» Έφυγε» ο Δημήτρης Μπέης

Σε ηλικία 84 χρόνων, έφυγε σήμερα από τη ζωή, χτυπημένος από τον καρκίνο, ο πρώην Δήμαρχος Αθηναίων και πρώην Βoυλευτής του ΠΑΣΟΚ,  Δημήτρης Μπέης

Ο Δημήτρης Μπέης γεννήθηκε το 1928 στην Έδεσσα. Στην Κατοχή έλαβε μέρος στην Αντίσταση και στα Δεκεμβριανά (1944) συνελήφθη και στάλθηκε από τους Άγγλους στο στρατόπεδο της Ελ Ντάμπα.

Φοιτητής της Νομικής μετείχε στην ομάδα που ανέτρεψε τα διορισμένα

φοιτητικά συμβούλια. Διετέλεσε α ντιπρόεδρος του πρώτου αιρετού φοιτητικού οργάνου (ΔΕΣΠΑ).  Έκανε μΜεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι, όπου εκλέχτηκε πρόεδρος των Ελλήνων σπουδαστών.

Ως δικηγόρος μετείχε στις μεγάλες δίκες της δεκαετίας του ’50 κατά φοιτητών και εργατών που εδιώκοντο από το αστυνομικό καθεστώς. Ηγήθηκε των δικαστικών αντιπροσώπων που κατήγγειλαν τις εκλογές βίας του 1961.

Το 1964 εξελέγη δήμαρχος Ζωγράφου. Συνελήφθη και υπέστη διώξεις από τη χούντα. Στη Μεταπολίτευση επανεξελέγη δήμαρχος Ζωγράφου και το 1978  δήμαρχος Αθηναίων για δύο συνεχόμενες θητείες.  Το 1989 συνεχισε την πολιτική δράση του στο Κοινοβούλιο, ως βουλευτής του  ΠΑΣΟΚ. Επανεκλέχτηκε τρεις φορές. Ψηφίστηκε Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ. Έκανε σημαντικές παρεμβάσεις  για την αναβάθμιση του ρόλου των βουλευτών και σε τάραξε τα λιμνάζοντα πολιτικά ύδατα με τη δημόσια καταγγελία του για τα τρωκτικά των κοινοτικών κονδυλίων.

Keywords
Τυχαία Θέματα