Χριστουγενιάτικος μποναμάς ύψους 44 δισ για την Ελλάδα – Αισιοδοξία Σαμαρά

Την εκταμίευση μιας δόσης-μαμούθ ύψους 44 δισ. ευρώ για την Ελλάδα, που όμως θα συνοδεύεται από αυτόματους και πολύ αυστηρούς μηχανισμούς ελέγχου, εξετάζει πλέον η Ευρώπη σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Ο  Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, ο οποίος επισκέφθηκε τις Βρυξέλλες

για να αναζητήσει χρήματα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας  εμφανίστηκε χθες αισιόδοξος για ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Στο κυβερνητικό επιτελείο, αποτιμώντας το θετικό κλίμα τόσο στο Eurogroup όσο και στις διαδοχικές συναντήσεις που είχε ο Πρωθυπουργός με την ευρωπαϊκή ηγεσία, εκφράζουν την ελπίδα ότι το αργότερο στις αρχές Δεκεμβρίου θα εκταμιευθεί η δόση των 31 δισ., ενισχυμένη με άλλα 13 δισ. από τις δόσεις που εκκρεμούν – δηλαδή ένα χριστουγεννιάτικο πακέτο 44 δισ. ευρώ!

Σύμφωνα με τα Νέα πάντως η γερμανική πλευρά θέλει να επιβάλει – κάτι που έχει ήδη αποδεχτεί η ελληνική κυβέρνηση – αυτόματες περικοπές δαπανών σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ανάλογος μηχανισμός προβλέπεται για την περίπτωση αδυναμίας επίτευξης των στόχων για τις ιδιωτικοποιήσεις.

Σημειώνεται ότι η όλη συμφωνία τελεί υπό την αίρεση της εξεύρεσης λύσης για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, καθώς συνεχίστηκαν και χθες οι διαφωνίες ανάμεσα σε ΔΝΤ και Γερμανία.

Από την άλλη πλευρά, τόσο ο κ. Σόιμπλε, όσο και ο κ. Μοσχοβισί – οι οποίοι συναντήθηκαν χθες σε μία προσπάθεια αναβίωσης του γαλλογερμανικού άξονα – επεφύλαξαν θετικά σχόλια για τις επιδόσεις της χώρας μας, όπως και ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος όμως έχει να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα της γαλλικής οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα