Bρούτσης: Δεν έχω ήσυχη τη συνείδηση μου…αλλά πιστεύω ότι κάναμε αυτό που έπρεπε να κάνουμε [βίντεο]

Συνέντευξη στην πρωϊνή εκπομπή της ΝΕΤ έδωσε ο υπουργός Εργασίας, Ιωάννης Βρούτσης.

Διαβάστε τι είπε:

Η συντριπτική πλειονότητα των μισθών στην Ελλάδα είναι πάνω από τον κατώτατο μισθό.

Ο κατώτατος μισθός είναι στα 586 ευρώ και ότι δεν θα μειωθεί μέχρι το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος.

Παραδέχτηκε ο κ. Βρούτσης ότι είναι χαμηλός πράγματι ο κατώτατος μισθός και στις αιτιάσεις των παρουσιαστών για μισθούς 300 ευρώ,

είπε ότι δεν υπάρχουν, τονίζοντας ότι όποιος εργοδότης καταπατά τον κατώτατο μισθό, είναι παράνομος.

Την προσεχή Πέμπτη ο υπουργός Εργασίας θα ανακοινώσει ένα νέο πρόγραμμα εύρεσης εργασίας για 62.000 νέους, ηλικίας έως 29 ετών. Θα αφορά στον αγροτικό, τουριστικό και επιχειρηματικό κλάδο.

Για την ανεργία, παραδέχτηκε ότι έχει πάρει τραγικές διαστάσεις και ότι ελπίζει πως φέτος μέσα από την αναπτυξιακή διαδικασία, θα αυξηθεί κατά 20% ο τουρισμός και θα δημιουργηθούν 50.000 θέσεις εργασίας.

«Θεωρείτε, κ. υπουργέ, ότι φεύγοντας από το υπουργείο Εργασίας θα έχετε ήσυχη την συνείδησή σας ως άνθρωπος;», ρώτησε ο παρουσιαστής της ΝΕΤ τον Γιάννη Βρούτση.

Η συνείδησή μου δεν είναι απόλυτα ισορροπημένη, νιώθω κι εγώ ό,τι ο οποιοσδήποτε με αυτές τις περικοπές, αλλά μου δίνει δύναμη το ότι κάνοντας αυτό που κάναμε, διασφαλίσαμε τις όποιες συντάξεις και ένα περιβάλλον βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος.

Οι αποφάσεις είναι οδυνηρές, μα γίνονται με γνώμονα την διασφάλιση για τις επόμενες γενιές των Ελλήνων.

Κατά την προσαρμογή των συντάξεων, τις περικοπές δηλαδή, υπήρξαν αδικίες, από την άποψη ότι δεν εφαρμόστηκε για όλους ο νόμος 4051/12 που προέβλεπε μειώσεις κατά 12% στις συντάξεις 1.300 ευρώ και άνω.

Πολύ απλά διότι το σύστημα δεν «έβλεπε» αυτούς που λάμβαναν δύο συντάξεις (κύριες και επικουρικές). Σε αυτούς η μείωση δεν έγινε και στην ερώτηση αν πλέον θα γίνουν αναδρομικά περικοπές του ενός χρόνου (ο νόμος είναι σε ισχύ από 1/1/2012), ο υπουργός είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει.

Η προσαρμογή του -12% στις συντάξεις είναι η τελευταία.

Δείτε τα βίντεο:

Πηγή; enikos.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα