Eurogroup: Μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου η εκταμίευση της δόσης

Το Eurogroup θεωρεί ότι έχει επιτευχθεί πλήρης συμφωνία σε επιτελικό επίπεδο μεταξύ Ελλάδας και Τρόικας για την επικαιροποίηση των υποχρεώσεων που απορρέουν από το πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας.

Επίσης, θεωρεί ότι σύμφωνα με την τρόικα, η Ελλάδα έχει θέσει σε εφαρμογή όλα τα εκ των προτέρων συμφωνηθέντα μέτρα.

Σύμφωνα με το protothema.gr,το

Eurogroup χαιρετίζει την τελευταία εκτίμηση της τρόικας σύμφωνα με την οποία, η Ελλάδα έχει εκτελέσει με ικανοποιητικό τρόπο ένα ευρύ σύνολο μεταρρυθμίσεων, καθώς και τον προϋπολογισμό για το 2013 και μια φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική πολιτική για το 2013-16.

Ικανοποίηση εξέφρασε το Eurogroup διότι παρατήρησε πως το επικαιροποιημένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την υιοθέτηση νέων μέσων για την ενίσχυση της εφαρμογής του προγράμματος. Κύρια μέσα που θα χρησιμοποιηθούν θα είναι οι διορθωτικοί μηχανισμοί για τη διασφάλιση της επίτευξης δημοσιονομικών στόχων και ιδιωτικοποιήσεων, όπως και οι ισχυρότεροι κανόνες εκτέλεσης και παρακολούθησης του προϋπολογισμού.

Η Ελλάδα έχει επίσης ενισχύσει σημαντικά τον ειδικό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους. Η Ελλάδα θα μεταφέρει σε αυτόν το λογαριασμό όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων, τα πρωτογενή πλεονάσματα που προβλέπονται στο πρόγραμμα, καθώς και το 30% των επιπλέον πρωτογενών πλεονασμάτων, ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθεί στις πληρωμές για την εξυπηρέτηση του χρέους σε τριμηνιαία βάση. Η Ελλάδα θα αυξήσει επίσης τη διαφάνεια και θα παρέχει πλήρη εκ των προτέρων και εκ των υστέρων πληροφόρηση στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF)/ Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM) για τις συναλλαγές του ειδικού λογαριασμού.

Το Eurogroup συνεχάρη εκ νέου τις αρχές για την ισχυρή δέσμευση που επέδειξαν στο πρόγραμμα προσαρμογής, επαναλαμβάνοντας την εκτίμησή για τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Έλληνες πολίτες. Εκτός αυτού, σημείωσε ότι οι προοπτικές για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους έχουν επιδεινωθεί σε σύγκριση με τον Μάρτιο του 2012, οπότε και είχε αποφασιστεί το δεύτερο πρόγραμμα, κυρίως λόγω της επιδείνωσης της μακροοικονομικής κατάστασης και των καθυστερήσεων στην εφαρμογή του προγράμματος.

Οι ηγέτες του Eurogroup έκριναν ότι η απαραίτητη αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων και η σιωπηρή αναβολή του στόχου πρωτογενούς πλεονάσματος 4,5% του ΑΕΠ από το 2014 στο 2016 απαιτεί μια ευρύτερη έννοια της βιωσιμότητας του χρέους. Αυτή περιλαμβάνει χαμηλότερα επίπεδα χρέους σε μεσοπρόθεσμη βάση, εξομάλυνση της τρέχουσας χρηματοδοτικής καμπύλης μετά το 2020 και τη διευκόλυνση της χρηματοδότησής του.

Το ενδεχόμενο λήψης ορισμένων μέτρων μείωσης του χρέους στο εγγύς μέλλον από την Ελλάδα υπήρξε μέρος της ενημέρωσης που είχε το Eurogroup. Τα παραπάνω μέτρα είναι πιθανό να περιλαμβάνουν την επαναγορά με δημόσιο διαγωνισμό χρέους από διάφορες κατηγορίες ομολόγων. Αν τελικά επιλεγεί αυτή η κατεύθυνση, οιεσδήποτε τιμές προσφοράς ή ανταλλαγής ομολόγων δε θα είναι υψηλότερες από εκείνες που ήταν κατά το κλείσιμο της

Keywords
Τυχαία Θέματα