Διαβάστε εδώ τις τελευταίες εξελίξεις για την Ουκρανία (Συνεχή Ενημέρωση)

22:23 Δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πολεμικά πλοία εμφανίστηκαν στις ακτές κοντά στη Σεβαστόπολη, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ

Δύο ρωσικά ανθυποβρυχιακά πλοία εντοπίστηκαν να πλέουν ανοιχτά των ουκρανικών ακτών κοντά στη Σεβαστούπολη, παραβιάζοντας τη συνθήκη της ναυτικής βάσης, μεταδίδει το πρακτορείο Ιντερφάξ επικαλούμενο ουκρανική στρατιωτική πηγή.

Η Ουκρανία έθεσε τις ένοπλες δυνάμεις της σε κατάσταση μάχης σήμερα και προειδοποίησε τη Ρωσία ότι οποιαδήποτε στρατιωτική επέμβαση στην χώρα θα οδηγήσει

σε πόλεμο.

Έπειτα από μία συνάντηση διάρκειας τριών ωρών και πλέον με τους αρχηγούς ασφαλείας και άμυνας, ο μεταβατικός πρόεδρος Αλεξάντερ Τουρτσίνοφ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για αυτό που χαρακτήρισε ρωσική επίθεση εναντίον της χώρας του.

Ο πρωθυπουργός Αρσένι Γιατσενιούκ, ο οποίος εμφανίστηκε στο πλευρό του Τουρτσίνοφ, είπε ότι έχει προειδοποιήσει τη Ρωσία να αποσύρει τα στρατεύματά της και να τα ανακατευθύνει στη βάση της Κριμαίας κατά τη διάρκεια μιας τηλεφωνικής συνομιλίας με τον πρωθυπουργό της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και κάλεσε το Κρεμλίνο σε συνομιλίες.

«Η στρατιωτική επέμβαση θα συνιστούσε την έναρξη του πολέμου και τον τερματισμό οποιασδήποτε μορφής σχέσεων μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρωσίας» δήλωσε ο Γιατσένιουκ στους δημοσιογράφος.

Ταυτόχρονα ο πρόεδρος Τουρτσίνοφ ανακοίνωσε ότι η Ουκρανία έχει ενισχύσει την προστασία των πυρηνικών εγκατάστασεων της χώρας και των στρατηγικών θέσεων.

21:46 Ντέιβιντ Κάμερον: «Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία.»

«Η Βρετανία παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ουκρανία με πολύ μεγάλη ανησυχία», αυτό δήλωσε το βράδυ του Σάββατου ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον.

Επιπλέον επεσήμανε πως «σήμερα το απόγευμα, ενόψει της σοβαρότητας των γεγονότων που εκτυλίσσονται εκεί και μετά τη απόφαση του Ρωσικού Κοινοβουλίου να εγκρίνει τη ρωσική στρατιωτική επέμβαση, το Ηνωμένο Βασίλειο κάλεσε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ»

Επίσης ο βρετανός πρωθυπουργός τόνισε πως «δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία για εξωτερική στρατιωτική επέμβαση στην Ουκρανία».

Πρόκειται για θέση της Βρετανίας που όπως τόνισε ο Ντέιβιντ Κάμερον το βράδυ του Σαββάτου την επεσήμανε και στον Ρώσσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην τηλεφωνική συνομιλία που είχαν την Παρασκευή.

«Ο καθένας θα πρέπει να σκεφτεί προσεκτικά τις πράξεις του και να δουλέψει ώστε να μειωθεί και όχι να κλιμακωθεί η ένταση. Ο κόσμος παρακολουθεί» καταλήγει η δήλωση του Βρετανού πρωθυπουργού.

21:45 «Πραγματική η απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία» της Ουκρανίας δηλώνει ο πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ

Η απόφαση του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας της Ρωσίας να δώσει το πράσινο φως για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «συνιστά πραγματική απειλή για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ουκρανίας» εκτίμησε σήμερα ο πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Ο επικεφαλής του γαλλικού Κράτους «εκτίμησε ότι πρέπει να γίνουν τα πάντα για να αποφευχθεί μία εξωτερική επέμβαση και οι κίνδυνοι μιας κλιμάκωσης εξαιρετικά επικίνδυνης» σύμφωνα με ένα δελτίο τύπου της γαλλικής προεδρίας. Η ανακοίνωση του Ολάντ ακολουθεί τη συνομιλία που είχε σήμερα με τον πρωθυπουργό της Πολωνίας Ντόναλντ Τουσκ, διευκρινίζεται στο δελτίο τύπου.

Οι δύο άνδρες «μοιράστηκαν την πλέον έντονη ανησυχία τους» μπροστά στην κατάσταση που έχει προκαλέσει η απόφαση της ρωσικής Άνω Βουλής.

Ο Γάλλος πρόεδρος «χαιρέτισε την κοινή δράση της Πολωνίας, της Γερμανίας και της Γαλλίας» για έξοδο από την κρίση και «κάλεσε σε μία ταχεία και συντονισμένη ευρωπαϊκή δράση κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών την 3η Μαρτίου».

21:21 Ανησυχία εκφράζει ο γ.γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι-μουν, για την Ουκρανία και ζητά σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας

Την ανησυχία του για τα «σοβαρά εν εξελίξει γεγονότα» στην Ουκρανία εξέφρασε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι-μουν, λίγο πριν την έναρξη της έκτακτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Με δήλωση του εκπροσώπου του, ο γ.γ. του διεθνούς οργανισμού αναφέρει ότι «παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς» τις εξελίξεις, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων στην Κριμαία και «ανησυχεί σοβαρά για την επιδείνωση της κατάστασης».

Ο γγ του ΟΗΕ επαναλαμβάνει την έκκλησή του για «πλήρη σεβασμό και διατήρηση της ανεξαρτησίας, της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας». Επίσης, ζητά την «άμεση αποκατάσταση της ηρεμίας και την άμεση έναρξη διαλόγου μεταξύ όλων των ενδιαφερομένων για την επίλυση της τρέχουσας κρίσης».

Τέλος, υπογράμμισε ότι ο γγ των Ηνωμένων Εθνών θα μιλήσει σύντομα με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για την κατάσταση στην Ουκρανία.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του γγ, ο Μπαν Κι-μουν είναι έτοιμος να ταξιδέψει προς την Ευρώπη, ενώ έχει ζητήσει από τον αναπληρωτή γενικό γραμματέα να παραστεί στη σημερινή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας για να ενημερώσει τα μέλη του Συμβουλίου σχετικά με τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

21:17 Ουκρανία: Οι εθνικιστές καλούν σε γενική κινητοποίηση

Το ουκρανικό εθνικιστικό κόμμα Σβομπόντα (Ελευθερία) και το ακροδεξιό κόμμα Πράβι Σέκτορ (Δεξιός Τομέας), που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή των κινητοποιήσεων στην Ουκρανία, κάλεσαν σήμερα σε «γενική κινητοποίηση» μετά την έγκριση στη Ρωσία της ανάπτυξης στρατιωτικών δυνάμεων στην Κριμαία.

«Αυτός είναι ο πόλεμος! Η ουκρανική κοινωνία πρέπει να κινητοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό» ανέφερε το Σβομπόντα σε μία ανακοίνωση όπου καλούσε τον μεταβατικό πρόεδρο Αλεξάντρε Τουρτσίνοφ να θεωρήσει ότι η χώρα βρίσκεται «σε εμπόλεμη κατάσταση» και να «ξεκινήσει μια γενική κινητοποίηση».

Το κόμμα Δεξιός Τομέας, ένα ακροδεξιό κόμμα που πρωταγωνίστησε κατά τη διάρκεια των φονικών συγκρούσεων μεταξύ των διαδηλωτών και της αστυνομίας τις τελευταίες αυτές εβδομάδες στο Κίεβο κάλεσε, από την πλευρά του, τους υποστηρικτές του να «κινητοποιηθούν και να πάρουν επειγόντως τα όπλα» μπροστά στο ενδεχόμενο μιας στρατιωτικής επέμβασης της Μόσχας.

