Dragster-Τραγωδία : Με 230 χιλιόμετρα εμβόλισε η μοτοσυκλέτα τον άτυχο 19χρονο

Του Πέρη Χαλάτση

Αν και έχουν περάσει σχεδόν 24 ώρες από τότε που συνέβη το τραγικό περιστατικό στον αγώνα Dragster στο Ελληνικό, ακόμη δεν έχει φωτιστεί επίσημα η υπόθεση. Ακόμη δεν έχει βρεθεί ο υπεύθυνος που όρισε ανεύθυνους, στη γραμμή εκκίνησης, ενός τόσο σοβαρού αγωνίσματος. Μια επιπολαιότητα – όχι από πλευράς των αγωνιζομένων- βύθισε στο πένθος δύο οικογένειες. Γράψαμε χθες για τις επιπολαιότητες και τα ερωτήματα. ( σχετικό θέμα http://now24.gr/Dragster/ ).

Σήμερα το μόνο που είναι σίγουρο και μπορούμε να πούμε ότι ο 19χρονος

Νίκος Μπερδές από τη Βάρδα Ηλείας, εμβολίστηκε από την άλλη μοτοσυκλέτα που πήγαινε εκείνη τη στιγμή , με ταχύτητα 230 χιλιόμετρα.

Ο άτυχος Νίκος Μπερδές με την αγαπημένη του Yamaha, σε εκκίνηση από τον προηγούμενο αγώνα.

Ο Νίκος Μπερδές σκοτώθηκε ενώ είχε τερματίσει τον αγώνα του. Ήξερε καλά τόσο τους κανονισμούς όσο και τη σωστή αγωνιστική οδήγηση. Δεν μπορούσε όμως να προβλέψει τη βλακεία εκείνου που άναψε το πράσινο φώς για να ξεκινήσει τον αγώνα ,το επόμενο δίδυμο.

Αλλά και ο άλλος αναβάτης , που άθελα του σκότωσε τον Νίκο Μπερδέ , ο Θανάσης από τη Σαντορίνη, χαροπαλεύει στο νοσοκομείο ΚΑΤ. Μεταφέρθηκε λόγω της κρισιμότητας που βρίσκεται, από το Ασκληπιείο της Βούλας στο ΚΑΤ. Οι γιατροί χθες είπαν ότι είναι κλινικά νεκρός αλλά πάντα η ελπίδα υπάρχει.

Θα πρέπει να περιμένουμε όμως και μάλιστα άμεσα να μας απαντήσει κάποιος όλα αυτά που θα ήθελαν να μάθουν και οι τραγικοί γονείς.

Ο αγώνας διεξήχθη με την έγκριση της ΟΜΑΕ. Η λέσχη διακρίνεται για την ασφαλή τήρηση των κανονισμών. Και αυτό δημιουργεί τώρα περισσότερα ερωτήματα.

Ποιος ήταν στη γραμμή της εκκίνησης. Και αφού δεν είχε πάρει την έγκριση του συναδέλφου που ήταν στον τερματισμό πώς έδωσε εκκίνηση στο άλλο ζευγάρι. Αγωνιζόμενοι και φίλοι των θυμάτων που έφθασαν χθες στο Ασκληπιείο είπαν ότι δεν υπήρχε κατάλληλη σήμανση στο σημείο που τελείωνε η χρονομετρημένη απόσταση.

Κάτι άλλο που ακόμη δεν έχει διευκρινισθεί . Σύμφωνα με άτομα της ΟΜΑΕ , ο αγώνας χθες είχε το χαρακτήρα εκμάθησης-προπόνησης για τις μοτοσυκλέτες από τη ΦΙΜΑ (Φίλοι Μηχανοκίνητου Αθλητισμού).

Η Αστυνομία ισχυρίζεται ότι δεν είχε εκδώσει σχετική άδεια και ότι την ευθύνη για τα μέτρα ασφαλείας την είχε αποκλειστικά η διοργανώτρια λέσχη.

Το τραγικό περιστατικό συνέβη ως εξής:

Ο Νίκος Μπερδές με ένα ειδικά διαμορφωμένο «παπάκι» , μια YAMAHA Z ,που έφτιαχνε μόνος του – ήταν η μεγάλη του αγάπη- τερμάτισε τον αγώνα του και πήγαινε προς τον χώρο που βρίσκονταν οι άλλοι αγωνιζόμενοι. Είχε κάνει τον αγώνα του μαζί με κάποιον άλλον που έτρεχε με τα ίδια κυβικά. Ενώ βρισκόταν ακόμη στην ευθεία της πίστας, πολύ μετά τον τερματισμό, συνέβη το κακό. Ο Θανάσης από τη Σαντορίνη, με ένα Hayabusa GSX-R 1000 K4 – εξελιγμένη για αγώνες Dragster – μαζί με έναν άλλον συναθλητή του που οδηγούσε μια άλλη μοτοσυκλέτα με ίδια κυβικά, ξεκίνησαν το δικό τους αγώνα. Τίποτα απολύτως δεν θα είχε συμβεί αν ο υπεύθυνος στην εκκίνηση τους έδινε την άδεια να ξεκινήσουν όταν ήταν άδεια η πίστα.

Κάποιοι από τους αγωνιζόμενους είπαν ότι έτσι όπως ήταν οι προβολείς δεν μπορούσαν να καταλάβουν που τελείωνε το χρονομετρημένο 400άρι . Συνέχισαν να πηγαίνουν «πατημένοι» ακόμη και μετά τη χρονομετρημένη απόσταση. Κανονικά εκεί που τελείωναν οι κορίνες έπρεπε να κόβουν ταχύτητα. Ποιος όμως έβλεπε τις μικρές κορίνες; Όλοι έβλεπαν τους προβολείς. Ο Θανάσης με το GSX-R1000 K4 δεν σταμάτησε και αρκετά μέτρα αργότερα είδε ξαφνικά μπροστά του το Νίκο με τη YAMAHA Z . Έκανε μια απεγνωσμένη προσπάθεια, πλάγιασε τη μοτοσυκλέτα του, αλλά ήταν αδύνατον να αποφύγει τον άτυχο Νίκο. Εκείνη την στιγμή ο Θανάσης είχε στο κοντέρ του 230 χιλιόμετρα. Τουλάχιστον έτσι είπαν αυτοί που βρίσκονταν στο Ελληνικό. Υπήρχαν ακόμη πάνω από 1000 θεατές αλλά αυτοί βρίσκονταν σε μεγάλη απόσταση – όπως όφειλαν- από την ευθεία που γινόταν ο αγώνας.

Όπως γράψαμε και χθές υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο . Που πήρε πρώτα το Θανάση . Μετά από αρκετή ώρα έφθασε δεύτερο ασθενοφόρο που μετέφερε τον 19χρονο Νίκο. Γιατί όμως για έναν τόσο σοβαρό αγώνα υπήρχε μόνο ένα ασθενοφόρο. Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας αυτοκινήτου, Μανώλης Χαλιβελάκης, δήλωσε ότι για τα αυτοκίνητα ο αγώνας ήταν αναγνωρισμένος και είχαν δικούς τους κριτές.

Ο πρόεδρος της ομοσπονδίας μοτοσυκλέτας, Στέλιος Κoρέλης, δυστυχώς δεν βρέθηκε τουλάχιστον από εμάς.

Θα ζητούσαμε πάντως από φίλους των αγώνων η αγωνιζόμενους που βρίσκονταν αυτόπτες μάρτυρες στο τραγικό περιστατικό , να μας δώσουν πληροφορίες ( [email protected]) για να μπορέσουμε να φωτίσουμε την υπόθεση και να μην θρηνήσουμε και άλλα θύματα.

πηγή:now24.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα