Ελαστικότερα μέτρα για την τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες

Νέα διευκρινιστική εγκύκλιο για επιμέρους ζητήματα, που θα ελαστικοποιούν τους όρους τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων από τους αγρότες πρόκειται να εκδώσει -ενδεχομένως και τη Δευτέρα- το υπουργείο Οικονομικών, όπως προανήγγειλε σήμερα από την 25η Agrotica ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης.
Σε δηλώσεις του, κ. Τσαυτάρης επεσήμανε ότι ο διάλογος με τους αγρότες είναι συνεχής και δεν σταματά ποτέ. «Είμαστε στην ίδια πλευρά με τους αγρότες. Ο διάλογος είναι διαρκής», ανέφερε.
Διαβεβαίωσε ακόμη ότι λαμβάνονται

υπ” όψη στην τελική διαμόρφωση όλα τα ζητήματα που θέτουν οι παραγωγοί, ενώ επανέλαβε ότι το μέτρο της τήρησης βιβλίων εσόδων-εξόδων είναι σωστό και θα λύσει πολλά προβλήματα.
«Το ζητούν και οι ίδιοι οι αγρότες, οι 100.000 αγρότες που ήδη το εφαρμόζουν, γιατί θα λύσει πολλά προβλήματα, όπως των “ελληνοποιήσεων’, των πλαστών τιμολογίων, των υπερβολών στην επιστροφή ΦΠΑ και της ορθής επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαιοειδών», εξήγησε.
Χαρακτήρισε επίσης «πολύ σημαντικό το γεγονός ότι το υπουργείο Οικονομικών έκανε αποδεκτό ότι η τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων θα γίνεται μεν, απλοποιημένη δε και οι αγρότες με χαμηλά εισοδήματα θα τα ενημερώνουν μία φορά το χρόνο και όσοι έχουν υψηλά εισοδήματα μία ή δύο φορές το χρόνο.
Εστιάζοντας ειδικότερα, στα θέματα που τού έθεσαν οι αγρότες στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Θεσσαλονίκη και τα οποία όπως είπε, έγιναν αποδεκτά, ο υπουργός σημείωσε ότι σε ό,τι αφορά το θέμα του κατώτατου ορίου εισοδήματος για την τήρηση βιβλίων και στοιχείων, επανεξετάζεται το αφορολόγητο όριο. «Δεν πρέπει να είμαστε τόσο αυστηροί με το όριο αυτό. Ζητήσαμε ένα εύρος συν – πλην από το όριο των 10.000 ευρώ, ένα εύρος για παράδειγμα 500-800 ευρώ. Αυτό θα το αποφασίσει το υπουργείο Οικονομικών, το οποίο δέχτηκε αυτό το αίτημα», ανέφερε.
Περαιτέρω οι αγρότες ανέφεραν ότι εάν τα βιβλία εσόδων-εξόδων μείνουν ως βιβλία εσόδων-πληρωμών, τότε μένουν έξω κάποιες δαπάνες του γεωργού, όπως μεταξύ άλλων απόσβεση μηχανημάτων και παγίων. Δεδομένου ότι το αίτημά τους να θεωρούνται και αυτά έξοδα, είναι λογικό, το υπουργείο Οικονομικών αποφάσισε να το κάνει και αυτό αποδεκτό, ανέφερε ο κ. Τσαυτάρης.
Για το θέμα του πετρελαίου, κάποιοι αγρότες, σύμφωνα με τον υπουργό, δεν έχουν δικό τους μηχάνημα για να οργώσουν το χωράφι τους και τη δουλειά αυτή την αναθέτουν σε κάποιον άλλο, χωρίς ωστόσο να μπορούν να το αποδείξουν. Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Τσαυτάρης τόνισε ότι αυτός που οργώνει το χωράφι θα πρέπει να παρέχει δελτίο παροχής υπηρεσιών και να το εντάξει στα βιβλία εσόδων-εξόδων έτσι ώστε να του δικαιολογηθεί το πετρέλαιο που χρησιμοποίησε για δουλειά συναδέλφου του, ή θα πρέπει ο ίδιος ο γεωργός που προσέλαβε τον προαναφερόμενο, να ενσωματώσει την απόδειξη στα δικά του βιβλία εσόδων-εξόδων.
Σχετικά με το θέμα του ΦΠΑ, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ανέφερε ότι πολλοί αγρότες που ανήκουν σε ομάδες ή συνεταιρισμούς δίνουν τα προϊόντα τους ώστε να τα διαχειριστεί η ομάδα ή ο συνεταιρισμός, όπως και τις πωλήσεις και το ΦΠΑ. «Άρα εμείς προτείνουμε να αφεθεί η διαχείριση του ΦΠΑ στην ομάδα για λογαριασμό των μελών της, κάτι που αντιμετωπίζει θετικά το υπουργείο Οικονομικών», επεσήμανε.
Συλλαλητήριο και πορεία αγροτών
Στο μεταξύ, εντός των εγκαταστάσεων του Διεθνούς Εκθεσιακού Κέντρου Θεσσαλονίκης, όπου διεξάγεται η 25η Agrotica, βρίσκονται εκατοντάδες αγρότες, που συμμετέχουν στο πανελλαδικό παναγροτικό συλλαλητήριο, φωνάζοντας συνθήματα κατά της ακολουθούμενης πολιτικής.
Η πορεία ξεκίνησε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι από το Άγαλμα του Βενιζέλου. Οι διαμαρτυρόμενοι εκφράζουν την αντίθεσή τους στην τήρηση βιβλίων εσόδων-εξόδων από όσους έχουν τζίρο κάτω των 40.000 ευρώ και -μεταξύ άλλων– ζητούν αφορολόγητο οικογενεικό εισόδημα 20.000 ευρώ, που θα προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε παιδί.
Επιπλέον, ζητούν να μπει «φρένο» στις δικαστικές διώξεις των αγροτών που δεν μπορούν να πληρώσουν τα χρέη τους στην εφορία, να μην γίνει κανένας πλειστηριασμός σπιτιού ή χωραφιού συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 300.000 ευρώ, διαγραφή κάθε ποσού που αντιστοιχεί σε ανατοκισμό και κεφαλαιοποίηση τόκων από το συνολικό ποσό των οφειλών των αγροτών προς τις τράπεζες και κούρεμα 30% των δανείων μέχρι 200.000 ευρώ. Ζητούν τέλος μείωση του κόστους παραγωγής (π.χ αφορολόγητο πετρέλαιο και νυχτερινό ρεύμα) και ενίσχυση της κτηνοτροφίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα