Suzuki SX4 diesel : Crossover για απαιτητικούς οικογενειάρχες

Αν ψάξετε στην ελληνική αγορά για να βρείτε μια καλή τετρακίνητη έκδοση σε λογική τιμή, μπορεί να δυσκολευτείτε, γιατί μέσα έξω οι τιμές δείχνουν κοντινές η μία με την άλλη. Αυτό όμως που πρέπει να προσέξετε δεν είναι τόσο η τιμή όσο αυτά που προσφέρει κάθε αυτοκίνητο που κυκλοφορεί σήμερα στη δική μας αγορά.

Είχαμε αρκετό διάστημα να δοκιμάσουμε αυτοκίνητα της Suzuki. Ίσως γιατί η εταιρία είχε μείνει πίσω στις προτάσεις της. Τώρα όμως που κυκλοφόρησε το Suzuki SX4

S-Cross ήρθε η σειρά μας να το δούμε και να σας γράψουμε τις δικές μας εντυπώσεις.

Το αυτοκίνητο της δοκιμής μας ήταν το S-Cross 1.6L Diesel με επίπεδο εξοπλισμού GLX. Το πιο πλούσιο δηλαδή. Η τιμή του χωρίς το όφελος της απόσυρσης είναι 26.850 ευρώ ενώ με το ειδικό όφελος απόσυρσης διαμορφώνεται στα 25.420 ευρώ.

Τι σημαίνουν όμως όλα αυτά τα διακριτικά που υπάρχουν στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου. Για το ALL GRIP θα σας εξηγήσω αργότερα. Τώρα θα σας πω τι συμβολίζει κάθε γράμμα στο SX4 S-Cross. Το S σημαίνει Suzuki. Το Χ σημαίνει πρωτοπορία στα crossover και ο αριθμός 4 τεχνογνωσία στην τετρακίνηση.

Κάποιοι θα σπεύσουν να πουν ότι είναι ακριβό. Το νούμερο μπορεί να δείχνει υψηλό αλλά θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και πολλά άλλα πράγματα πριν βγάλουμε το τελικό συμπέρασμα.

Αν διαβάσετε στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου τον κωδικό ALL GRIP και καταλάβετε τι είναι αυτό, τότε θα διαπιστώστε ότι υπάρχει λογική στην υψηλή τιμή.

Για να ξέρετε στην ελληνική αγορά , το Suzuki SX4 S-Cross 1.6 DDiS προσφέρεται κυρίως σε δύο επίπεδα εξοπλισμού. Το GL και το GLX, που οδηγούσαμε. Και τα δύο αυτοκίνητα σε επίπεδο εξοπλισμού είναι πλούσια. Οι διαφορές που έχουν είναι μικρές αφού η βασική έκδοση στον στάνταρ εξοπλισμό, προσφέρει επτά αερόσακους, σύστημα έλεγχου ευστάθειας ESP, ράδιο CD με MP3 και θύρες AUX/USB, καθώς και διζωνικό κλιματισμό.

Οι γιαπωνέζοι πιστεύουν ότι αυτό το αυτοκίνητο θα δικαιώσει τις προσδοκίες τους. Αυτό μόνο ο χρόνος μπορεί να το δείξει. Είναι ένα καθώς πρέπει crossover , που αν διαφημιστεί σωστά για να το μάθει ο κόσμος τότε έχει ελπίδες. Η ελληνική εταιρία που αντιπροσωπεύει τη γιαπωνέζικη φίρμα μπορεί με τη σωστή διαφήμιση να το προωθήσει αρκετά ικανοποιητικά στη δύσκολη –σήμερα- ελληνική αγορά. Αν το αμελήσει τότε εύκολα ο υποψήφιος αγοραστής μπορεί να στραφεί σε άλλα αυτοκίνητα της κατηγορίας που είναι ισάξια και ίσως λίγο πιο φθηνά. Γιατί απλά δεν θα μάθει τις κρυφές αρετές του SX4 S-Cross.

Για πρώτη φορά είδαμε το νέο Suzuki του SX4 S-Cross πέρσι το Μάρτιο στη Γενεύη. Σημειώσαμε ότι έχει νέα γενιά τετρακίνησης, μεγαλύτερους χώρους και μπορούμε να πούμε ότι είναι ένα γνήσιο crossover.

Σήμερα, έτσι όπως μας κατάντησαν οι υπουργοί μας, με τους καθημερινούς νέους φόρους και φυσικά τον απαράδεκτο φόρο πολυτελείας για τα αυτοκίνητα μεγάλου κυβισμού, δεν έχουμε και πολλές λύσεις για να κινηθούμε με αξιοπρέπεια.

Αν μας άρεσε το αυτοκίνητο της δοκιμής μας είναι γιατί μπορούμε να κινηθούμε παντού με τη νέα γενιά τετρακίνησης ALLGRIP 4WD . Γιατί έχει κινητήρα με πετρέλαιο και γιατί έχει μεγαλύτερους χώρους για να ταξιδέψουν άνετα τέσσερις επιβάτες. Και πέντε χωράνε αλλά για πιο άνετα καλύτερα να είναι τέσσερις.

Αισθητικά το νέο Suzuki SX4 S-Cross κάνει ένα βήμα μπροστά. Χωρίς να σε καθηλώνει με την πρώτη ματιά, σου κρατάει ωστόσο το ενδιαφέρον. Το εσωτερικό είναι πιο χαρούμενο και πιο ευχάριστο. Ο οδηγός δεν πρόκειται να παραπονεθεί αφού και εύκολα βρίσκει την ιδανική του θέση αλλά και έχει σωστή οπτική κάλυψη, άρα και καλύτερο έλεγχο όταν οδηγεί σε δύσκολες συνθήκες.

Άνετο λοιπόν εσωτερικό και ικανοποιητική αισθητική. Το port baggage έχει 430 λίτρα. Ικανοποιητικός χώρος ακόμη και για τις αποσκευές για σκι. Οι χώροι του είναι καλοί λόγω του ότι έχει μεγάλο μεταξόνιο (2.600 χλστ ) με εξωτερικό μήκος 4.300 χιλιοστά.

Τις ημέρες που δοκιμάζαμε το αυτοκίνητο δεν καταφέραμε να πάμε σε κάποια χιονισμένη περιοχή ( άρα η φωτογραφία που βλέπετε στα χιόνια δεν είναι δική μας). Όμως αυτό δεν μας στέρησε σε τίποτα να δούμε τη λειτουργικότητα του συστήματος της τετρακίνησης με τα δύο διαφορικά. Είπαμε παραπάνω ότι είχαμε το αυτοκίνητο που έχει γραμμένο τον κωδικό ALL GRIP. Για να καταλάβετε τη χρησιμότητα αυτού του διακόπτη που βρίσκεται ανάμεσα στα καθίσματα οδηγού συνοδηγού θα σας πούμε ορισμένα απλά πράγματα. Η νέα γενιά τετρακίνησης είναι με τεχνολογία ALLGRIP .

Ο περιστροφικός διακόπτης ALL GRIP είναι αυτός που δίνει τη δυνατότητα στον οδηγό να επιλέξει τον τρόπο που θα κινηθεί.

1. Το αυτοκίνητο το χρησιμοποιούμε με κίνηση στους δύο μπροστινούς τροχούς. Όταν επιλέξουμε την ένδειξη 4WD Auto τότε οι πίσω τροχοί εμπλέκονται μόνον όταν οι συνθήκες το απαιτήσουν. Έτσι δεν σπινάρουν οι μπροστινοί τροχοί. «Διαβάζει» από μόνο του την απώλεια πρόσφυσης και μετατρέπεται αυτόματα σε 4Χ4.

2. Η ένδειξη 4WD Sport λειτουργεί αυτόματα με τον εγκέφαλο, στη στιγμιαία επιτάχυνση του αυτοκινήτου και βάζει σε λειτουργία τους δύο άξονες. Έτσι κατανέμεται σωστά η ροπή και στους δύο άξονες. Χρησιμοποιείται κυρίως σε επαρχιακούς και ορεινούς δρόμους. Στις χαμηλές στροφές το σύστημα εναλλάσσει διαρκώς τα χαρακτηριστικά απόδοσης ροπής και επιτάχυνσης.

3. Η ένδειξη 4WD Snow & Mud είναι για χρήση αποκλειστικά σε χιονισμένες περιοχές. Το λέει και η λέξη “Snow” . Η λειτουργία αυτή ανταποκρίνεται σε αντίξοες συνθήκες. Μεγιστοποιεί ακόμη την απόδοση του συστήματος τετρακίνησης σε συνδυασμό με την γωνία του τιμονιού και του πεντάλ του γκαζιού, βοηθώντας την πρόσφυση και την σταθερότητα σε επιφάνειες χαμηλής πρόσφυσης.

4. Η ένδειξη 4WD Lock είναι για πολύ δύσκολες επιφάνειες. Η κίνηση γίνεται αργά αλλά σίγουρα αφού είναι συνδεδεμένοι μόνιμα και οι δύο άξονες . Αυτό όμως το χρησιμοποιούμε όταν τα βρούμε σκούρα. Με δύο λόγια εμείς το λέμε με το ρήμα «κλειδώνει» η τετρακίνηση για να μην κολλήσει το αυτοκίνητο στο χιόνι η στη λάσπη. Στέλνει το μεγάλο ποσοστό ροπής στους πίσω τροχούς και αυξάνει την ελκτική ικανότητα του οχήματος.

Και φυσικά όλα αυτά δουλεύουν σωστά με τη βοήθεια του πολύδισκου ηλεκτρομαγνητικό συμπλέκτη. Το σύστημα με τις παραπάνω λειτουργίες της τετρακίνησης ίσως σε κάποιους φανούν περίπλοκες. Είναι όμως τόσο απλή η λειτουργία του. Και σας διαβεβαιώνω ότι οι γιαπωνέζοι έκαναν πολύ καλή δουλειά για την ιδανική οδική συμπεριφορά με κύριο γνώμονα την ασφάλεια. Το SX4 έχει σύστημα Engine Auto Start Stop, ESP και επτά αερόσακους. Ο diesel κινητήρας των 1,6 λίτρων διαθέτει υπερτροφοδότη μεταβλητής γεωμετρίας και αποδίδει 120 ίππους.

Μας άρεσε γιατί έχει ροπή από χαμηλά και μπορείς να κινηθείς στην ανηφόρα ακόμη και αν ξεχαστείς και έχεις λάθος σχέση στο κιβώτιο. Το σασμάν είναι έξη σχέσεων. Μας άρεσε ακόμη και η σφιχτή του ανάρτηση ακόμη και στο χώμα. Παρά το γεγονός ότι κάποιοι την βρήκαν σφιχτή μπορώ να σας πω ότι περνώντας τα νεροφαγώματα σε χωμάτινο δρόμο δεν μας ανησύχησε καθόλου.

Ταξιδεύεις άνετα είτε είσαι στην εθνική οδό είτε στο βουνό. Το αυτοκίνητο με πετρέλαιο αποδίδει 120 ίππους στις 3750 στροφές ενώ η μεγίστη ροπή είναι 320 Nm / 1.750 rpm. Από 0-100 χρειάζεται 13 δευτερόλεπτα ενώ η μεγίστη ταχύτητα φτάνει τα 175 χιλιόμετρα.

Κάναμε αρκετά χιλιόμετρα σε όλα τα είδη δρόμου. Μας άρεσαν ακόμη και τα φρένα του. Μπροστά έχει αεριζόμενους δίσκους και πίσω δίσκους. Ευτυχώς ο θόρυβος στην καμπίνα από τον diesel κινητήρα δεν περνάει και αυτό οφείλεται πρώτο στον εξελιγμένο κινητήρα και δεύτερο στα υλικά που χρησιμοποιούν ανάμεσα στον κινητήρα και το καπό της μηχανής.

Από πλευράς κατανάλωσης θα αρκεστούμε στις εργοστασιακές μετρήσεις. Στον κινητήρα diesel η κατανάλωση είναι 5.7 λίτρα για κάθε 100 χιλιόμετρα στην πόλη, 4.6 λίτρα σε μικτή διαδρομή και 4 λίτρα σε κίνηση εκτός πόλης. Οι εκπομπές CO2 είναι 115 γραμμάρια ανά χιλιόμετρο ενώ κάθε χρόνο στο κράτος πρέπει να πληρώνεις τέλη κυκλοφορίας 108 ευρώ.

Πηγή: now24.gr

Keywords
suzuki sx4, suzuki, sx4, diesel, diesel, suzuki, sx4, suzuki sx4, τελη κυκλοφοριας 2016, αποσυρση, σημαίνει, esp, mp3, νέα, υπουργοι, πετρελαιο, auto, sport, snow, γνώμονα, engine, οφείλεται, κινηση στους δρομους, τελη κυκλοφοριας, Καλή Χρονιά, 600 δις, τελη κυκλοφοριας 2014, τελη κυκλοφοριας 2015, χιονι, χιονια, αυτοκινητα, αυτοκινητο, βημα, γωνια, δουλεια, εθνικη, ραδιο, φωτογραφια, mp3, sport, αγορα, αισθητικη, αξιοπρεπεια, αξονες, απλα, απωλεια, βοηθεια, βρειτε, βρισκεται, γεγονος, γινεται, γνησιο, γνώμονα, γραμμα, δευτερο, διαστημα, δυνατοτητα, δικη, δειχνει, ευχαριστο, ευκολα, ευρω, υπαρχει, επτα, εταιρια, τεχνολογια, θορυβος, διαφημιση, κινηση, λαθος, λειτουργια, λογια, ματια, μηκος, μπορεις, νεα γενια, ξερετε, οδηγος, οφελος, οφείλεται, παμε, ρημα, πρωτοπορια, ροπη, σιγουρα, σειρα, τιμη, τι ειναι, φθηνα, υψηλη, φιρμα, φυσικα, φτανει, φορα, χωμα, χρονος, ανηφορα, auto, ασφαλεια, cross, ειδη, ειπαμε, engine, εκπομπες, esp, μεινει, μπροστα, σημαίνει, snow, υλικα, βουνο
Τυχαία Θέματα