20:56 Αμερικανικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές για τις επιλογές της Ουάσιγκτον μετά την απόφαση της ρωσικής “Ανω Βουλής για στρατιωτική δράση στην Ουκρανία

Ερωτήματα θέτουν αμερικανικά ΜΜΕ και πολιτικοί αναλυτές για τις επιλογές που έχει μπροστά της η Ουάσιγκτον, μετά την απόφαση της ρωσικής “Ανω Βουλής να δώσει το πράσινο φως στον πρόεδρο Πούτιν να προχωρήσει σε στρατιωτική επέμβαση στην Κριμαία της Ουκρανίας.

Ορισμένοι αναλυτές επικαλούνται την περίπτωση της Συρίας, όταν ο πρόεδρος Ομπάμα και οι συνεργάτες του, είχαν ανεβάσει τους τόνους και ετοιμάζονταν για στρατιωτική επιχείρηση κατά του συριακού καθεστώτος, ενώ στο τέλος «υποχώρησαν», όπως υποστηρίζεται, «συμβιβαζόμενοι» με τον Πούτιν και τον “Ασαντ.

Επίσης, διατυπώνεται η άποψη ότι ο πρόεδρος Ομπάμα «βιάστηκε» να μιλήσει χθες το βράδυ, προειδοποιώντας τη Μόσχα για συνέπειες και κόστος για οποιαδήποτε στρατιωτική παρέμβαση στην Ουκρανία.

Στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη έχει προγραμματιστεί έκτακτη συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών για τις 21.00 (ώρα Ελλάδας), μετά από βρετανικό αίτημα. Σύμφωνα με διπλωματικούς κύκλους, κατά την αποψινή συνεδρίαση του Σώματος δεν αναμένεται να ληφθεί οποιαδήποτε απόφαση.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Ρωσίας στον ΟΗΕ, πρέσβης Βιτάλη Τσούρκιν, με χθεσινοβραδινές δηλώσεις του, έκανε αναφορά σε «υφιστάμενες συμφωνίες» μεταξύ Μόσχας-Κιέβου και σημείωσε ότι «εμείς ενεργούμε στο πλαίσιο των εν λόγω συμφωνιών».

20:50 Το Λονδίνο κάλεσε τον Ρώσσο πρεσβευτή στο Βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών για να του εκφράσει την έντονη ανησυχία του

Το Βρετανικό υπουργείο εξωτερικών κάλεσε τον Ρώσο Πρεσβευτή που υπηρετεί στο Λονδίνο για να του εκφράσει τις έντονες ανησυχίες της βρετανικής κυβέρνησης για τις εξελίξεις στην Ουκρανία.

Παράλληλα το Ηνωμένο Βασίλειο καλεί το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών σε κατεπείγουσα συνεδρίαση για να δει πως θα αντιμετωπιστεί η κατάσταση. Την ίδια στιγμή ο βρετανός υπουργός εξωτερικών Γουίλιαμ Χέιγκ με νεότερη του ανακοίνωση εξέφρασε την έντονη ανησυχία του για «την κλιμάκωση της κρίσης στην Ουκρανία» αλλά και «την έντονη αντίθεση της Βρετανίας για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στο έδαφος της χώρας».

Αύριο εξάλλου, εκτός απροόπτου, ο Γουίλιαμ Χέιγκ αναμένεται να «ταξιδέψει στην Ουκρανία όπου θα έχει συνομιλίες με τους επικεφαλής της προσωρινής Ουκρανικής κυβέρνησης, σε μια ύστατη προσπάθεια να βρεθεί διπλωματική λύση και να αποκλιμακωθεί η ένταση που έχει δημιουργηθεί», ανακοίνωσε το βρετανικό υπουργείο εξωτερικών νωρίτερα.

20:37 Έκτατη συνεδρίαση τη Δευτέρα των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Κάθριν Άστον.

Η «Άστον συγκαλεί ένα έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών με θέμα τις εξελίξεις στην Ουκρανία τη Δευτέρα 3 Μαρτίου. Η συνεδρίαση θα ξεκινήσει στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανακοίνωσε η ίδια στο λογαριασμό της στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter.

Η συνεδρίαση της Δευτέρας θα είναι η δεύτερη των επικεφαλής της διπλωματίας των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αφιερωμένη στην κατάσταση στην Ουκρανία σε διάστημα μικρότερο των 2 εβδομάδων. Στις 20 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ είχαν αποφασίσει τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων και τη μη χορήγηση βίζας στα πρόσωπα εκείνα που θεωρούνταν υπεύθυνα για τα επεισόδια βίας που συντάρασσαν την χώρα.

Νωρίτερα σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης είχε δηλώσει ότι οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία.

«Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε η πηγή αυτή που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

20:24 Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία δηλώνει το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Σε δηλώσεις που έκανε αργότερα στη ρωσική κρατική τηλεόραση, ο Πεσκόφ προσέθεσε ότι το Κρεμλίνο ελπίζει πάντα ότι η κατάσταση στην Ουκρανία θα βελτιωθεί.

Ο πρόεδρος «φυσικά θα αποφασίσει λαμβάνοντας υπόψη του την εξέλιξη της κατάστασης. Πρέπει να ελπίζουμε ότι η κατάσταση δεν θα εξελιχθεί σύμφωνα με το σενάριο που βρίσκεται τώρα σε εξέλιξη με μια απειλή εναντίον των Ρώσων της Κριμαίας» προσέθεσε ο Πεσκόφ.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.

20:13 Έκτακτη επίσκεψη Ευ.Βενιζέλου στην Ουκρανία

Εκτάκτως μεταβαίνει αύριο στην Ουκρανία ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ.Βενιζέλος. Πρώτος σταθμός του Έλληνα αξιωματούχου και προεδρεύοντος του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων θα είναι η Μαριούπολη, όπου θα συναντηθεί με εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας και στη συνέχεια θα μεταβεί αεροπορικά στο Κίεβο, για επαφές με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας.

Όπως σημειώνεται σχετικά από πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών, όλο το τελευταίο διάστημα ο κ. Βενιζέλος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με την ύπατο αξιωματούχο βαρώνη “Αστον, Ευρωπαίους ομολόγους του και άλλους διεθνείς παράγοντες επιρροής στην περιοχή.

19:53 Βρετανία: Η απόφαση της ρωσικής Βουλής, μία «απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία» της Ουκρανίας δηλώνει ο υπουργός Εξωτερικών Ουίλιαμ Χέιγκ

Ο υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ουίλιαμ Χέιγκ εξέφρασε σήμερα την εκτίμηση ότι η απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να επιτρέψει «μία στρατιωτική δράση στο έδαφος της Ουκρανίας» συνιστά «μία απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία» της χώρας.

«Είμαι πολύ ανήσυχος από την κλιμάκωση των εντάσεων στην Ουκρανία και την απόφαση του ρωσικού κοινοβουλίου να επιτρέψει μία στρατιωτική δράση στο ουκρανικό έδαφος ενάντια στην θέληση της ουκρανικής κυβέρνησης. Αυτή η δράση συνιστά μία απειλή δυνητικά σοβαρή για την κυριαρχία, την ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας» δήλωσε σε δελτίο τύπου.

Ο Χέιγκ ανέφερε πως επικοινώνησε με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ παροτρύνοντάς τον να προχωρήσει στα βήματα εκείνα με στόχο την αποκλιμάκωση της κατάστασης και επίσης κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας για να του εκφράσει την ανησυχία της Βρετανίας.

«Καταδικάζουμε οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια εναντίον της Ουκρανίας» σημείωσε ο ίδιος.

Συνέστησε μάλιστα στους Βρετανούς πολίτες να εγκαταλείψουν την Κριμαία με κάθε μέσο.

19:22 Έκτατη συνεδρίαση τη Δευτέρα των υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Ουκρανία

Οι υπουργοί Εξωτερικών των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συνεδριάσουν εκτάκτως τη Δευτέρα για να συζητήσουν την κατάσταση στην Ουκρανία, ανακοίνωσε σήμερα ένας Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Οι υπουργοί των 28 κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα συναντηθούν τη Δευτέρα στη 13:00 (ώρα Βρυξελλών, 14:00 ώρα Ελλάδας)» ανέφερε η πηγή αυτή που δεν ήθελε να κατονομαστεί.

19:12 Δεν υπάρχει ακόμη απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν για ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία δηλώνει το Κρεμλίνο

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δεν έχει ακόμη λάβει απόφαση για την αποστολή ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος τύπου του, Ντμίτρι Πεσκόφ, λίγο μετά το πράσινο φως που έδωσε η ρωσική γερουσία σε μια έκτακτη συνεδρίαση.

Η απόφαση ανάπτυξης ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία «αποτελεί την άποψη του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας (της Γερουσίας). Ο πρόεδρος αποφασίζει. Προς το παρόν δεν υπάρχει καμία απόφαση για κάτι τέτοιο» τόνισε ο Πεσκόφ σε δηλώσεις που μετέδωσε το πρακτορείο Ria Novosti.

Νωρίτερα ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Γκριγκόρι Καρασίν είχε δηλώσει ότι η απόφαση της Άνω Βουλής να δώσει το πράσινο φως για την ανάπτυξη ρωσικών στρατευμάτων, όπως είχε ζητήσει ο Βλαντίμιρ Πούτιν, δε σημαίνει ότι θα εφαρμοστεί σύντομα.

«Η συναίνεση την οποία ο πρόεδρος έλαβε δε σημαίνει κυριολεκτικά ότι θα κάνει χρήση αυτού του δικαιώματος σύντομα» είπε ο Καράσιν.

18:51 Ενέκρινε η ρωσική Άνω Βουλή τη χρήση ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας

ΜΟΣΧΑ, 01.03.2014 – Ενέκρινε η ρωσική Άνω Βουλή τη χρήση ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας (Άνω Βουλή) επέτρεψε με ομόφωνη απόφαση τη χρήση των ενόπλων δυνάμεων της χώρας στο έδαφος της Ουκρανίας, ικανοποιώντας το σχετικό αίτημα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.

Όπως επισημαίνεται στη σχετική απόφαση αυτό γίνεται «με αφετηρία τα συμφέροντα ασφαλείας των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων και του στρατιωτικού σώματος, που σταθμεύει στο έδαφος της Ουκρανίας».

Το αίτημα, που ικανοποιήθηκε προβλέπει άδεια χρήσης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων «έως την ομαλοποίηση της κοινωνικο-πολιτικής κατάστασης στη χώρα αυτή». Στο σχετικό έγγραφο, που δόθηκε στη δημοσιότητα αναφέρεται μόνο η χερσόνησος της Κριμαίας ως προορισμός των ρωσικών δυνάμεων και η συζήτηση και ψηφοφορία στην Άνω Βουλή προβλήθηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη ρωσική τηλεόραση.

Το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας επεσήμανε ότι η άρνηση υλοποίησης της συμφωνίας της 21ης Φεβρουαρίου για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στην Ουκρανία αποτελεί πραγματική απειλή αιματοχυσίας στις ανατολικές και νότιες περιοχές της Ουκρανίας και ανθρωπιστικής καταστροφής σε ολόκληρη τη χώρά.

Ο νόμιμος πρόεδρος της Ουκρανίας Βίκτορ Γιανουκόβιτς υποστήριξε με μήνυμά του προς τη ρωσική Βουλή την πολύπλευρη βοήθεια και την υπεράσπιση των κατοίκων της Κριμαίας. Ο Β.Γιανουκόβιτς υπογραμμίζει την ανάγκη να γίνει σεβαστή η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και εκφράζει την ανησυχία του για την ασφάλεια του πληθυσμού της χώρας, τονίζοντας την παρανομία των ενεργειών όσων κατέλαβαν βίαια την εξουσία στην Ουκρανία.

