Αυστραλία: Νέα παράταση για αποφυγή διπλής φορολόγησης μετά τις έντονες αντιδράσεις των ομογενών

Σε νέα παράταση της προθεσμίας, που λήγει στις 29 Μαρτίου για την κατάθεση δικαιολογητικών για την αποφυγή της διπλής φορολόγησης των μονίμων κατοίκων, προσανατολίζεται το υπουργείο οικονομικών μετά τις έντονες αντιδράσεις των ομογενών της Αυστραλίας.

Ρεπορτάζ του Δημήτρη Μαθέα από την Μελβούρνη

Μιλώντας στην εκπομπή του 3ΧΥ Ράδιο Ελλάς της Μελβούρνης και την εκπομπή «Ραντεβού με τους Έλληνες», ο υφυπουργός εξωτερικών και αρμόδιος για θέματα απόδημου ελληνισμού κ. Κώστας Τσιάρας, παραδέχθηκε

ότι υπάρχει μεγάλη σύγχυση για το θέμα, αναγνώρισε ότι η διαδικασία έκδοσης πιστοποιητικού μονίμου κατοίκου εξωτερικού είναι περίπλοκη και δαπανηρή. «Είμαι ενήμερος για τις αντιδράσεις που υπάρχουν», είπε ο υφυπουργός προσθέτοντας πως η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να εφαρμόσει την σχετική ευρωπαϊκή οδηγία.

Μάλιστα, άφησε να εννοηθεί ότι εξετάζονται τρόποι να γίνει η διαδικασία θα πιο απλή.

Σε ότι αφορά τις συζητήσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και την Αυστραλία για τη σύναψη διακρατικής συμφωνίας χορήγησης τουριστικής βίζας με δικαίωμα εργασίας σε νέους ηλικίας 18-30, ο κ. Τσιάρας εξέφρασε ότι την πεποίθηση ότι οι υπογραφές θα πέσουν εντός του 2013.

Για την ψήφο των αποδήμων, τόνισε ότι η διαβούλευση προχωράει και πως οι υποψήφιοι μετανάστες βουλευτές θα πρέπει είτε να είναι σε εκλόγιμες θέσεις του ψηφοδελτίου Επικρατείας των κομμάτων είτε να εκλέγονται από μια νέα εκλογική περιφέρεια στην οποία θα ψηφίζουν οι Έλληνες κάτοικοι εξωτερικού.

Μίλησε, επίσης , για την αναδιοργάνωση του Συμβουλίου Αποδήμου Ελληνισμού, λέγοντας πως όλοι μπορούν να συμμετέχουν και να ψηφίζουν μέσω της επιστολικής ψήφου. Το νέο ΣΑΕ, όπως είπε, θα είναι αυτοχρηματοδοτούμενο και πως με 100.000 μέλη σε ολόκληρο τον κόσμο και με ένα συμβολικό ποσό των $5, θα μπορέσουν να καλυφθούν τα έξοδα.

Τέλος, ανακοίνωσε αλλαγή του προγράμματός του, με αποτέλεσμα η επίσκεψη στην Αυστραλία να είναι σύντομη ,ενώ ανέφερε πως δεν θα μπορέσει να παραβρεθεί στις εκδηλώσεις του φεστιβάλ «Αντίποδες», όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί.

Keywords
Τυχαία Θέματα