«Ελπίζω σε περισσότερη ευσυνειδησία»

Ο Στέλιος Δάβαρης επιστρέφει με ένα νέο δίσκο, φτιαγμένο για ακόμα μία φόρα σε μουσική και στοίχους, εξ’ ολοκλήρου δικά του. Τη Δεύτερα 10 Δεκέμβριου θα γίνει η επίσημη παρουσίαση, στον «Σταύρο του Νότου» και εμείς βρήκαμε την τέλεια αφορμή για να μιλήσουμε μαζί του και να σας φέρουμε λίγο πιο κοντά σε νέα «Ρεύματα» που θα σας εντυπωσιάσουν.

Τι διαφορετικό έκανες μουσικά σε αυτό το δίσκο σε σχέση με τον πρώτο;

Ο καθένας αντιλαμβάνεται με διαφορετικό τρόπο την διαφορετικότητα. Αυτό είναι κάτι που όποιος ακούσει
και τους δύο δίσκους μου μπορεί να το αισθανθεί μπορεί και όχι. Εγώ αυτό που έκανα για άλλη μια φορά ίδιο, ήταν να υπακούσω τη δεδομένη στιγμή την επιθυμία αυτών των τραγουδιών , για το πως ήθελαν εκείνα να γίνουν - Αυτό που έκανα διαφορετικό είναι ο τρόπος - Αν τα τραγούδια του πρώτου δίσκου τα έντυσα με μια μπλούζα , αυτά τα έντυσα με ένα πουλόβερ.

Μέσα σε πόσο χρονικό διάστημα έγραψες τα τραγούδια αυτά; Πρώτα ήρθαν οι μελωδίες ή οι στοίχοι;

Δεν ξέρω - όταν γράφω τραγούδια δυσκολεύομαι να περπατήσω παράλληλα με το χρόνο - Προτιμώ να παίζω μαζί του . Ειδικά να πηγαίνω αντίθετα . Όσο για τις μελωδίες και τους στίχους, αλήθεια δεν θυμάμαι πια τι έρχεται πρώτο και τι μετά - Το μόνο που ξέρω είναι ότι όταν έρχονται αυτά, φεύγω εγώ.

Από όλα τα κομμάτια του δίσκου γιατί επέλεξες για τίτλο τα «Ρεύματα»;

Πρώτα είπα ότι αυτό τον δίσκο θα τον ονομάσω 'Ρεύματα' και μετά έγραψα τα τραγούδια - Τι ωραίο ψέμα που θα ήταν αυτό...

Μίλησε μου για το τι σε εμπνέει. Πράγματα , καλλιτέχνες, άλλες μουσικές, ταινίες, βιβλία ίσως. Τι είναι εκείνο που σε κάνει να κάτσεις να γράψεις ένα τραγούδι;

Ίσως να με εμπνέει ό, τι χαϊδεύει την αντίληψή μου - Ίσως και όλα αυτά που ανέφερες- Πράγματα καθημερινά , απλά , αλλά και πράγματα που για να τα κατανοήσω και να τα εξηγήσω πλήρως θα πρέπει να περάσει καιρός και να αφήσω το κάθε τραγούδι να μου τα μάθει .

Τι έχει αλλάξει σε εσένα ως καλλιτέχνη και ως άνθρωπο από τον πρώτο με τον δεύτερο δίσκο;

Αν καταλαβαίναμε τις αλλαγές κάθε δύο χρόνια( σε πραγματικό χρόνο, αν υπάρχει ) ίσως να τις κατανοούσαμε καλύτερα- Αλλάζουμε κάθε στιγμή (ευτυχώς κατά τη γνώμη μου) και αυτό δυσκολεύει στο να αντιληφθούμε τη διαφορά εκείνη τη στιγμή. Μας δυσκολεύει να αντιληφθούμε την ύπαρξη μας.

Ποία είναι η πρώτη ανάμνηση σου που έχει σχέση με τη μουσική;

Κάπου ανάμεσα στα πόδια της μητέρας μου όταν γεννιόμουνα . Έκλαιγα.
Σε κάποιον που δεν έχει ακούσει το CD και η πρώτη φόρα θα είναι στη παρουσίαση στο Σταυρό του Νότου, τι θα του έλεγες ότι έχει να περιμένει;

Εγώ εκεί απλά θα τραγουδήσω όσα έγραψα ας πούμε για πρώτη φορά. Όποιος έχει να περιμένει κάτι , απ' τον εαυτό του έχει να περιμένει . Αν δεν έχει να περιμένει τότε δεν έγραψα καλά τραγούδια.

Πως προέκυψε το ντουέτο με την Ευρυδίκη, μίλησε μου για αύτη τη συνεργασία.

Ήταν μια πολύ όμορφη στιγμή. Η πρόταση ήταν από την
Keywords
Τυχαία Θέματα