18:37 Έκτακτη σύγκληση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ απόψε με αντικείμενο την Ουκρανία

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα πραγματοποιήσει μια νέα συνεδρίαση κεκλεισμένων των θυρών απόψε στη Νέα Υόρκη με αντικείμενο την κατάσταση στην Ουκρανία και την Κριμαία, δήλωσαν διπλωμάτες.

Η συνεδρίαση αυτή, η δεύτερη που συγκαλείται εκτάκτως σε διάστημα 2 ημερών, για το θέμα αυτό θα ξεκινήσει στις 14:00 (ώρα Νέα Υόρκης, 21:00 ώρα Ελλάδας) και θα συμμετάσχουν οι πρεσβευτές των 15 χωρών μελών του ΣΑ, μετά από αίτημα της Βρετανίας.

Ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ ματαιώνει την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης

Ο ειδικός απεσταλμένος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στην Ουκρανία δήλωσε σήμερα ότι ματαίωσε την αποστολή του στην Κριμαία εξαιτίας της έντασης που έχει προκύψει και καθιστά οποιαδήποτε επίσκεψη σε αυτήν την περιοχή αδύνατη, όπως ζητήθηκε από τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν Γκι Μουν.

Ο Ρόμπερτ Σέρι έκανε την παραπάνω ανακοίνωση λίγο πριν την έγκριση της αποστολής ρωσικών στρατευμάτων στην Κριμαία από το Συμβούλιο της Ομοσπονδίας. Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είχε ζητήσει από την Άνω Βουλή να εγκρίνει το σχέδιο αυτό, την ώρα που η κατάσταση στην Κριμαία κλιμακώνεται .

Μετά από μία έκτακτη σύσκεψη κεκλεισμένων των θυρών στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ χθες, ο Μπαν Γκι Μουν είχε δώσει εντολή στον Σέρι να επιστρέψει στην Κριμαία με αποστολή να συμβάλει στην αποκλιμάκωση της έντασης.

«Είχα επαφές έκτοτε με τις αρχές της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και κατέληξα στο συμπέρασμα ότι μία επίσκεψη στην Κριμαία σήμερα δεν είναι δυνατή» υπογράμμισε ο Σέρι σε μία ανακοίνωση από το Κίεβο.

«Έτσι επιστρέφω στη Γενεύη όπου θα δώσω αναφορά αύριο (Κυριακή) στο γενικό γραμματέα της αποστολής μου και θα τον συμβουλευτώ για τα επόμενα βήματα» προσέθεσε ο ίδιος.

Keywords
ουκρανια, ντμίτρι μεντβέντεφ, εν λόγω, ρωσία, οηε, φως, γαλλια, βουλη, δραση, διαδηλωσεις, μμε, νέα, ελλαδα, λύση, υπουργοι, twitter, σημαίνει, βενιζελος, ουίλιαμ, μοσχα, ψηφοφορία, γκι, Καθεδρικός του Αγίου Βασιλείου, αλλαγη ωρας, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, ομπαμα, τελος του κοσμου, αλλαγη ωρας 2013, κοινωνια, ρωσία, το θεμα, αδεια, εδρα, ηγεσια, ηνωμενο βασιλειο, θεμα, λονδινο, μμε, οηε, πλαισιο, ρωσικα, σημερινη, τηλεοραση, φως, ωρα, αεροπορικα, εβδομαδες, βιταλη, βοηθεια, βραδυ, βρισκεται, γινει, γινεται, γκι, γουιλιαμ, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, δωσει, δοθηκε, εγγραφο, εδαφος, ειπε, υπαρχει, εκτιμηση, ενεργεια, εν λόγω, εξελιξη, επικοινωνια, ευρωπη, ζητα, ιδια, υφυπουργος, κιεβο, κομμα, λύση, μοσχα, νεα υορκη, ντμίτρι μεντβέντεφ, παντα, ουασιγκτον, πηγη, πλοια, πουτιν, σεναριο, σερι, συζητηση, συνεχεια, συντομα, σχεδιο, υπουργειο εξωτερικων, χερσονησος, ψηφοφορία, ασφαλεια, βηματα, επεισοδια, χωρα, υπουργειο, μπροστα, ουίλιαμ, πηγες, σημαίνει
Τυχαία Θέματα