπαθή συριακή αντιπολίτευση, προκειμένου να μετάσχει ουσιαστικά στη Διάσκεψη, ακόμη και μετά την πρόσκληση προς το Ιράν.

Αναφορικά με τι εξελίξεις στην Αίγυπτο, ο κ.λ Βενιζέλος δήλωσε ότι η κατάσταση παραμένει έκτακτη και ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο οδικός χάρτης που εξήγγειλε η κυβέρνηση για την επιστροφή στην κανονικότητα.

Υπογράμμισε ότι απαιτείται ένα πραγματικά «συναινετικό» (inclusive) πλαίσιο. Δεν αρκεί προφανώς η έγκριση του νέου Συντάγματος με το πρόσφατο δημοψήφισμα, αυτό όμως, αποτελεί πολύ σημαντικό βήμα. Όπως ανέφερε, τέλος, ο κ. Βενιζέλος, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να στείλει προς τον αιγυπτιακό λαό και την κυβέρνηση ένα μήνυμα ενθάρρυνσης της πορείας της χώρας προς τη θεσμική ομαλότητα.

The post Β. Βενιζέλος: Να ασκήσουμε πίεση στη Συρία προκειμένου να μετάσχει στη Διάσκεψη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα