Άνδρος…ταξίδι στο βορειότερο νησί των Κυκλάδων

Η Άνδρος, είναι το βορειότερο νησί των Κυκλάδων και το δεύτερο σε μέγεθος μετά την Νάξο. Πρωτεύουσα του είναι η Άνδρος ή Χώρα και το γεγονός ότι απέχει μόλις 2 ώρες από την Αθήνα την κάνουν ένα καλό προορισμό για μικρές αποδράσεις από την πρωτεύουσα. Πρόκειται για ένα πανέμορφο νησί, με νεοκλασικά αρχοντικά δίπλα σε κυκλαδίτικα σπίτια, στενά ανηφορικά δρομάκια με καμάρες, ωραίες εκκλησίες και δύο γραφικές πλατείες στο κέντρο της πόλης εντυπωσιάζει τον επισκέπτη με την αρχοντιά της.

Η όμορφη Χώρα που είναι

χτισμένη επάνω σε μία χερσόνησο, αποτελείται από την παλιά και τη νέα πόλη. Στην παλιά πόλη βρίσκεται το επιβλητικό μπρούτζινο άγαλμα του Αφανή Ναύτη της Άνδρου. Η όμορφη Χώρα χωρίζεται από το νησάκι που είναι χτισμένο το Μεσαιωνικό Κάστρο με μία λωρίδα γης 2-3 μέτρων και επικοινωνούν με ένα πέτρινο γεφύρι. Το βενετικό κάστρο είχε σκοπό τη φύλαξη της πόλης από τις επιθέσεις.

Η Παλαιόπολη είναι η αρχαία πόλη της Άνδρου που άκμασε από την κλασσική εποχή μέχρι τη ρωμαιοκρατία. Σήμερα είναι ένα όμορφο καταπράσινο χωριό στην πλαγιά του όρους Πέταλο, που στο ψηλότερο σημείο υπάρχουν οι μοναδικοί ίσως καταρράκτες των Κυκλάδων. Εδώ μπορείτε να επισκεφθείτε το Αρχαιολογικό Μουσείο, όπου εκτίθενται σημαντικά ευρήματα από τις ανασκαφές της ευρύτερης περιοχής. Η αρχαία πολιτεία ήταν αρκετά χαμηλότερα, κοντά στο λιμάνι όπου ο μισοβυθισμένος μόλος του φαίνεται από το χωριό. Στις πλαγιές έξω από τα τείχη της πόλης εκτείνονται τα νεκροταφεία της. Από τα ερείπια, τα πολυάριθμα γλυπτά ευρήματα και τις γραπτές πηγές προκύπτει ότι η πόλη ήταν καλά οχυρωμένη και εκτός από την αγορά διέθετε θέατρο, θέρμες, ιερά και ναούς.

Ο αρχαίος οικισμός της Ζαγοράς βρίσκεται στο απόκρημνο οροπέδιο της ομώνυμης χερσονήσου. Οι ανασκαφές που έγιναν από το 1960 μέχρι το 1972 έφεραν στο φως μεγάλο τμήμα του. Η ζωή του οικισμού άρχισε το 10 αιώνα π.Χ. και διήρκησε μέχρι το τέλος του 8ου αιώνα π.Χ. Ο οικισμός προστατευόταν με ισχυρό τείχος και η είσοδος γινόταν από μία μεγάλη πύλη. Τα σπίτια ήταν κατασκευασμένα με σχιστόλιθο και στεγασμένα με χωμάτινη στέγη. Συνήθως αποτελούνταν από ένα μεγάλο ορθογώνιο χώρο με εστία στο κέντρο, ξεχωριστό χώρο αποθήκευσης με πέτρινα στηρίγματα και στάβλο με αυλή. Στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Χώρας, εκτίθενται τα ευρήματα της ανασκαφής καθώς και αναπαραστάσεις μίας οικίας του ναού.

Το Γαύριο, κύριο λιμάνι του νησιού, βρίσκεται στη δυτική πλευρά της Άνδρου. Ενδιαφέρον παρουσιάζει εδώ ο εντυπωσιακός πύργος του Αγ.Πέτρου. Ο πύργος (4ος-3ος αιώνας π.Χ.), είναι ένας από τους καλύτερους σωζόμενους των Κυκλάδων. Είναι χτισμένος σε προνομιακή θέση αφού δεσπόζει στο κάμπο του Γαυρίου και βλέπει προς τη θάλασσα με δυνατότητα ελέγχου των πλοίων. Επίσης γύρω από το μνημείο υπάρχουν εγκαταστάσεις εξόρυξης χαλκού που λειτούργησαν μέχρι τις αρχές του αιώνα, ενώ υπάρχουν ενδείξεις ότι παρόμοιες εργασίες γίνονταν και στην αρχαιότητα.

Το πιο τουριστικό μέρος της Άνδρου είναι το γραφικό Μπατσί με πολλά καταλύματα, καφετέριες, μπαράκια, ταβερνάκια και όμορφα μικρά καταστήματα που όλα εκτείνονται μπροστά από το λιμανάκι του. Το μεγαλύτερο μοναστήρι της Άνδρου βρίσκεται εκεί και είναι της Ζωοδόχου Πηγής . Ανακαινίστηκε κατά τον 16ο αιώνα αλλά και τον 20ο αιώνα και η αρχική του βυζαντινή μορφή αλλοιώθηκε. Το 1928 το μοναστήρι μετατράπηκε σε γυναικείο και σήμερα ζει μόνο μία γερόντισσα σε αυτό. Στο μοναστήρι υπάρχει πλούσια βιβλιοθήκη με βιβλία και χειρόγραφα, μουσείο με ιερά άμφια και σκεύη και μία μικρή συλλογή προϊστορικών εργαλείων. Άλλα τουριστικά όμορφα χωριά είναι ο όρμος Κορθίου, τα Αποίκια και το Κυπρί.

Η Άνδρος διαθέτει πολλές πεντακάθαρες και όμορφες παραλίες. Η παραλία του Νημποριού στα αριστερά της Χώρας και το Παραπόρτι στα δεξιά θα σας δώσουν την ευκαιρία να απολαύσετε την Αιγαιοπελαγίτικη θάλασσα. Κοντά στις Στενές, αξίζει να επισκεφθείτε τις παραλίες Γιάλια και Πίσω Γιάλια. Επισκεφθείτε επίσης την παραλίας της Αγίας Αικατερίνης από τους μικρούς απομονωμένους κολπίσκους Καλαμονάρι, Μπουρό και Αϊ-Γιάννη στις Κεραμίδες. Μία από τις πιο γνωστές παραλίες είναι της Γριάς το Πήδημα δίπλα στο Κόρθι. Ο μύθος λέει πως κάποτε ζούσε μία γριά στο Άνω Κάστρο, η οποία πρόδωσε τους κατοίκους στους Τούρκους, και αφού σφαγιάστηκαν εκείνη αυτοκτόνησε πέφτοντας από τον βράχο. Η παραλία είναι πολύ γραφική με τα πράσινα νερά της και τον τεράστιο βράχο που δεσπόζει στην παραλία.

Στο δρόμο προς τα νοτιοανατολικά του νησιού σας περιμένει ο όρμος Κορθίου και η αμμώδης παραλία του Μύλου με τα γαλανά και πεντακάθαρα νερά του όπου ενδείκνυται και για σέρφινγκ. Από τις πιο δημοφιλείς παραλίες είναι και η Χρυσή Άμμος στο Κυπρί.

Η Άνδρος έχει καλή τουριστική υποδομή και ανταποκρίνεται άμεσα στον αυξανόμενο αριθμό επισκεπτών που την επιλέγουν για την ξεχωριστή φύση της, τα πανέμορφα χωριά της, τα ιστορικά μνημεία της και τις μαγευτικές ακρογιαλιές της.

Επιμέλεια: Βίκυ Σάρδη

Για τα αεροπορικά εισιτήρια ή την διαμονή σας, σας προτείνουμε: smartbookings.gr. Για ομαδικά ταξίδια επισκεφθείτε την touristikapaketa.gr.

TouristikaPaketa.gr Fan Page: http://www.facebook.com/touristikapaketa.gr
SmartBookings.gr Fan Page: http://www.facebook.com/smartbookings
Twitter: http://www.twitter.com/paketaekdromon

Keywords
Τυχαία Θέματα