Έρευνα – σοκ του ΟΟΣΑ: Γιατί δεν πέφτουν οι τιμές

Έκθεση του ΟΟΣΑ αποκαλύπτει 555 νομοθετικούς περιορισμούς, που κρατούν ψηλά τις τιμές στην ελληνική αγορά εν μέσω κρίσης και δεν επιτρέπουν να λειτουργήσει ο ανταγωνισμός.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή», υπό καθεστώς «ομηρίας» βρίσκονται, μεταξύ άλλων, το ψωμί, το γάλα, τα απορρυπαντικά, τα φάρμακα, τα καύσιμα, τα βιβλία και άλλα είδη πρώτης ανάγκης.

Το τελικό κείμενο της έκθεσης αναμένεται να παραδοθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης εντός των επόμενων ημερών και σε

αυτή αναμένεται να στηριχθεί νόμος, που θα προβλέπει κατάργηση του συνόλου των εμποδίων για την ομαλή λειτουργία της αγοράς.

Η «σκούπα» αναμένεται να ξεκινήσει από τις τιμές, θα συνεχίζει στις υπηρεσίες και θα φτάσει μέχρι την κατάργηση τελών και εισφορών υπέρ τρίτων.

Όπως υπολογίζεται, το άμεσο όφελος θα φτάσει στα 5 δισ. ευρώ, ενώ στα κέρδη θα είναι η απόδειξη της κυβέρνησης προς την τρόικα ότι προτίθεται να προχωρήσει στις περίφημες διαρθρωτικές αλλαγές, τέτοιες που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία.

Ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης φέρεται αποφασισμένος να προχωρήσει στη σχετική νομοθέτηση, το αργότερο έως τον ερχόμενο Ιανουάριο, με βάση τις προτάσεις της έκθεσης.

Η Μελέτη Αξιολόγησης Ανταγωνισμού -όπως ονομάζεται- είχε ανατεθεί τον Νοέμβριο του 2012 στον ΟΟΣΑ από το υπουργείο Ανάπτυξης προκειμένου να εξεταστούν λεπτομερώς νομοθετικά τέσσερις τομείς: επεξεργασία τροφίμων, λιανεμπόριο, δομικά υλικά και τουρισμό.

Οι τομείς αυτοί αντιπροσωπεύουν το 21% του ΑΕΠ με τζίρο που αγγίζει τα € 44,26 δισ., διασφαλίζοντας πάνω από ένα εκατ. θέσεις εργασίας, που αντιστοιχούν στο 24% της συνολικής απασχόλησης στην Ελλάδα.

Εξετάστηκαν 1.053 νομοθετικά κείμενα με βάση την «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ και αφού ανέλυσαν τα δεδομένα προχώρησαν στη διατύπωση προτάσεων σε 329 σημεία για την αντιμετώπιση της ζημιάς σε ζητήματα ανταγωνισμού.

Θετική επίπτωση αναμένεται και από την αναβάθμιση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος στο βαθμό που οι αλλαγές θα υπηρετήσουν τη διαφάνεια, θα μειώσουν τη διοικητική επιβάρυνση και μειώσουν τη νομική αβεβαιότητα.

Ως παράδειγμα αναφέρεται η Αυστραλία και ανάλογες μεταρρυθμίσεις που εφαρμόστηκαν στη δεκαετία του 1990. Το 2005 η Επιτροπή Παραγωγικότητας εξέτασε τα αποτελέσματα και διαπίστωσε ότι είχε ενισχυθεί το ΑΕΠ της Αυστραλίας κατά 2,5%, πάνω από τα επίπεδα που θα βρισκόταν υπό διαφορετικές συνθήκες.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα εντοπίζονται στην έκθεση στον τομέα των τροφίμων. Μερικά παραδείγματα: Απαγορεύεται η εισαγωγή ελαφρού πιπεριού, απαγορεύεται η αποθήκευση αλατιού μαζί με άλλα τρόφιμα, η πώληση χύμα μαγιονέζας, το μηλόξυδο μπορεί να συσκευάζεται μόνο σε μπουκάλια μέχρι ενός λίτρου, μέχρι ειδικοί περιορισμοί για την παρασκευή ρυζόγαλου.

Σε ό,τι αφορά τις προτάσεις αναφέρεται μεταξύ άλλων:

- Κατάργηση καθορισμένου χρόνου ζωής για το φρέσκο γάλα, που θα συνδέεται με τη μέθοδο παστερίωσης.

- Το καθεστώς της πώλησης ψωμιού πρέπει να ρυθμίζεται με βάση το κιλό, αλλιώς δεν εξασφαλίζεται την προστασία του καταναλωτή, καθώς δεν μπορεί να καθορίζεται εκ των προτέρων.

- Κατάργηση τελών και εισφορών υπέρ τρίτων. Όπως εισφορά 2% στο αλεύρι και το τσιμέντο, 4% στη χονδρική τιμή των φαρμάκων κλπ

- Απελευθέρωση τιμών μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και βιταμινών σε συνδυασμό με πλήρη απελευθέρωση των καναλιών διανομής. Εκτιμάται όφελος 102 εκατ. ευρώ ετησίως για τον καταναλωτή.

- Άρση περιορισμών στη διάθεση πετρελαίου θέρμανσης.

- Κατάργηση της υποχρέωσης ενημέρωσης του Γενικού Χημείου του Κράτους για κάθε απορρυπαντικό.

- Ορισμός μιας -αντί των 11 σήμερα- αρχής για τον έλεγχο τροφίμων.

- Αλλαγή αδειοδότησης επιχειρήσεων από δήμους.

- Αναθεώρηση κριτηρίων για ίδρυση βιομηχανιών.

- Άρση περιορισμών δημιουργίας εμπορευματικών κέντρων.

- Κατάργηση εμποδίων για είσοδο νέων «παικτών» στην αγορά.

- Αλλαγές στη νομοθεσία για την κρουαζιέρα

- Αναθεώρηση του πλαισίου για τις λαϊκές αγορές

- Αναμόρφωση νομοθεσίας για το υπαίθριο εμπόριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα