«Εν αναμονή» από την ομάδα «Σκούνα και αερικά» [βίντεο]

Η έκθεση της εικαστικής ομάδας «Σκούνα και Αερικά» με τίτλο «εν άναμονή» στο πολυχώρο «Βρυσάκι» στην Πλάκα, πίσω από την στοά του Αττάλου, στην αρχαία αγορά, κάτω από την Ακρόπολη, ανέδειξε την αισθητική του λιτού, το «πολύτιμο» των φυσικών υλικών.

Τα χειροποίητα καράβια που επιμελείται η Δήμητρα Σωτηριάδου και οι κούκλες της Γιούλης Σπανού, συνυπάρχουν στο χώρο δημιουργώντας μια διάθεση επικοινωνίας στον επισκέπτη.

Καράβια από ξύλα, πρόκες, σκουριές, σχοινιά, λιόπανα αντανακλούν την δυναμική της εποχής

μας σαν «κόντρα στο κύμα». Γιατί καράβι είναι ταξίδι, διαφυγή, τρόπος ζωής. Τα πάντα καράβι. Γιατί όχι; Ακόμα και μια παλιά καρέκλα του μπάρμπα Νικόλα από τη Λευκάδα, δεν πετάχτηκε. Έγινε καράβι για «να μην τα σβήσει ο χρόνος».

Συνεπιβάτες στα καράβια τα αερικά. Όση ώρα καθηλωμένες βρίσκονται σαν σε άμπωτη οι σκούνες, περιμένοντας το κύμα, την κίνηση για το νέο τους ταξίδι, τα αερικά άλλοτε διαμαρτύρονται, φωνάζουν, κουβεντιάζουν, ώσπου σκορπούν αέρα ελευθερίας. Κούκλες από χαρτί πλασμένες στο χέρι παίζουν με συναισθήματα και καταγράφουν χαρακτήρες. Κούκλες με κλεισμένα μάτια αποτυπώνουν την πρωταρχική και κύρια ανάγκη «ελεύθεροι πολίτες».

Ο προβληματισμός ισορροπεί με τη γαλήνη των αυγουστιάτικων λουλουδιών, που έχουν εγκλωβιστεί στα πανιά – δίχτυα ελιάς. Αλλά και η υφάντρα τύχη στα πανιά της σκούνας δηλώνει ότι στα αμπάρια του το καράβι μεταφέρει ακόμα και τη δαντέλα της γιαγιάς Ελένης. Σαν την υφάντρα γυναίκα της Κρήτης που με μοναδικό τρόπο μετέτρεπε τη χαρά και τη λύπη σε έργα τέχνης.

Κανένας προορισμός των καραβιών όμως δεν είναι εύκολος. Από σάραντα κύματα περνούν τα «πειρατικά» γιατί όπως λέει ο Ανδρέας Κάλβος, «θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία». Αλλά και η κούκλα χωρίς στόμα, τυλιγμένη με συρματόπλεγμα από την κορυφή ως τα νύχια – αντί για κάβο – που δένει το καράβι «FREE GREECE» δείχνει την περιπέτεια που περνά η χώρα μας στους καιρούς των μνημονίων.

Μια χώρα που μαζί με τους πολίτες της, που αναζητά την ελευθερία της, το ήρεμο και δημιουργικό λιμάνι… ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ, λοιπόν της άνοιξης, της ελευθερίας ατομικής και συλλογικής.

Δείτε το βίντεο:

Keywords
Τυχαία Θέματα