ΔΕΣΦΑ: Ολοκληρώθηκε η πρώτη σημαντική αποκρατικοποίηση

Απεδέχθη ομόφωνα το Διοικητικό Συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ την βελτιωμένη προσφορά της Socar, ύψους 400 εκ. €., που αφορά στο 66% της ΔΕΣΦΑ, δηλαδή το 31% για το ΤΑΙΠΕΔ και 35% για τα ΕΛΠΕ ενώ αύριο πρόκειται να συνεδριάσει το Δ.Σ. των ΕΛ.ΠΕ. για να δώσει την έγκρισή του.

Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, «το ΤΑΙΠΕΔ με μεγάλη ικανοποίηση υποδέχεται την Socar στην

Ελληνική αγορά, ως ένα πολύ σοβαρό και στρατηγικό εταίρο, που θα συμβάλει καθοριστικά στην ανάπτυξη της οικονομίας μας.

Τα οφέλη που μελλοντικά θα προκύψουν, είναι πολλαπλάσια, τόσο για τον Έλληνα καταναλωτή, όσο και για την ανταγωνιστικότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας».

Μετά την ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΔΕΣΦΑ, ξεκινούν οι διαδικασίες για ΑΔΜΗΕ και ΕΛΠΕ με στόχο να έχουν προκηρυχθεί το φθινόπωρο ή το αργότερο ως το τέλος του έτους, όπως επιτάσσει και η τρόικα.

Τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα που έχει θέσει η τρόικα

Η τρόικα επιμένει στον πλήρη ιδιοκτησιακό διαχωρισμό του ΑΔΜΗΕ από τη ΔΕΗ, που να έχει μάλιστα ολοκληρωθεί ως το β’ 3μηνο του 2014, προκειμένου να διευκολυνθεί η πώληση της μητρικής εταιρείας.

Τα χρονοδιαγράμματα του μνημονίου είναι ασφυκτικά, καθώς η ΔΕΗ θα πρέπει το αργότερο ως το Σεπτέμβριο του 2013, να δημοσιεύσει διεθνή πρόσκληση ενδιαφέροντος. Παράλληλα σε συνεργασία με τους συμβούλους της πρέπει να κάνει έρευνα αγοράς στο εξωτερικό για να διερευνήσει αν υπάρχει ενδιαφέρον.

Όσο για τα ΕΛΠΕ, η διαδικασία θα αρχίσει να “τρέχει” μόλις κλείσει το θέμα του ΔΕΣΦΑ, όπου κατέχει το 35%. Τα χρήματα που θα πάρουν με την ολοκλήρωση της εξαγοράς του ΔΕΣΦΑ θα αυξήσουν και τη δική τους αξία. Η προκήρυξη για τα ΕΛ.ΠΕ. τοποθετείται στο δ’ 3μηνο του 2013, και η υποβολή των προσφορών στο γ’ 3μηνο του 2014.

πηγή:protothema.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα