Wall Street Journal: Η ελληνική κυβέρνηση τρέμει ότι το νέο πακέτο θα φέρει νέα μέτρα

Την ανάγκη της Ελλάδας για «ρευστό», προκειμένου να κλείσει την «μαύρη τρύπα» ύψους 4 δισ. ευρώ στα δημοσιονομικά, υπογραμμίζει σε δημοσίευμα της με τίτλο «Η έλλειψη ρευστού στην Ελλάδα δημιουργεί προβλήματα στην Ευρωζώνη», η Wall Street Journal.

Ωστόσο αυτά δεν είναι τα τελευταία χρήματα που θα χρειαστεί η Ελλάδα σύμφωνα με το δημοσίευμα, το οποίο επισημαίνει πως η χώρα θα πρέπει

να βρει από την επόμενη χρονιά και άλλο ρευστό, «λόγω της χειρότερης από ότι προβλεπόταν ύφεσης, τις λανθασμένες ελπίδες για επιστροφή στις διεθνείς αγορές και έναν απρόοπτο λογαριασμό\ αποπληρωμής χρέους στις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης».

Στη συνέχεια, η WSJ αναφέρεται και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένα νέο πακέτο στήριξης, καθώς υποστηρίζει ότι «οι Ελληνες αξιωματούχοι τρέμουν στην σκέψη ότι εάν πάρουν άμεσα ρευστό, αυτό θα απαιτεί επιπρόσθετα μέτρα λιτότητας τον Οκτώβριο», κάτι το οποίο θα έθετε σε δοκιμασία της «αποδυναμωμένης κυβέρνησης» Σαμαρά, υποστηρίζει το δημοσίευμα.. Το ενδεχόμενο νέων μέτρων λιτότητας, σχολιάζει και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής ανάλυσης του Eurasia Group, ο Μujtaba Rahman ο οποίος υποστηρίζει πως «τα νέα μέτρα λιτότητας, θα μπορούσαν να αποδειχθούν ως η κλωστή που θα »σπάσει» την κυβέρνηση».

Παράλληλα, το δημοσίευμα αναφέρεται και στην πιθανότητα «κουρέματος του ελληνικού χρέους, τονίζοντας πως η εξισορρόπηση των ελληνικών δημοσιονομικών δεδομένων μπορεί να γίνει με δύο τρόπους: ο πρώτος είναι «η Ελλάδα να βιώσει μια ιστορικά απρόσμενη και μάλλον απίθανη »έκρηξη» της οικονομίας της», ενώ ο δεύτερος τρόπος είναι «να δεχθούν οι δανειστές της να χάσουν χρήματα».

Κλείνοντας, η Wall Street Journal συνεχίζει τον σχολιασμό σχετικά με το νέο «κούρεμα» και την χρηματοδότηση της ελληνικής «μαύρης τρύπας», υποστηρίζοντας πως το ΔΝΤ και η Γερμανία έχουν συμφωνήσει με όρους ομερτά: «Η Γερμανία να μην δημιουργήσει προβλήματα με την χρηματοδότηση της Ελλάδας και το ΔΝΤ να μην δημιουργήσει προβλήματα απαιτώντας »κούρεμα» του χρέους».

Keywords
Τυχαία Θέματα