Η Θεσσαλονίκη τιμά τον Αγγελόπουλο

Με την προβολή τριών ταινιών - σταθμών στη φιλμογραφία του και τη διοργάνωση μίας συναυλίας της σταθερής του για χρόνια συνεργάτιδος, Ελένης Καραϊνδρου, με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, θα τιμήσει το 53ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης τον Θόδωρο Αγγελόπουλο...
Δεν είναι
η πρώτη φορά που το Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάνει αφιέρωμα στο έργο του κορυφαίου Έλληνα κινηματογραφιστή. Άλλωστε πριν από λίγα χρόνια το Φεστιβάλ σε ειδική τελετή είχε απονείμει στον Αγγελόπουλο τιμητικό βραβείο για το σύνολο της προσφοράς του. Είναι όμως η πρώτη φορά που εκείνος θα είναι ο μεγάλος απών...

Από τις 2 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου λοιπόν, οπότε και θα διεξαχθεί η φετινή διοργάνωση στη συμπρωτεύουσα, θα προβληθούν τρεις εμβληματικές ταινίες της φιλμογραφίας του. Ο “Θίασος”, το “Ταξίδι στα Κύθηρα” και το “Τοπίο στην Ομίχλη”. Τουτέστιν, το αγγελοπουλικό σύμπαν στην πληρέστερη εκδοχή του.

Παράλληλα, η Ελένη Καραϊνδρου, η σπουδαία αυτή δημιουργός που έντυσε μουσικά τις περισσότερες ταινίες του, θα δώσει μία συναυλία στη μνήμη του στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης με τη συμμετοχή της Δήμητρας Γαλάνη, της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Αλέξανδρου Μυράτ, και του τζαζ τρίο (David Lynch, Σταύρος Λάντσιας και Γιώτης Κιουρτσόγλου).

Τέλος, βασικοί συνεργάτες του σκηνοθέτη, οι οποίοι συμπορεύτηκαν μαζί του σε κάθε στάδιο της κινηματογραφικής παραγωγής, θα συμμετάσχουν σε μια ημερίδα που στόχο έχει να παρουσιάσει τον δημιουργό «επί τω έργω» κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της υλοποίησης των ταινιών του, αποδίδοντας έτσι μια εκ των έσω οπτική του Θόδωρου Αγγελόπουλου. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα κυκλοφορήσει πλήρης δίγλωσση έκδοση για το σύνολο του έργου του Θόδωρου Αγγελόπουλου.
Keywords
Τυχαία Θέματα