Αυτός είναι ο ακίνητος χορευτής της πλατείας Ταξίμ [εικόνες- βίντεο]

Η πλατεία (Ταξίμ) ήταν γεμάτη… Συνήθως με κόσμο οργισμένο που διαδηλώνει έντονα την κατακραυγή του ενάντια στον Ταγίπ Ερντογάν και την κυβέρνηση του, με αφορμή τα σχέδια για το πάρκο Γκεζί αλλά αιτίες πολύ βαθύτερες.

Και ξαφνικά… 18.00 το απόγευμα (ώρα Κωνσταντινούπολης και Ελλάδας): ένας άνδρας με λευκό πουκάμισο περπατά στην πλατεία. Επιλέγει ένα σημείο και στέκεται. Ατενίζει το απέναντι κτίριο. Ακίνητος, θαρρείς και κάποιος «πάγωσε» την εικόνα. Στην αρχή δεν του δίνει κανείς σημασία. Οι ώρες περνούν όμως αλλά αυτός εκεί.

Μα ποιος είναι;

Οι αστυνομικοί

ανήσυχοι ανοίγουν το μαύρο σάκο που έχει στα πόδια του. Μα τι είναι αυτά; Μπισκότα και νερό; Μόνο! Ο σάκος δεν έχει τίποτε άλλο. Ήδη όμως Twitter, Facebook και άλλες σελίδες κοινωνικής δικτύωσης βοούν και δείχνουν τη φωτογραφία του όρθιου άνδρα. Τον έχουν βαφτίσει κιόλας: «the standing man».

Μαθαίνεται ότι το όνομα του είναι Ερντέμ Γκιουντούζ. Και πως με αυτή του τη στάση Θέλει να διαμαρτυρηθεί κι εκείνος κατά της τουρκικής κυβέρνησης, κατά των σχεδίων για το Γκεζί, κατά της αιματηρής καταστολής των διαδηλώσεων. Ίσως όμως ξέρει κάτι που κάνει ακόμη πιο σημαντική την κίνηση του: ότι η απάντηση στη βία, όταν είναι βία σημαίνει… πόλεμος.

Ποιος είναι ο Ερντέμ Γκιουντούζ;

Έτσι αποφασίζει να κάνει αυτό που ξέρει καλύτερα: να μιλήσει με το σώμα του. Γιατί ο Ερντέμ είναι χορευτής και χορογράφος και έχει μάθει να εκφράζεται με το χορό.

Παρ” ότι ξεκίνησε τις σπουδές του ως ηλεκτρολόγος μηχανικός στο πανεπιστήμιο του Αιγαίου και συνέχισε στο Τμήμα Αγροτικής καλλιέργειας (δεν αποφοίτησε), τον κέρδισε η τέχνη.

Το βιογραφικό του είναι εντυπωσιακό. Παρά το νεαρό της ηλικίας του, είναι γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του 1970, έχει συμμετάσχει σε δεκάδες παραστάσεις ενώ έχει ήδη παρουσιάσει και πολλές δικές του δουλειές σαν χορογράφος.

Ιδού λοιπόν ο άνθρωπος που μας είπε πως ακόμη και σε δύσκολους καιρούς…

Κάντε… τέχνη, όχι πόλεμο!

http://www.youtube.com/watch?v=At8Y4X6hA-s&feature=player_embedded

πηγή:news.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα