Αφιέρωμα στον Χάνεκε στο Gazarte


Είναι ίσως ο σημαντικότερος εν ζωή Ευρωπαίος κινηματογραφιστής. Από το τελευταίο Φεστιβάλ των Καννών έφυγε για ακόμα μία φορά αγκαλιά με τον Χρυσό Φοίνικα. Το Gazarte Cinema τιμά τον Μίκαελ Χάνεκε...
Από τις 21 Ιουνίου και για δύο εβδομάδες ένας από τους πιο στυλάτους κινηματογράφους της Αθήνας προβάλλει
τρεις από τις σημαντικότερες ταινίες της φιλμογραφίας του Χάνεκε.

Η αριστουργματική “Λευκή Κορδέλλα” (σήμερα πιο επίκαιρη από πότε μετά και την άνοδο της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα), το “Funny Games” του 1997 και το αμερικάνικο ριμέικ του από τον ίδιο τον Χάνεκε δέκα χρόνια αργότερα θα προβάλλονται στην κλειστή αίθουσα του Gazarte Cinema.

Η “Λευκή Κορδέλλα” θα προβάλλεται καθημερινά στις 21:30 από τις 21 έως τις 27 Ιουνίου, ενώ το Funny Games και το αμερικάνικο ριμέικ του στις 23:00 και στις 21:00 αντίστοιχα από τις 28 Ιουνίου.

«Η Λευκή Κορδέλα»
H ταινία που τιμήθηκε με το Χρυσό Φοίνικα, το βραβείο FIPRESCI και το Οικουμενικό Βραβείο στο 62ο Φεστιβάλ Καννών, απέσπασε διθυραμβικές κριτικές και χαρακτηρίστηκε ως μια από τις σημαντικότερες ταινίες των τελευταίων ετών. Ο πολυβραβευμένος Αυστριακός σκηνοθέτης Μίκαελ Χάνεκε μεταφέρει τον θεατή σε ένα προτεσταντικό χωριό της Βόρειας Γερμανίας, τις παραμονές του Α' Παγκοσμίου Πολέμου.

«Funny Games (1997)» & «Funny Games U.S. (2007)
Το πολυβραβευμένο «ενοχλητικό» αριστούργημα του Μίκαελ Χάνεκε, που προκάλεσε αίσθηση με την σοκαριστική του προσέγγιση στο φαινόμενο της βίας, θα προβάλλεται καθημερινά και στις δύο εκδόσεις του, αυστριακή και αμερικανική. Αξίζει να σημειωθεί πως ο Χάνεκε είναι ο δεύτερος σκηνοθέτης στην ιστορία που αποφάσισε να κάνει ριμέικ την ίδια του την ταινία. Ο πρώτος ήταν ο Χίτσκοκ με το "Ο Άνθρωπος που Ήξερε Πολλά". Οι δύο ταινίες θα παίζονται με κοινό εισιτήριο.
Keywords
Τυχαία Θέματα