Ανεξέλεγκτη η εναπόθεση αποβλήτων στην περιοχή Στρίφι στο Θριάσιο

Ανεξέλεγκτη παραμένει εδώ και χρόνια η κατάσταση στην περιοχή Στρίφι στο Θριάσιο, από τις διάσπαρτες ποσότητες οικιακών και βιομηχανικών αποβλήτων είναι τόσο μεγάλη που δύσκολα θα επανέλθει.

Αυτό εκτιμά, μιλώντας στο ΑΠΕ –ΜΠΕ, ο Παναγιώτης Λινάρδος αντιδήμαρχος του δήμου Ελευσίνας, η ζημία που έχει προκληθεί στο έδαφος,

Πρόκειται για έκταση μεγαλύτερη των διακοσίων στρεμμάτων, όπου σύμφωνα με τον κ. Λινάρδο, «όσοι ασχολούνται με οικοδομές στην Αθήνα

και τον Πειραιά, αντί να μεταφέρουν τα υλικά για απόρριψη στο λατομείο Φράγκου καταβάλλοντας τα χρήματα που πρέπει, πηγαίνουν και εναποθέτουν ό,τι απόβλητο έχουν στην περιοχή Στρίφι».

Αναφορικά με τις αμμοβολές, ο κ. Λινάρδος λέει ότι «έχει έρθει σε επαφή με τους αρμόδιους και στα τρία ναυπηγεία, οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για το συγκεκριμένο άνθρωπο, που σύμφωνα με το δήμο μεταφέρει τα συγκεκριμένα απόβλητα στην περιοχή».

Το Στρίφι, είναι μια ερημική περιοχή που αποτελείται από ιδιοκτησίες. Ο δήμος, σύμφωνα με σχετικό έγγραφο που απέστειλε τον περασμένο Απρίλιο προς την Ειδική Υπηρεσία Επιθεωρητών Περιβάλλοντος, ενημερώνει πως «έχει ζητήσει από τους ιδιοκτήτες να περιφράξουν τις ιδιοκτησίες τους ώστε να εμποδίζεται η προσέγγιση από τρίτους, αλλά μέχρι τώρα δεν έχουν ανταποκριθεί». Όπως εξηγεί ο κ. Λινάρδος «οι ιδιοκτήτες, περιμένουν την πολεοδόμηση από τον δήμο, που είναι στην τελική ευθεία, προκειμένου να αρχίσουν τις προσπάθειες για να πουλήσουν τις ιδιοκτησίες τους. Συνεπώς, δεν ενδιαφέρονται για το τι συμβαίνει εκεί».

Αναφερόμενος στις προσπάθειες του δήμου, ο κ. Λινάρδος τονίζει, πως ο δήμος με ό,τι δυνάμεις έχει, προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. «Δημιουργήσαμε αναχώματα πριν από τέσσερα χρόνια, βόρεια και σε επαφή με τη λεωφόρο ΝΑΤΟ, ώστε να αποτρέπεται η είσοδος στην περιοχή φορτηγών». Όμως, όπως υποστηρίζει ο δήμος, «με την ανοχή αθίγγανων και έναντι αμοιβής, εισέρχονται στο χώρο οδηγοί φορτηγών με στερεά απόβλητα». «Έχουν γίνει 18 δίκες μετά από σχετικές καταγγελίες και μηνύσεις του δήμου Ελευσίνας κατά οδηγών και ο δήμος έχασε μόνο μία. Δεν μπορώ να κάνω το σερίφη για να εντοπίζουμε όσους παρανομούν. Ακόμη και μέρα μεσημέρι πηγαίνουν και αδειάζουν μπάζα. Ζητάμε βοήθεια από την αστυνομία αλλά δεν έχουν δυνάμεις». Όπως λέει ο κ. Λινάρδος για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χρειάζονται συντονισμένες ενέργειες από όλους, το δήμο, την Περιφέρεια, το υπουργείο Περιβάλλοντος, την αστυνομία.

Ότι πρόκειται για μια περιοχή με πρόβλημα, καθώς γίνεται ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμμάτων επισημαίνουν τόσο η Περιφέρεια Αττικής όσο και το υπουργείο Περιβάλλοντος. Επιπλέον, όμως, η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Περιφέρειας Αττικής, Αργυρώ Παρασκευοπούλου, λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πως «από αυτοψίες που έγιναν στην περιοχή βρέθηκαν οικιακά απορρίμματα και ελαστικά, ενώ από σημειακές δειγματοληψίες των οποίων τα δείγματα εστάλησαν στο χημείο του κράτους, προέκυψε πως υπάρχουν βαρέα μέταλλα αλλά όχι σε συγκεντρώσεις που να είναι επικίνδυνα». Η ίδια συμπλήρωσε πως «όταν πρόκειται για επικίνδυνα απορρίμματα υπεύθυνη να ενεργήσει είναι η Αποκεντρωμένη Διοίκηση, αλλιώς σύμφωνα με τον κανονισμό καθαριότητας τα απορρίμματα πρέπει να απομακρύνουν οι ιδιοκτήτες ή ο δήμος».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Περιβάλλοντος, που μίλησαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, στην αυτοψία που πραγματοποίησαν οι επιθεωρητές του ΥΠΕΚΑ στην περιοχή Στρίφι, μετά από κλήση της περιφέρειας στις 28 Φεβρουαρίου, εντοπίστηκαν μόνο απορρίμματα, καθώς είχε προηγηθεί και η περυσινή μεγάλη φωτιά.

Στην ερώτηση εάν υπάρχει σχετικό πόρισμα των επιθεωρητών εξήγησαν πως πόρισμα υπάρχει μόνο εάν πρέπει να επιβληθεί πρόστιμο. Αναφορικά με το ποιοι έχουν την αρμοδιότητα για το συγκεκριμένο θέμα επισήμαναν πως αυτή ανήκει στην τοπική αυτοδιοίκηση. «Η Τοπική Αυτοδιοίκηση, που έχει την αρμοδιότητα για τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων και την κατασκευή των απαιτούμενων έργων, έχει τη στήριξη του ΥΠΕΚΑ, με οικονομικούς πόρους, θεσμικά εργαλεία και μηχανισμούς», αναφέρει το υπουργείο.

Για το πρόβλημα των χώρων ανεξέλεγκτης διάθεσης αποβλήτων (ΧΑΔΑ) η Ελλάδα είχε καταδικαστεί το 2005 για τη λειτουργία 1.125 ενεργών. Σήμερα, σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, υπάρχουν 78 ενεργοί ΧΑΔΑ, από τους οποίους σχεδόν οι μισοί σε μικρά νησιά. Υπάρχουν επίσης 318 ανενεργοί ΧΑΔΑ προς αποκατάσταση. Τρεις περιφέρειες, η Δυτική Μακεδονία, η Θεσσαλία, η Ήπειρος, έχουν εξαλείψει οριστικά την ανεξέλεγκτη διάθεση.

Ήδη, από τους 78 ενεργούς και τους 318 ανενεργούς ΧΑΔΑ έχουν ενταχθεί σε προγράμματα ΕΣΠΑ οι 349, προετοιμάζεται η ένταξη άλλων 29, ενώ με ίδιους πόρους των δήμων αποκαθίστανται 18. Για την υλοποίηση του προγράμματος αποκατάστασης των ΧΑΔΑ έχει διασφαλιστεί χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, ύψους άνω των 200 εκατομμυρίων ευρώ.

Keywords
Τυχαία Θέματα