Δέκα μισθοί το ετήσιο κόστος για το φοιτητικό σπίτι!

του Παναγιώτη Σουρέλη

Μετά τη χαρά για την εισαγωγή σε πανεπιστήμια ή ΤΕΙ, έρχεται ο πονοκέφαλος για το δυσβάσταχτο κόστος της φοιτητικής μετανάστευσης, τουλάχιστον για τις οικογένειες εκείνων, που δεν κατάφεραν να περάσουν σε σχολή με έδρα στον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της «Ελλάδας», μόνο για το κόστος της διαμονής, μια οικογένεια χαμηλόμισθων, θα χρειαστεί να δαπανήσει έως και δέκα μισθούς το χρόνο, εκτινάσσοντας το συνολικό έξοδο έως και τις 6.000 ευρώ.

Οι γνώστες του

real estate πάντως, ισχυρίζονται ότι η οικονομική κρίση έχει ρίξει τις τιμές σε λογικά επίπεδα και έχει περιορίσει σημαντικά φαινόμενα ιδιοκτητών που νοίκιαζαν διαμερίσματα – «στάβλους» σε τιμές βίλας. «Η πτώση στις τιμές στις γκαρσονιέρες κυμαίνεται από 10% μέχρι 20% ανάλογα την περιοχή. Ενώ πέρυσι δεν έβρισκες γκαρσονιέρα με λιγότερα από 250 ευρώ, σήμερα μπορείς να βρεις και με 200 ευρώ ακόμη και στους ακριβούς νομούς», δηλώνει στην «Ε» ο μεσίτης κ. Κοσμάς Θεοδωρίδης.

Το μέσο κόστος για μία γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 120 έως 180 ευρώ, για ένα δυάρι από 200 έως 350 ευρώ και για ένα τριάρι από 300 έως 550 ευρώ, βάσει των στοιχείων του προέδρου Κτηματομεσιτών Ελλάδας, Γιάννη Ρεβύθη. Τα πιο ακριβά ενοίκια απαντώνται σε Αθήνα-Πειραιά-Θεσσαλονίκη, ακολουθούν Ιωάννινα-Τρίκαλα-Λάρισα, ακριβή παραμένει η Κρήτη, ενώ πιο οικονομική είναι η μετανάστευση ενός φοιτητή σε Κομοτηνή-Αλεξανδρούπολη-Καβάλα. Ενδεικτικά, οι τιμές σε Ρέθυμνο, Ηράκλειο και Χανιά για μία γκαρσονιέρα κυμαίνεται από 200 έως 300 ευρώ και για ένα δυάρι από 280 έως 380 ευρώ.

Το Κέντρο Προστασίας Καταναλωτών συμβουλεύει τους φοιτητές και τους γονείς τους, να ελέγξουν την τοποθεσία του σπιτιού, τη γειτονιά και τι παρέχει αυτή (super market, τράπεζες, τακτική αστική συγκοινωνία, πρόσβαση στην πανεπιστημιούπολη κλπ), να διαπιστώσουν αν υπάρχουν τυχόν βλάβες και να τις επισημάνουν στον ιδιοκτήτη, ώστε να τις διορθώσει πριν αρχίσουν να κατοικούν στο σπίτι, αλλά και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις διαπραγματεύσεις με τον ιδιοκτήτη για το μίσθωμα.

Πηγή: Ελλάδα

Keywords
Τυχαία Θέματα